Nabeschouwing | Sterk kwartier levert Roda vitale punten op

Na zes wedstrijden in het nieuwe Eredivisie-seizoen is Roda JC eindelijk van de hatelijke nul af. Op bezoek bij Sparta werd een zege geboekt die de rust rondom selectie en staf in ieder geval voor even terugbrengt.

Wanneer Dani Schahin in de 35ste minuut met een fraaie solo de zwakte van de Sparta-verdediging blootlegt, springt Robert Molenaar op uit zijn stoel. De coach lacht een spaarzame lach, uit zijn blik spreekt dat er zojuist een vrachtwagenlast van zijn schouders is gevallen. Roda zit op dat moment op rozen op Het Kasteel in Rotterdam, de laatste jaren een stadion waar veel merkwaardige momenten voor de Kerkradenaren zich afspelen.

In 2013 werd in Spangen een matige uitgangspositie verworven voor de laatste play-offwedstrijd, door een 0-0-gelijkspel. De rest is, met name dankzij Mark-Jan Fledderus, geschiedenis. In 2015 betekende de uitwedstrijd het einde van trainer René Trost, toen zijn manschappen met 6-0 werden afgedroogd. Vorig jaar gaf Roda JC een 0-2-voorsprong uit handen, al was het vooral de wedstrijd van dat ene doelpunt van Nestoras Mytides.

Mentale ommekeer
Het zou zo maar kunnen dat deze wedstrijd, de eerste overwinning van het seizoen, weer een cruciale pot kan zijn voor het seizoen van de Kerkradenaren; een wedstrijd die de ommekeer in de jaargang betekent. Die verandering zal dan vooral het mentale vlak moeten betreffen.

Het vertoonde spel was namelijk nog steeds niet over naar huis te schrijven. Een sterke fase in het laatste deel van de tweede helft, waarin Roda het spel dicteerde en niets weggaf, leverde twee treffers en drie punten op. Dat op het scorebord nog 0-0 stond, op het moment dat Tsiy Ndenge met een pirouette de bal binnenkopte, hadden de Kerkradenaren vooral te denken aan Hidde Jurjus. Die redde katachtig op een inzet van Ryan Sanusi, een bal die veel mensen in het stadion al telden.

Storm overleefd
Door de twee goals was Sparta tot de rust murw gebeukt, maar in de pauze wist Alex Pastoor de manschappen aardig op scherp te zetten. Zo aardig, dat de Sparta-storm in het tweede bedrijf 49 minuten duurde. Vanaf het moment dat beide ploegen de kleedkamer uitkwamen namen de Rotterdammers het initiatief, waarna zij in de tweede helft niet minder dan 17 schoten op doel losten. Daarvan waren er een aantal van afstand en vlogen er een aantal ruim over of naast; desondanks mag Roda niet klagen dat het niet gelijk heeft gespeeld of zelfs verloren.

Zo rijst de vraag weer hoe Roda zich zo kan laten wegspelen met een 0-2-voorsprong op zak. Het is logisch dat Sparta ten aanval zal trekken. Dan is rust aan de bal van belang, en het zoeken van de ruimte die ongetwijfeld gaat vallen. Van die ruimte werd slechts een keer of drie gebruik gemaakt, waarbij een reuzekans op 1-3 werd gemist door Schahin. De rust aan de bal is geen moment te zien geweest. Veel ballen werden blind naar voren gepeerd, ook wanneer daar totaal geen aanleiding voor was, om over door het midden uitverdedigen en knullig balverlies in de eigen zestien nog maar te zwijgen. En dat allemaal tegen de minst productieve aanval van de Eredivisie…

Wat dat betreft is er dus nog enorm veel werk aan de winkel, zoals door Robert Molenaar ook steeds gepredikt wordt. Toch gaat dat een stuk prettiger met drie punten op zak. Voor de camera’s van FOX Sports verscheen na afloop welhaast een ander mens, met een fijne glimlach en een duidelijke lading nieuw optimisme. Hoe zeer hij ook iedereen tot rust maande, daar werd duidelijk dat ook Molenaar wel degelijk leed onder de zwakke resultaten.

Dat is precies wat de spelersgroep en de staf met dit resultaat kunnen. Qua spel vrij weinig, maar qua optimisme en energie voor de komende tijd enorm veel. Met de thuiswedstrijd tegen NAC Breda staat er over twee weken weer een kraker op het programma. Deze overwinning zal zorgen voor een stuk opgewektere sfeer in de aanloop naar die wedstrijd toe. Het is de kunst om daar optimaal gebruik van te maken.

Foto: Roda JC Live