Top/Flop | Sparta Rotterdam – Roda JC Kerkrade

De rode lantaarn kan voor minimaal twee weken weer de schuur in, want na de fabelachtige overwinning bij het altijd lastige Sparta heeft Roda JC zich op fenomenale wijze ontdaan van de laatste plaats in de Eredivisie. Of viel dat allemaal wel mee? Zoals iedere week is de rubriek ‘Top/Flop’ het licht (nee, geen rode lantaarn) in de duisternis die ‘Roda JC’ heet.

TOP

Drie punten – Laten we wel wezen, in de afgelopen weken schreeuwde Kerkrade en omstreken maar om één ding: punten. En dan het liefst drie stuks. Na zes speelrondes afzien, teleurstelling, moedeloosheid en desillusie was het op Spangen dan eindelijk zo ver: drie hele punten werden mee de bus in genomen. De ploeg van Robert Molenaar ontdeed zich zelfs van de laatste plaats in de Eredivisie: een ongekende weelde, dus. Het maakt de voorbereiding op de aankomende wedstrijd tegen NAC, over twee weken, toch zeker iets draaglijker.

Dani Schahin – Een naam die we in deze rubriek ook wel eens in het ‘rood’ hebben gezien, maar na de wedstrijd van gisteren staat het sein nu op ‘groen’ voor Dani Schahin. De Duitse spits speelde een van zijn beste duels in dienst van de club tot dusver. Hij won een hoop persoonlijk duels, hield de centrale verdedigers van Sparta continu bezig en scoorde een goede goal: schijnbewegingen, kapbewegingen én een koelbloedige afronding. Is de Bomber van Donetsk alsnog geboren?

Hidde Jurjus – Als er iemand is met een stijgende prestatiecurve, dan is het wel Hidde Jurjus. De keeper maakte in de eerste speelrondes een bijzonder wankele indruk, maar hij heeft zich opgericht en is met de week beter gaan spelen. Bij hoge ballen zijn er nog wel eens wat onnodige (of onzekere) stompballen te bespeuren, maar tegen Sparta keepte de man uit de Achterhoek een goede wedstrijd en had hij enkele cruciale reddingen in huis. Daarmee behoedde hij zijn team voor tegentreffers, of zelfs puntverlies, of zelfs wedstrijdverlies, of zelfs een nieuwe crisis. Maak ervan wat u wilt.

FLOP

Tweede helft onder druk – Na een goede periode voor de rust kreeg Roda het na de rust alsnog behoorlijk voor de kiezen tegen de op achterstand gezette Spartanen. Passende antwoorden van de geel-zwarten op tactische omzettingen van Sparta bleven achterwege, men ‘vergat’ zelf te voetballen en daarmee kwamen de Kerkradenaren flink onder druk te staan. De o zo gehoopte stabiliteit zit er kennelijk nog niet in, ook niet op het moment dat de tegenstander een paar flinke tikken heeft gehad. Sparta, de minst scorende ploeg in de Eredivisie, vuurde in de tweede helft 17 schoten af op het doel van Jurjus. Wat dat betreft is het maar goed ook dát het de minst scorende ploeg is.

Ruimte niet benut – Dat het verdedigend dan niet helemaal snor zit, is de ene kant van het verhaal. En wat is het devies als je een voorsprong moeizaam kunt vasthouden? Inderdaad, de voorsprong vergroten. Ook dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want het team van Robert Molenaar verzuimde gebruik te maken van de ruimte die het jagende Sparta weggaf. Een handvol grote kansen werd door de Roda-aanvallers om zeep geholpen en daarmee nam het (uiteindelijk tevergeefse) geloof op een resultaat bij de thuisploeg alleen maar toe. Letterlijk en figuurlijk een gemiste kans voor de Kerkradenaren, dus.

Balkunstenaar Rutjes – In de laatste weken kregen we de lachers op onze hand door geflater en slechte prestaties. Nu dat voorlopig achterwege is, deed Nathan Rutjes zondag een gooi naar de titel ‘meest doorzichtige tijdrekpoging in de Eredivisie-geschiedenis’. Een bal over twee rijen boarding gooien om hem vervolgens op processie-tempo te gaan zoeken in de krochten van het Kasteel. Goed, we hebben opnieuw met z’n allen kunnen lachen. Geen wonder dat de langharige Rotterdammer na deze matige uitvoering op het matje mocht komen bij scheidsrechter Matkell.. eh.. Makkelie.

BEOORDELINGEN

Hidde Jurjus: 7 – Zie ‘Top’
Henk Dijkhuizen: 6,5 – Eindelijk benadert Henk qua fitheid zijn topvorm, en deze basisplaats was dan ook een beloning. Hield zich, met die wetenschap in het achterhoofd, ondanks enkele moeilijke momenten aardig staande.
Adil Auassar: 6 – De linkerhelft van een centraal verdedigingsduo dat boog, maar nét niet barstte. De logische beloning: een 6.
Chris Kum: 6 – De rechterhelft van een centraal verdedigingsduo dat boog, maar nét niet barstte. De logische beloning: een 6..
Jannes Vansteenkiste: 6,5 – Relatief onopvallend optreden. Dat konden we bij Ard van Peppen vaak níét zeggen, dus in dat kader was het een positief optreden van de Belg.
Mohamed el Makrini: 6,5 – De Defensieve Dyson: een aardige stofzuiger vóór de verdediging. Pakte wel, en het een zal ongetwijfeld met het ander te maken hebben, een totaal onnodige kaart.
Simon Gustafson: 5,5 – Niet de kartrekker. Verspeelde de bal ook totaal onnodig in het eigen zestienmetergebied, een moment waar wij én hij liever niet aan terugdenken.
Tsiy William Ndenge: 6,5 – Eerste goal in (huur)dienst van Roda JC. Een achterwaartse kopbal waar Luca Toni zijn vingers bij zou aflikken. Verder lijkt hij steeds beter in het team te passen.
Mikhail Rosheuvel: 5,5 – Je hebt fopduiken, schwalbes en Mikhail Rosheuvel. Dat is een overtreffende trap, zeg maar. Beloning voor de uitvoering: geel.
Dani Schahin: 7 – Zie ‘Top’
Mitchel Paulissen: speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling
Gyliano van Velzen: 5,5 – Veel individuele acties gingen helaas de mist in. Maar de onvoorspelbaarheid, en vooral balvastheid aan het eind, bleken wel van waarde.

Header: Roda JC Live