Top/Flop | Roda JC Kerkrade – FC Utrecht

Twee dagen na de laatste competitiewedstrijd van het kalenderjaar 2016 kijken we nog een laatste maal terug op het betreffende duel. Roda JC en FC Utrecht hielden elkaar op een doelpuntloos gelijkspel, iets dat kan worden omschreven als een knappe prestatie van de thuisploeg en een tegenvallende afsluiter van de bezoekers. Hoewel in de nabeschouwing al een hoop is geanalyseerd, mag ook onze traditionele rubriek Top/Flop niet achterblijven. Welke zaken vielen positief en negatief op en wat zijn de individuele beoordelingen van de redactie van Roda JC Live? Je leest het, weinig verrassend, hieronder.

TOP
Reddingen van Van Leer
Net als op bezoek bij FC Groningen vormde Benjamin van Leer het (grootste) hoogtepunt van de wedstrijd, nu in ieder geval wat betreft de elf thuisspelende voetballers. Hoewel hij dit keer op meer foutjes was te betrappen dan een week eerder, is Van Leer wederom een van de redenen dat er een punt is gepakt in een lastige wedstrijd. Complimenten!

Creatie van kansen
Waar het in de hele lange reeks gelijke spelen én de wedstrijd in Groningen aan schortte was het creëren van kansen om überhaupt een doelpunt te kunnen maken. Dat ging de heren tegen FC Utrecht een stuk beter af en het was te danken aan de matige afronding dat het bij een totaal van nul doelpunten in de afgelopen negentig minuten is gebleven. De ploeg heeft echter in ieder geval laten zien dat het in ieder geval tot meer in staat is dan dat velen dachten op basis van de voorgaande maand(en) en dat biedt toch hoop voor 2017.

Rentree Schahin
Na 85 minuten was het zover: de langverwachte rentree van Dani Schahin. Door een zware knieblessure moest Schahin tot nu toe het volledige wedstrijdprogramma aan zijn neus voorbij laten gaan, maar na lang revalideren was het zaterdag dus eindelijk weer zijn beurt om enkele minuten te maken in het eerste elftal. Natuurlijk was de tijd te kort voor de aanvaller om écht een verschil te maken, maar het begin is er. Laten we hopen dat het voor Schahin vanaf nu iets meer voor de wind gaat.

FLOP
Wissel in de slotfase
Roda wist in de laatste minuten de druk enigszins op te voeren en mocht een tijdje zelfs hopen op drie punten tegen de Domstedelingen. Het offensiefje werd echter bruut verstoord door het naar de kant halen van Rosheuvel voor Noor. Vele supporters begrepen de keuze van Anastasiou, om in de tweede minuut van de blessuretijd in een strijdende ploeg te ontregelen, niet geloven. Wij ook niet, daarom vinden we de keuze deze week terug in deze rubriek.

Afrondingen Ajagun
Aardige kansen, geen doelpunten. Wie dat leest weet eigenlijk al wat er aan de hand is geweest: de afronding schoot (!) tekort. Waar het creëren van kansen een positieve vermelding krijgt in Top/Flop, heeft de afronding van die kansen geleid tot een benoeming in het ‘rode’ deel van dit verhaal. Met name Ajagun grossierde in het maken van verkeerde keuzes, iets wat we onderhand wel van hem gewend zijn; we zagen in Groningen immers ook een aantal keer getwijfel met de bal aan zijn voet. Het zal beter moeten van Abdul wil hij echt een meerwaarde zijn voor de ploeg.

Openingsfase Werker
Hoewel de wedstrijd over het algemeen prima verliep en we niet mogen klagen over het spel van de grootste club van Limburg, was de openingsfase er niet bepaald een om over naar huis te schrijven. Dat was deels te wijten aan klunzige acties van Daryl Werker, die hulp van ploeggenoten nodig had om te voorkomen dat er echt gevaarlijke situaties ontstonden. Het is desondanks, zoals we weten, uiteindelijk allemaal goed gegaan.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 7 – Zie ‘Top’.
Martin Milec: 6,5 – Stond grotendeels zijn mannetje. Doet eigenlijk bijna altijd zijn werk, weinig over te klagen.
Christian Kum: 7 – Niet voor het eerst dit seizoen de positieve highlight in de Kerkraadse defensie.
Daryl Werker: 5,5 – Zie ‘Flop’.
Ard van Peppen: 6,5 – Kon het allemaal beter bijbenen dan vorige week.
Marcos Gullón: 6,5 – Speelde lang niet onaardig en stond vaak op de juiste plek. Beent het echter af en toe niet lekker bij.
Adil Auassar: 5,5 – Er wordt eigenlijk toch iets meer verwacht van Adil. Hopelijk zien we dat in 2017 in zijn spel terug.
Mikhail Rosheuvel: 5 – Rendement blijft een probleem. Veel loopvermogen, maar de voorzetten moeten beter.
Abdul Ajagun: 5 – zie ‘Flop’.
Tom van Hyfte: 6,5 – Was bij veel kansrijke aanvallen betrokken, maar viel eveneens meermaals op door balverlies.
Nestoras Mytides: 6 – Deed wat hij kon, maar dat valt als spits in een ploeg die aanvallend weinig kan lang niet mee.

Header: Roda JC Live.