Top/Flop | Vitesse – Roda JC Kerkrade

Het is alweer een paar dagen geleden, maar de 0-3 overwinning op Vitesse zal menig Koempel nog een zoete nasmaak in de mond bezorgen. Dat er in Arnhem het nodige goed ging, is wel duidelijk. In de rubriek Top/Flop belichten we de zaken die ons opvielen in zowel positieve als negatieve zin.

Voor de gelegenheid hebben we niet drie, niet vier, nee, zelfs vijf Top’s opgesomd:

TOP
Dominantie: Als er één ding is wat je je als coach wenst, dan is dat dominantie op het veld. Daar slaagde Roda in grote gedeelten van de wedstrijd in, met name ook in de tweede helft. De Kerkradenaren troefden de Arnhemmers daarbij op vrijwel iedere vierkante meter van het veld af en controleerden de wedstrijd op een wijze die we bij Roda zelden zien.

Mooie doelpunten: Doelpunten scoren is mooi, mooie doelpunten scoren is mooier. De 0-1 was opgebouwd uit een afgemeten voorzet van Vansteenkiste en een technisch knappe kopbal van Schahin, de 0-2 kwam voort uit een sterke rush van Gustafson en koelbloedig afronden door Avdijaj, en de 0-3 was het eindresultaat van een fraaie combinatie door het centrum, met Schahin opnieuw als eindstation.

Wisselwerking: We herinneren ons allemaal nog wel de reacties van gedeelten van het Parkstad Limburg Stadion bij de poeiers van Avdijaj die in de tribune belandden en het moment dat Schahin zijn vingertje opstak om critici de mond te snoeren. Dat lijkt inmiddels lichtjaren geleden: spelers en supporters zijn naar elkaar toegegroeid, wat in Arnhem leidde tot 500 uitsupporters en synergie met de spelersgroep.

Simon Gustafson: De Zweed heeft een potentie die véél verder reikt dan Roda JC, maar liet in de afgelopen weken en maanden vaak genoeg zien dat de ondergrens diep kan zijn. Heel diep. Met name mentaal was hij meer dan eens kwetsbaar. Daar was in de Gelredome niets van te zien: een voetballende Gustafson is in de Eredivisie door weinigen af te stoppen. Als een veldheer begaf hij zich over de grasmat.

De ‘0’: Inderdaad, dat is geen letter, maar een cijfer: de nul. Die ‘hield’ Roda zaterdag voor de tweede wedstrijd op rij: niet geheel verrassend, aangezien Roda dit seizoen überhaupt pas twee keer eerder geen tegentreffer incasseerde. Dat de resultaten voortvloeien uit de terugkeer van Avdijaj is dan ook slechts een gedeelte van het verhaal: ook in defensief opzicht staat er een ander team dan een maand geleden.

FLOP
Gemiste kansen: Met piepen, kraken, zuchten, steunen en kreunen hebben we dan toch een minpuntje voor u in de aanbieding: kansen afmaken. Het zegt eigenlijk genoeg dat we ons daar bij een 0-3 afstand nog druk om kunnen maken, maar de 0-1 stond té lang op het bord in verhouding tot de kansen die Roda in het eerste deel van de tweede helft om zeep liep. Als Vitesse dat aan de overkant afstraft, is het maar zeer de vraag of je met een overwinning van het veld stapt.

BEOORDELINGEN
Hidde Jurjus: 7 – Zoals gezegd, voor de tweede keer op rij de 0 gehouden. Hoefde slechts één serieuze redding te verrichten. Niet in de problemen gekomen.
Christian Kum: 6,5 – Kan qua snelheid, lange ballen en voorzetten niet al te veel toevoegen, maar zorgt verdedigend voor een stuk meer zekerheid dan Dijkhuizen. En dat is prioriteit.
Patrick Banggaard: 7 – Blinkt uit in soberheid. Voorziet Roda van extra body in de luchtduels en doet aan de bal zelden onverstandige dingen.
Adil Auassar: 6,5 – Speelde een onopvallende partij en dat is een goed teken wanneer je centrale verdediger bent. In balbezit nuttig gebleken in de opbouw.
Jannes Vansteenkiste: 6,5 – Had in de eerste helft zo nu en dan moeite met tegenstander Beerens, maar dat bleek geen lang leven beschoren. Puntgave voorzet bij de 0-1.
Ognjen Gnjatic: 7,5 –  Het eenkoppig motorblok van dit elftal: verdedigend én aanvallend een absolute meerwaarde. Hield Mount – Vitesse’s belangrijkste speler – vakkundig uit de wedstrijd.
Tsiy Ndenge: 7,5 – Oogt regelmatig flegmatiek aan de bal, maar deed daar in Arnhem zóveel nuttige dingen mee… stond met een zuivere pass naar voren aan de basis van alle drie de doelpunten.
Simon Gustafson: 7,5 – Zie ‘Top’
Mikhail Rosheuvel: 6,5 – Bepaald geen onaardige partij, net als de rest van het elftal. Deed helaas wel weer een aardige duit in het zakje om het ‘Rosheuveltje’ tot een begrip te verheffen.
Dani Schahin: 8 – Spits met twee doelpunten, dan stap je met een goed gevoel van het veld af. Blijkt een levensgevaarlijk Duits koppel met Avdijaj aan zijn zijde. Speelde in alle facetten sterk.
Donis Avdijaj: 7,5 – Drive, doelgericht, technisch begaafd, irritant voor de tegenstander: Donis Avdijaj liet het in de Gelredome allemaal zien. Miste kansen, maar scoorde wél.