Top/Flop | PSV – Roda JC Kerkrade

In de traditionele rubriek Top/Flop kijkt Roda JC Live nog een keer terug op de recentst gespeelde wedstrijd door drie positieve en drie negatieve dingen uit te lichten. Na de vrij dramatische avond in het Eindhovense Philips Stadion was het een hele opgave om tot in totaal zes puntjes te komen, maar na lang discussiëren is de redactie een aardig eind gekomen. Verder komen uiteraard de spelersbeoordelingen weer aan bod.

TOP
Supporters uitvak: op bezoek bij PSV is het altijd lastig voetballen en de kans op resultaat is op papier nagenoeg nihil te noemen. Daarom kunnen we natuurlijk niet anders dan de meegereisde supporters benoemen als een van de drie grote highlights van afgelopen zaterdagavond. Het uitvak zag er goed gevuld uit en was meer dan eens aardig te horen in het stadion – in ieder geval meer dan de thuissupporters, die ongetwijfeld nog een flinke kater hadden na de bijna zeker misgelopen titelprolongatie.

Ed Janssen: het moet gezegd worden, in een weekend waarin de scheidsrechterlijke dwalingen met bosjes tegelijk kwamen deed Ed Janssen het allemaal heel behoorlijk. Het was uiteraard geen lastige wedstrijd om in goede banen te leiden, maar Janssen was eigenlijk geen moment op een fout te betrappen en hield de zaak keurig in de hand. Scheidsrechters worden in de media vaak negatief uitgelicht, maar bij ons deze keer positief. Dat geldt uiteraard ook voor de assistenten en vierde man die deze wedstrijd actief waren. Vooral de vierde man wist z’n bord goed vast te houden in barre omstandigheden.

Heaters: het was niet echt geweldig voetbalweer in Eindhoven (zie hieronder), maar daarom was het prettig dat de heaters in het Philips Stadion in ieder geval wel deden wat ze moesten doen. Dat verzachtte de pijn voor de aanwezige redacteuren van Roda JC Live toch een klein beetje, dat moet gezegd worden.

FLOP
Stadionsfeer: natuurlijk was de timing, een week nadat het seizoen voor PSV nagenoeg voorbij bleek, niet heel ideaal. Toch kan niet anders dan gesteld worden dat het op het gebied van een ouderwetse voetbalsfeer ronduit nergens op leek. We zijn na jaren van rondreizen door het land om Roda JC te verslaan onderhand wel iets gewend, dus dat we het nu expliciet benoemen zegt, denken wij, wel het een en ander. Hopelijk is het volgend jaar gezelliger!

Defensie Roda JC: aanvallende intenties waren er en dat was op zijn minst hoopvol te noemen, maar de vier doelpunten die Benjamin van Leer uit het net moest vissen waren (misschien wel mede daardoor) te danken aan het laten afweten van zijn defensieve linie. De strafschop was onnodig weggegeven en bij de 2-0 werd er, zacht gezegd, een hoop gedaan, maar niet verdedigd. Wellicht had een grotere nadruk op de bus parkeren de wedstrijd een ander, gunstiger verloop gegeven. Het had in ieder geval een hoop gevaarlijke momenten (en doelpunten) gescheeld.

Het weer: het was een treurig gezicht, de ballenjongens die met een transparante poncho al snel leken weg te drijven van hun stoeltjes langs het veld. De zondvloed brak zaterdagavond aardig los in Eindhoven en dat was zichtbaar op en naast het veld. Gelukkig deed de drainage z’n werk in het stadion, anders hadden we zelfs nog kunnen genieten van een ouderwets waterballet.

Beoordelingen
Benjamin van Leer – 6,5: deed zijn best maar kon zich maar af en toe onderscheiden. In de openingsfase wist hij de 1-0 wel een aantal keer uit te stellen.
Frédéric Ananou – 5: de weggegeven strafschop was onnodig. Verder redelijk gedaan, maar niet voldoende.
Daryl Werker – 5: kon het, net als zijn collega in het centrum, allemaal niet bijbenen.
Christian Kum – 5: hield het net als Werker niet bij en gaf liet veel ruimte liggen bij standaardsituaties.
Ard van Peppen – 4,5: het was niet de avond van de Pepgod, zo ver was duidelijk.
Ognjen Gnjatic – 5: het middenveld was zaterdagavond voor PSV, niet voor Gnjatic.
Abdul Ajagun – 3,5: vaak is Ajagun wel aanwezig, maar niet effectief. Nu was zelfs de aanwezigheid betwijfelenswaardig.
Tom van Hyfte – 4,5: bleek vanavond niet het voortouw te kunnen nemen, waar het misschien wel van hem verwacht werd.
Mitchel Paulissen – 4,5: kon onvoldoende uitrichten om Roda enige hoop op resultaat te geven.
Dani Schahin – 4: de kans in de tweede minuut moest erin, daarvoor zijn geen excuses. Verder was de balvastigheid deze keer niet voldoende.
Giliano van Velzen – 3,5: rende een hoop maar zag een minimaal aantal acties lukken. Werd terecht gewisseld.
Mikhail Rosheuvel – 5,5: kon meer brengen dan zijn gewisselde collega maar het was eigenlijk te laat. Wel voldoende voor de inzet.