Top/Flop | ADO Den Haag – Roda JC Kerkrade

Het was weer een typisch weekendje Roda JC. Er werd in Den Haag kansloos verloren van ADO Den Haag. In het belangrijk degradatieduel werd er weer niet gewonnen. Zoals altijd blikken wij nog eenmaal terug op dit duel in de rubriek Top/Flop.

Vandaag is dit artikel in een iets andere opzet dan dat u normaal gesproken van ons gewend bent. Toch proberen we de hoogtepunten en dieptepunten van dit weekend nogmaals te belichten. Het leven van een Roda-supporter gaat vaak niet over rozen. Na een week lang afzien met het Oranje van Blind werd er toch uitgekeken naar een Roda JC dat eindelijk toch de goede lijn te pakken leek te hebben. Maar het liep allemaal heel anders. Al snel na de aftrap van de wedstrijd leek men terecht gekomen in een slechte film of een verlate (slechte) 1 april grap. Dat Roda JC dit weekend niet zou gaan zorgen voor een sportief hoogtepunt was al snel duidelijk.

Toch was er afgelopen zondag sportief iets te genieten. Er stonden 2 klassiekers op het programma. Namelijk Feyenoord vs. Ajax en de Ronde van Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen kende gisteren een heroïsche winnaar met Philippe Gilbert die op 55 kilometer voor de finish wegreed van zijn collega’s en alleen soleerde naar de finish. Nu zal u vast denken, wat heeft wielrennen met een dolend Roda JC te maken? Nou, in deze editie van Top/Flop volgen een aantal parallellen tussen de 2 sporten om het weekend toch nog een beetje positief te kunnen afsluiten.

Overtuigend winnaar

Wie gisteren de laatste 45 minuten naar ADO Den Haag – Roda JC heeft gekeken of naar de Ronde van Vlaanderen wist al vrijwel zeker wie de winnaar werd. ADO Den Haag en Quick step Floors cycling waren de dominante ploegen. Roda JC leek een toeschouwer in haar eigen wedstrijd en had geen moment hoop op een goed resultaat neer te zetten. Roda wist dan nog wel een eretreffer op het bord te krijgen, maar dit is natuurlijk op geen enkele manier verzachtend. De vreugde die van Gilbert had na zijn overwinning in Oudenaarde ging ook door het Kyocera stadion. Een moment het gevoel hebben dat je onoverwinbaar bent of dat de degradatiezorgen nog echt kunnen ontlopen worden brengt hevige emoties los.

Heerlijk weer

Als Roda supporter waren gisteren weinig hoogtepunten. Als er een hoogtepunt moet genoemd worden, dan is het toch wel het heerlijke weer. De zon was zowel in Vlaanderen als in Den Haag in ruime mate aanwezig. De lente is echt in aantocht en de koude dagen afzien als supporter lijken voorbij. De resultaten waren dan wel niet hartverwarmend, maar voetballen of wielrennen in deze weersomstandigheden was absoluut geen straf.

Eerste moment van onoplettendheid fataal

Roda JC kreeg gisteren al snel een doelpunt om de oren. Onoplettendheid en slordig balverlies op het middenveld lieten Becker van ADO Den Haag de score openen. Ook Peter de Grote (Sagan) had gisteren last van een moment van onoplettendheid. Hij raasde met zijn fiets in een zeil van de afscheiding en ging hierdoor tegen de vlakte. Waar het in het wielrennen vaak lichamelijk pijn doet om op je bek te gaan leken veel spelers van Roda gisteren niet te beseffen hoeveel pijn het verlies deed bij de supporters.

Toch zijn er niet enkel overeenkomsten tussen het wielrennen en voetbal. Wellicht dat er bij Roda JC net het meeste kan worden geleerd van de verschillen die er waren.

Je niet proberen te verstoppen in het peloton
Wanneer je midden in het peloton zit kan je nooit een wedstrijd winnen. Je zult als renner moeten proberen eruit weg te springen of in elk geval op z’n minst voorop moeten rijden. Dit leek Roda gisteren niet te beseffen. 11 spelers die zich verstoppen achter elkaars matige prestaties zorgen er niet voor dat het geheel naar een hoger niveau wordt getild. Daar waar Gilbert durfde aan te vallen en de tegenstanders het mes volledig op de keel zette, wachtte Roda JC vooral af en kon het ADO bijna nooit echt lastig maken. Roda liet een directe concurrent in de strijd tegen degradatielopen en ging niet in de aanval.

Op de juiste manier de strijd aan gaan
Tom Boonen was gisteren bezig aan zijn laatste Ronde van Vlaanderen en probeerde op de Muur van Geraardsbergen een schifting te maken tussen de jongens en mannen. Roda JC probeerde gefrustreerd ook een statement te maken. Helaas werd dit gedaan met veelal domme gele kaarten. Gnjatić, El Makrini, Milec en Auassar werden allemaal op de bon geslingerd.

In de bus binnenkomen

In het wielrennen komen renners die het niveau die dag niet aankunnen vaak in groepsvorm ‘in de bus’ over de streep. Roda JC kwam gisteren ook met de de bus uit Den Haag binnen. Laaiende supporters stonden bij het Parkstad Limburg Stadion de spelers op te wachten om tekst en uitleg over de wanprestatie te krijgen. Ook in het wielrennen kan zelfs bijvoorbeeld een Peter Sagan of een Philippe Gilbert niet elke dag top zijn. Maar Roda JC heeft dit seizoen wel erg vaak te maken met een offday. Het buitentijd finishen wordt een steeds groter risico en de rode lantaarn is weer terug in Kerkrade.

Recupereren tot donderdag lijkt de enige optie. Dat de 11 spelers van afgelopen zondag een onvoldoende hebben gescoord lijkt overduidelijk, maar overwinningen op momenten die men niet verwacht blijven de sprookjes die sport met zich mee brengt. Ook Philippe Gilbert heeft diverse pieken en dalen gehad in zijn carrière. Maar gisteren hebben we ook kunnen zien hoe mooi overwinningen dan wel kunnen zijn.

Beoordelingen hebben we deze week niet in de Top/Flop opgenomen. Onvoldoendes leveren geen punten op voor Roda JC en in deze schandalige vertoning heeft niemand een voldoende gehaald.