Top/Flop | FC Groningen – Roda JC Kerkrade

Het is inmiddels twee dagen sinds Roda JC Kerkrade en een deel van diens aanhang de wereldreis aflegden naar Groningen – en terug. Traditioneel is dat het moment dat, na het wedstrijdverslag en de nabeschouwing, Roda JC Live de rubriek Top/Flop publiceert. Wat ging er goed en wat liep er niet volgens plan rondom de wedstrijd in het Noordlease Stadion? Uiteraard mogen ook de spelersbeoordelingen niet ontbreken.

Top
Meegereisde aanhang
Op vrijdagavond ‘even’ op en neer naar Groningen: er zijn maar weinig mensen die daaraan moeten denken. Toch waren er uitsupporters aanwezig in het Noordlease Stadion op deze winteravond. Door weer en wind de club aanhangen, ook als daarvoor een retour van tegen de 700 kilometer voor moet worden afgelegd: chapeau! Behalve de supporters in het uitvak was Roda JC Live met twee man eveneens aanwezig, waardoor Roda per saldo kon rekenen op prima support. Het uitvak was daarbij meerdere malen prima hoorbaar in de rest van het stadion, wat de spelers in lastige tijden als de huidige toch deugd moet doen.

Benjamin van Leer
Een van de weinige hoogtepunten van de Groningse vrijdagavond was onze eigen doelman Benjamin van Leer. Toen FC Groningen in de tweede helft steeds nadrukkelijker op zoek ging naar de tweede treffer, stond Van Leer meer dan eens met fabuleuze reddingen een grotere achterstand voor Roda JC in de weg. Hoewel hij te betrappen was op één onhandige redding (met een bal die terug de drukte in ging), was het presteren van de goalie over de gehele linie genomen bijzonder goed. Het is voor een ploeg in de degradatiestrijd prettig om een zekerheid als Van Leer in huis te hebben. Het zou niet verrassend zijn als juist hij over het gehele seizoen het verschil maakt.

Debuut Danny Stassar
Hoewel weinigen het moment van de wissel zullen hebben begrepen, was het toch een mooie mijlpaal: het debuut van Danny Stassar in het tenue van Roda JC Kerkrade in de Eredivisie. De nu negentienjarige centrale verdediger begon jaren geleden met voetballen bij RKSV Groene Ster uit Heerlerheide. Daarmee mag Stassar zichzelf echt een jongen uit de omgeving noemen. Roda JC pikte hem op en gaf hem een plek in de ploeg onder 19-jaar, om sinds dit seizoen uit te maken van de beloftenploeg. De ontwikkeling van Stassar is snel blijven gaan, getuige zijn eerste minuten in het profvoetbal afgelopen vrijdag. Laten we hopen dat er nog vele minuten daaraan worden toegevoegd!

Flop
Lange ballen naar niemand
Wat het precieze aanvalsplan was van deze avond zullen we nooit weten, maar duidelijk was dat het werken met lange ballen bijzonder weinig effect heeft gehad. Ze gingen eigenlijk overal naartoe, behalve naar waar ze heen zouden moeten: medespelers in de voorhoede. Zodoende was het voor Ajagun, Mytides en Rosheuvel zeer lastig, zo niet onmogelijk, om gevaar te stichten voor het doel van Sergio Padt. Een defensieve instelling in een wedstrijd als deze is begrijpelijk, maar met de omschakelingen van vrijdagavond weet je bij voorbaat dat je moet voetballen op 0-0. Slechts éénmaal leverde een lange bal bijna gevaar op, maar dat is dan ook alles wat negentig minuten ‘kick and rush’ hebben opgeleverd.

Ard van Peppen
Roda JC had het moeilijk, maar één van de elf voetballers met een geel shirt had het het moeilijkst: Ard van Peppen leek van de meet af aan geen moment in het stuk voor te komen en had de grootste moeite om de mannen met witte tenues van de bal te houden. Meermaals kwam het gevaar van de Groningers via de rechterkant, waar Van Peppen stond geposteerd om dergelijk gevaar onschadelijk te maken. In de praktijk is het aan doelman Benjamin van Leer te danken dat er maar twee keer in het eigen netje gevist moest worden. Van Ard van Peppen hadden we helaas meer verwacht.

Inworpen voor beginners
Een van de basisvaardigheden die een voetballer onder de knie moet hebben is de inworp. Niet zozeer de handeling zelf, maar wel de timing ging meer dan enkele keren verkeerd afgelopen vrijdagavond. Balverlies leiden uit een inworp kan gebeuren, maar met een dergelijk aantal slechte inworpen is het eigenlijk vragen om moeilijkheden.

Cijfers
Benjamin van Leer: 7,5 – Zie ‘Top’.
Martin Milec: 5 – Kon net als Ard van Peppen weinig gevaar van de flanken van de tegenstander ongedaan maken.
Daryl Werker: 5,5 – Had het lastig om in het centrum het dynamische spel van de Groningers te bedwingen.
Christian Kum: 6 – Was eigenlijk de enige verdediger die z’n persoonlijke taken redelijk uitvoerde. Tevens chapeau voor de frappante mispeer die precies op de hoekvlag belandde.
Ard van Peppen: 4,5 – Zie ‘Flop’.
Marcos Gullón: 5,5 – Hebben we eigenlijk weinig gezien in het Noordlease Stadion. Is weinig aan de bal geweest en kon weinig bijdragen aan het verdedigende viertal.
Adil Auassar: 5 – Heeft vooral ballen over zich heen zien vliegen. De zeldzame keren dat Auassar de bal aan de voeten had, bleek openen erg lastig.
Tom van Hyfte: 5,5 – Kwam net als collega Gullón weinig in het stuk voor. Kreeg voor de pauze wel een aardige kans op een verrassende gelijkmaker.
Mikhail Rosheuvel: 4,5 – Heeft de nodige kilometers afgelegd, maar helaas vooral zonder bal.
Nestoras Mytides: 4,5 – Is erg afhankelijk van zijn medespelers, die de eerder benoemde lange ballen niet onder de knie kregen. Verloor ook de nodige kopduels.
Abdul Ajagun: 4,5 – Maakte het zichzelf bij vlagen veel te lastig en had erg veel tijd nodig om keuzes te maken. Kan meer gevaar uit komen dan wat we deze wedstrijd hebben gezien.