Top/Flop | PSV – Roda JC Kerkrade

Ook na drie wedstrijden in het nieuwe Eredivisie-seizoen is Roda JC Kerkrade nog immer puntloos. De 16e plaats wordt bezet na een 2-0 nederlaag bij PSV. Wat ging er fout, maar ook: wat ging er goed? De rubriek Top/Flop is het antwoord op al uw vragen.

TOP
Schadebeperking – Nee, het lag niet bepaald aan het goede spel van Roda JC, maar toch is het bijzonder fijn dat de schade enigszins beperkt is gehouden. In de voorbije jaren wist PSV niet zelden monsterscores neer te zetten tegen de Kerkradenaren in het eigen Philips Stadion, waaronder vorig seizoen nog twee maal 4-0. Een snoeiharde nederlaag had bovendien een stuk zwaardere tik opgeleverd dan dit, beperkte, 2-0 verlies. Bovendien bezet Roda nu niet de laatste plaats, zij het op doelsaldo.

Positiestijging – Sterker nog, de geel-zwarten zijn zelfs een plek gestegen door het verlies! Serieus gezien mag Roda blij zijn dat ADO Den Haag het thuisduel tegen sc Heerenveen verloor en Willem II bij Feyenoord scheel werd getikt. FC Twente mag misschien niet als een serieuze concurrent worden gezien, maar ook die verloren weer. Daarbuiten speelden NAC en Sparta keurig gelijk en kwamen ook VVV en Excelsior niet tot winst. Dat maakt het verlies bij PSV zeker draaglijk.

Hidde Jurjus – Niemand van de Roda JC’ers speelde een wedstrijd om echt over naar huis te schrijven; zelfs man-in-charge Simon Gustafson miste een levensgrote kans. Daarom kan deze Top-vermelding voor Roda’s nieuwe keeper meer als een steun in de rug worden gezien. Waar hij tegen Vitesse en PEC Zwolle vooral een negatieve rol vervulde, keepte hij nu in ieder geval een prima wedstrijd. Met enkele goede reddingen wist de doelman de broze defensie meermaals op de been te houden. Verbetering blijft echter ruimschoots mogelijk: al te zeker oogde het niet.

FLOP
Ard van Peppen Na de wedstrijd mocht de aanvoerder van de Kerkradenaren voor de camera’s verschijnen en daar deed hij, wat hij eigenlijk altijd doet: hij reageerde eerlijk, beschaafd en hield een goed en duidelijk verhaal. Zijn elftal was in de eerste helft rijp voor de slacht. Dat lag niet in de minste plaats aan hemzelf. Het was ronduit beschamend om te zien hoe Van Peppen aan alle kanten voorbij werd gelopen door de rappe Steven Bergwijn en daarna ook door Jürgen Locadia. De beide spelers kregen zeeën van ruimte, uit angst voor die steekpass, maar dat maakte geen indruk op de PSV’ers. Van Peppen was eigenlijk de hele wedstrijd nergens.

Mitchel Paulissen – Aan de linkerkant maakte Mitchel Paulissen opnieuw geen sterke indruk. Zelden kwam hij zijn tegenstander voorbij en zijn redelijk fijnbesnaarde techniek heeft hij geen moment kunnen etaleren. Tot nu toe was Gyliano van Velzen als invaller niet veel beter, maar tegen PSV maakte Van Velzen een prima indruk. Dat betekent dat Paulissen er de komende weken echt een tandje bij zal moeten zetten om zeker te blijven van een basisplaats, want de positie van Gustafson zal hij niet snel verkrijgen. Dit soort wedstrijden zijn zonde, want iedereen weet dat hij zó, zóveel beter kan…

Sfeer – Deze is wellicht vaker genoemd in het kader van deze wedstrijd, maar we kunnen er dit keer echt niet omheen: de sfeer in het Philips Stadion was gedurende een groot deel van de wedstrijd om te huilen. In de eerste helft viel het al ietwat tegen, zeker gezien het wervelende spel dat PSV liet spelen. In de tweede helft was het stadion echter groot gedeelte gewoon ‘stil’ te noemen. Ook al speelde PSV toen niet best, een fluitconcert verdiende het elftal van Phillip Cocu echt niet.

BEOORDELINGEN
Hidde Jurjus: 6,5 – Absoluut een verbetering ten opzichte van de eerste wedstrijden, maar nog niet daar waar het zijn moet. Zie ‘Top’.
Christian Kum: 5 – Gaf zeeën van ruimte aan Hirving Lozano en stond (niet alleen) bij de 2-0 te slapen.
Frederic Ananou: 5 – Enkele goede slidings, maar toch nog steeds wel erg onrustig. De 1-0 mogen zowel Werker als hij zich aanrekenen.
Daryl Werker: 5 – Dus ook Daryl mag zich de 1-0 aanrekenen. Stond te slapen bij een boogbal die redelijk lang onderweg was.
Ard van Peppen: 3,5 – Tsja… zie ‘Flop’.
Ognjen Gnjatic: 5,5 – Het middenveld was duidelijk de beste linie van Roda JC in deze pot en Gnjatic zakte, wederom, niet door het ijs.
Mohamed el Makrini: 5,5 – Bijzonder onopvallend, maar dat is beter dan grote fouten makend.
Mikhail Rosheuvel: 6,5 – Gas erop aan de rechterkant, daar had de PSV-defensie de nodige moeite mee. Gaf die ene assist op Gustafson.
Mitchel Paulissen: 5 – Het komt er maar niet uit… Ook nu niet, en zie daarom ‘Flop’.
Simon Gustafson: 6,5 – Liet weer met regelmaat zien waarom hij dé grote man in dit Roda moet worden, en misschien zelfs al is. Die kans had echter wel moeten zitten.
Jorn Vancamp: 6 – Had weinig in te brengen tegen de veel sterkere PSV-defensie, en dat valt een 18-jarige jongen eigenlijk niet te verwijten.
Tsiy Ndenge: 5 – Mocht een helft meedoen, en in die helft hebben we hem eigenlijk niet gezien.

Header: Roda JC Live