Nabeschouwing | Waar blijft de overlevingsdrang bij Roda JC?

PSV lijkt begonnen te zijn aan haar afscheidstournee als landskampioen. Na het verlies tegen Feyenoord, was Roda JC de eerste horde op weg naar het einde van het seizoen. Zelfs een 4-0 overwinning kreeg het murw gebeukte Eindhovense publiek niet op de banken.

Speelbal vanaf minuut 2
Als normaal denkende Roda-supporter, ga je niet naar het Philips Stadion met een realistische verwachting op punten. Wel is PSV, sinds afgelopen weekend, zo goed als uitgeschakeld in de strijd om de landstitel, en begint er dus een afscheidstournee. Die had heel vervelend kunnen beginnen, als Dani Schahin na nog geen twee minuten de bal tegen de touwen had gekopt. Hij legde echter het gebrek aan scorend vermogen bij Roda nog eens pijnlijk bloot, en bewees daarmee dat ook hij niet die verlosser is. Zou Nestoras Mytides, die thuis de wedstrijd bekeek, hebben gedacht: ‘die had er bij mij in gelegen’?

Na die eerste minuut, was Roda 91 minuten lang speelbal van PSV. De landskampioen had niets te duchten van de Kerkradenaren, combineerde er lustig op los, maar bleek met hetzelfde probleem te kampen als Roda: een gebrek aan scherpte voor het doel. Dat breekt de Eindhovenaren het hele seizoen al op, maar zaterdag niet. Met zo gigantisch veel ruimte, en zo veel kansen, vliegen er zelfs bij een gebroken PSV wel een paar ballen in. Hector Moréno en Siem de Jong (beiden twee keer) velden het vonnis over Roda, dat eerder dit seizoen in de beker ook al kansloos met 4-0 verloor in Eindhoven. De gelijkenissen met die wedstrijd zijn legio, Roda lijkt in een half jaar niets te zijn opgeschoten.

Mohamed El Makrini lijkt in een maand tijd al een onmisbare waarde te zijn geworden voor de ploeg van Yannis Anastasiou. Een ijzerbreker, die waar het nodig is de beuk erin gooit. Iemand die eigenlijk totaal niet past in het elftal, dat zich afgelopen vrijdag als makke schapen naar de slachtbank liet leiden, maar wel iemand die broodnodig is. Zonder hem werd het middenveld van Roda van het kastje naar de muur getikt door PSV. Een driemansmiddenveld, dat qua kwaliteit veel minder is. Misschien was het geen overbodige luxe geweest om eens 4-4-2 te spelen.

Ingrijpen wordt noodzakelijk
Dat is iets waar Anastasiou in ieder geval over na moet gaan denken. Met zware uitwedstrijden in het verschiet, wordt het tijd om te erkennen dat dit spelersmateriaal zich in de verste verte niet leent voor een dusdanig aanvallend systeem. Met een man meer op het middenveld kan meer zekerheid worden ingebouwd; op bezoek bij AZ, FC Utrecht en Vitesse geen overbodige luxe. Abdul Ajagun, Tom van Hyfte en Ognjen Gnjatic zagen al na ongeveer 30 minuten lichtgroen – zo misselijk waren zij gespeeld door het vlotte voetbal van PSV. Gyliano van Velzen kwam geen enkele keer Arias voorbij aan de linkerkant.

Gespeculeerd wordt dat Anastasiou door de directie verplicht wordt om met 4-3-3 te spelen. Dat wordt niet gestaafd, maar zelfs als het zo is, dan wordt het nu tijd om de Griekse trots de boventoon te laten vieren en keihard met de vuist op tafel te slaan. De trainer bepaalt, en het materiaal is niet goed genoeg. Kies Kalezic, kies 4-4-2. Hoe graag de Griek ook aanvallend voetbal zal willen spelen, na bijna dertig wedstrijden mag geconcludeerd worden dat het niet werkt. Nu is het tijd voor overleven.

In een rampzalig weekend, waarin alle concurrenten een punt of zelfs punten pakten, moet dat besef als een bom zijn ingeslagen. Roda gaat op deze manier een hels traject tegemoet, om zich überhaupt te kunnen handhaven. Het is daarom tijd om principes overboord te gooien, en om plan B te gaan trekken. Het is tevens de laatste kans voor Yannis Anastasiou om zijn vege lijf te gaan redden. Durft hij nu de noodzakelijke ingrepen te plaatsen, om Roda JC nieuwe impulsen te geven? Met een elftal zonder ware overlevingsdrang de nacompetitie ingaan, lijkt een doemscenario.

Tijdens die negentig minuten, lange minuten, langs het veld in Eindhoven, heeft hij in ieder geval tijd genoeg gehad om daarover na te denken. Ongestoord, want het PSV-publiek was timide. Berusting over het verlies van de landstitel, wellicht. Zelfs een wervelende thuisploeg, kreeg ze niet werkelijk meer op de banken. Bij 4-0 was het nog steeds angstvallig stil. Maar wellicht gloort er ook voor PSV hoop… Met het puntverlies van Feyenoord en Ajax, was de kampioen zelfs de winnaar van het weekend.

Die Hoffnung stirbt zuletst. Een mooi Duits gezegde. Wellicht dat beide ploegen daar de komende weken nog veel aan zullen hebben.

Foto: Roda JC Live