Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Helmond Sport

Nog een weekje en dan zit het er echt op. Roda JC verlengde haar seizoen nog maar eens met zeven dagen door met hangen en wurgen Helmond Sport af te troeven, waardoor er nu een heuse finale tegen MVV (u kent ze vast wel) op het spel staat. Daardoor was het gisteren niet alleen maar ‘flop’, maar toch zeker ook een beetje ’top’. In deze editie: Captain Nathan, ingetrokken verlofdagen, Specsavers en… spelersbeoordelingen!

TOP
Resultaat ‘uit het niets’ –
We zagen het in 2017 al gebeuren tegen Go Ahead Eagles, PEC Zwolle en Willem II. Maar nu moest ook Helmond Sport er weer aan geloven. Dat dit Roda niet over veel bijzondere gaven beschikt is duidelijk, maar het slaagt er nu voor de zoveelste keer in om, ondanks dat het volledig tegen de verhouding in is, toch dat goaltje te maken waarmee de sterker spelende tegenstander wordt afgetroefd. Helmond Sport had de regie in handen, hielp met haar afwachtende spel in de tweede helft Roda desondanks enigszins in het zadel en moest dat bekopen met een late tegengoal. Het zijn van die goaltjes waar je blij van wordt.

Invallers – Er klopte zoals gezegd over grote gedeeltes van de wedstrijd geen hout van bij de thuisclub. Mede daardoor, en blessures en de rode kaart voor Rosheuvel, kon er niet snel genoeg gewisseld worden door de technische staf. Die invallers deden het stuk voor stuk beter dan hun collega’s die vanaf de aftrap begonnen: Gnjatic bleek in de defensie meer tot zijn recht te komen dan op zijn gebruikelijke plaats op het middenveld, Van Velzen zorgde met zijn individuele actie voor schwung in aanvallend opzicht en Rutjes nam direct als aanvoerder de regie over op het middenveld, en dat bracht wat teweeg in het Parkstad Limburg Stadion.

Derbytime – Het allerbelangrijskte: we leven nog. Het op-een-na-allerbelangrijkste: er staat ons een prachtig tweeluik tegen provinciegenoot MVV te wachten. De Maastrichtenaren schakelden verrassend Cambuur uit en zodoende krijgen we weer eens een derby die écht om de knikkers gaat. Want die onderlinge duels in de Jupiler League waren wel leuk (en minder leuk) en aardig, uiteindelijk waren dat pure prestigepotjes. Nu wachten twee wedstrijden waarin er veel meer op het spel staat. Maastricht (donderdag) en Kerkrade (zondag) zullen weliswaar tijdelijk transformeren tot Limburgse Aleppo-varianten en alle verlofdagen van de politie Limburg-Zuid worden bij nader inzien toch ingetrokken.

Toch nog feest in het Parkstad Limburg Stadion. En hoe. (Roda JC Live)

FLOP
Vertoonde spel – Do we need to say more? Tenzij ze u ook bij Specsavers en Hans Anders niet hebben kunnen helpen, mankeert u niets aan uw ogen. Wij ook niet, maar met terugwerkende kracht had uw redactie dat graag anders gezien. Want wat het idee ook was gistermiddag, of dat er überhaupt een visie was, is ons een raadsel, maar zeker is dat het pijn deed wat we voor onze neus op het veld zagen gebeuren. Een onthutsend Roda werd bij vlagen scheel getikt door een ploeg uit de middenmoot van de Jupiler League en het was al snel duidelijk dat we het einde van de wedstrijd niet met de brilstand gingen halen. Het móét echt beter, in onze optiek.

Gebrek aan leiders – Een grote vraag die gisteren door Kerkrade en omsterken gonsde: wie moet bij dit Roda de kar trekken? Aan het begin van het seizoen werden drie aanvoerders benoemd: Tom van Hyfte, Chris Kum en Roel Brouwers. Van Hyfte verkeert al weken – zo niet maandenlang – in een schrijnende vormcrisis, Kum moest door nieuw blessureleed zondag al vroeg afhaken en Brouwers staakte de strijd al toen het seizoen amper begonnen was. Buiten het drietal lijkt keeper Van Leer de enige constante factor die sturing aan het elftal durft te geven. Maar van de veldspelers? Het was wachten totdat ene Nathan Rutjes inviel voordat je de indruk kreeg dat iemand de zaak op scherp zette.

Scheidsrechter Mulder – Roda had niet echt haar dag zondag. En dat is nog zacht uitgedrukt. Scheidsrechter Mulder had ook niet echt zijn dag zondag. En ook dat is nog zacht uitgedrukt. De penalty voor Helmond? Vooruit. De rode kaart voor Rosheuvel? Daar lijkt iedereen binnen én buiten Roda het wel over eens dat die charge niet meer dan een gele kaart verdiend had. Maar de arbiter van dienst had het met veel mensen aan de stok, reageerde zelfs op een moment op het publiek, voerde een persoonlijk vete met Schahin die dan ook op geel getrakteerd werd en was niet bepaald consequent in zijn beslissingen. Ook Helmond was de pineut, want zij zagen Zeldenrust in kansrijke positie ten onrechte teruggevlagd worden en moesten – minder belangrijk – aan het eind nog een gele kaart slikken vanwege een nietszeggend overtredinkje op het middenveld. Tsja.

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 8,5 – Of ie z’n doelpalen nou insmeert met vaseline, motorolie of pindakaas; in deze vorm mag Benji doen wat ‘ie wil. Heeft ons eigenhandig weer in leven gehouden.
Martin Milec: 4 – Stond te vogelspotten bij de 0-1. Speelde voor de rest ook zeker geen daverende partij, met steekpasses die veel weg hadden van long-range drives op een golfbaan.
Chris Kum: 5 – Oogde niet al te scherp in zijn passing, en dat is in de laatste weken helaas meer regel dan uitzondering. Hopen dat het meevalt met de opgelopen blessure.
Daryl Werker: 6 – Plotsklaps de leider van een defensie die nog niet in deze samenstelling speelde. Sterk in de luchtduels en presteerde beter dan in de afgelopen wedstrijden.
Bryan Verboom: 6,5 – Was een van de beteren aan Roda-zijde. Toegegeven: uit automatisme hadden we in dit rijtje al de naam van Van Peppen ingevuld. We zijn Ardje nog niet vergeten hoor!
Mohamed el Makrini: 5,5 – Zat er vaak op het juiste moment tussen, maar veroorzaakte eveneens een penalty die roda de kop had kunnen kosten. Donderdag geschorst.
Tom van Hyfte: 3,5 – Kleurloos en zelfs in een slecht spelend elftal de negatieve uitblinker. Liep tot overmaat van ramp ook nog een hersenschudding op. Komt dat nog goed deze week?
Abdul Ajagun: 5,5 – Van aanvallende middenvelder naar controleur naar rechstbuiten. Abdul deed het allemaal gisteren. Wat-ie niet deed, was grote kansen verzilveren. En da’s niet voor het eerst.
Mikhail Rosheuvel: 4,5 – Onhandige overtreding die tot een (zwaar gestraft) rode kaart leidt. Verder was de dynamiek met Milec ver te zoeken zondag.
Dani Schahin: 4,5 – Grootscheepse verwarring op moment dat het ‘Platenkop!’ weer eens van een van de tribunes naar het veld geroepen werd. Had immers concurrentie van arbiter Mulder.
Beni Badibanga: 4,5 – Mag aan z’n rendement werken, en het pijpje was wel érg snel leeg, leek het. Desondanks een speler die altijd een goal lijkt te kunnen maken.
Ognjen Gnjatic: 7 – Blijkt meer verdediger te zijn dan middenvelder. Gelegenheidspositie naar behoren ingevuld en solide ingevallen. Dat is wel eens anders geweest.
Nathan Rutjes: 7 – Captain Nathan bracht energie, beleving, strijd én aanvalslust in het elftal. En dat na een halfjaar lang bankzitten. Donderdag in de basis, dus?