Top/Flop | Vitesse – Roda JC Kerkrade

In de laatste speelronde van de Eredivisie heeft Roda JC het niet weten te bolwerken. Een 3-0 nederlaag bij Vitesse veroordeelde de Kerkradenaren tot de nacompetitie. Traditiegetrouw blikt Roda JC Live terug op de wedstrijd in haar Top/Flop.

Top
Gratis kaarten voor het uitvak – Ruim 800 supporters waren er zondag te vinden in het uitvak van het GelreDome. Een prachtig aantal fans, die weliswaar teleurgesteld huiswaarts keerden, maar in ieder geval weinig geld daarop verloren hebben. Een groep sponsoren besloot immers alle kaarten te betalen voor de meereizende supporters: een mooie beloning voor de vele supporters die Roda JC tweewekelijks van hot naar her achterna reizen. KLG Europe, Medisana, Profcore, Fagro, FairPlay, D&D, Hotel Vijlerhof, Jegers Advocaten, Fanshop Roda JC en Der Karnevalswierts: wat een klasse actie!

Benjamin van Leer – Wellicht begint het eentonig te worden, maar wederom was de doelman bij Roda de grote uitblinker. In de samenvatting van de NOS werd gezegd: “Zonder zo’n goede keeper was Roda JC al lang en breed gedegradeerd.” Wellicht is dat een tikkie overdreven, maar het staat buiten kijf dat Van Leer van onschatbare waarde is voor de Kerkradenaren. Ontzettend veel punten heeft hij over de streep getrokken en ook tegen Vitesse hield hij Roda onwaarschijnlijk lang in de wedstrijd. Ondanks zijn uitspraken van eerder deze week, lijkt hij onhoudbaar voor de Koempelclub na dit seizoen.

Play-off-schema – Tsja, doordat zowel Sparta als N.E.C. wonnen, zijn we wellicht wel in een prettiger kant van het play-offschema terecht gekomen, dan wanneer één van de twee zou hebben gewonnen. Op een herhaling met FC Emmen en NAC Breda zat waarschijnlijk niemand te wachten. Bovendien is Helmond Sport, dat als dertiende eindigde in de Jupiler League een stuk dichterbij, en lijkt dat een prettiger begin. Daarna wacht SC Cambuur, misschien wel de lastigste tegenstander die mogelijk is op papier, maar kan ook een prachtig affiche met MVV op het programma staan. Het worden hoe dan ook zenuwslopende weken, maar vergeet niet: Roda heeft de nacompetitie nog nooit verloren!

Flop
Over-mijn-lijk-mentaliteit – Of beter gezegd het gebrek daaraan. Geen moment leek de ploeg van Yannis Anastasiou te beseffen wat er op het spel stond, terwijl daar toch zo erg op gehamerd is de afgelopen dagen. De laatste training werd druk bezocht en er zaten, zoals eerder gezegd, meer dan 800 Roda-fans op de tribune. Voor Vitesse was het bovendien niet meer dan een uitzwaaiwedstrijd, maar toch kwam de ploeg van Henk Fräser nauwelijks in de problemen. Met het gebrek aan strijdlust dat tegen de Arnhemmers tentoon werd gespreid, krijg je het tegen élke ploeg in de play-offs moeilijk.

Mitchel Paulissen – De jongen van wie je zou verwachten dat hij wél beseft wat er op het spel staat voor zijn club, is Mitchel Paulissen. Hij schoot Roda in 2015 bijna hoogstpersoonlijk terug de Eredivisie in, maar leek zondag al met zijn hoofd op het strand te liggen. Geen moment wist hij aan te tonen waarom hij in de basis zou moeten staan; bijna alle mogelijke verkeerde opties koos hij voor, bijna overal kwam hij te laat en hij oogde vreselijk laconiek in het veld. Dat hij de wedstrijd besloot met een schandalige tackle en een volledig terechte rode kaart, sprak boekdelen.

Slappe start – Het gebrek aan die winnersmentaliteit bleek misschien nog wel het meest uit de start. Een team, in de wedstrijd van het seizoen, dat het helemaal waar wilde maken, kwam al na drie minuten op achterstand. En niet door een geweldig doelpunt van Vitesse, maar door een puur gebrek aan scherpte. Twee man van Vitesse werden vogelvrij gelaten in het strafschopgebied en de tweede, Ricky van Wolfswinkel, kon dus vrij intikken. Ook in de minuten daarna kregen de Arnhemmers meerdere vrije kopkansen. Een regelrechte schande voor een club die met het mes tussen de tanden zou moeten beginnen.

Cijfers
Van Leer – 8: bij de doelpunten kon hij slechts toekijken, en met enkele fantastische reddingen hield hij Vitesse lange tijd nog van de 2-0 af.

Milec – 4,5: werd bij vlagen overlopen door de linkerkant van Vitesse en kwam vaak te laat. Ook aanvallend kon hij niet brengen, wat van hem verwacht mag worden.

Ananou – 5: maakte niet zijn beste beurt, vlak voor het afreizen naar het Jeugd-WK. Van Wolfswinkel stond met regelmaat vogelvrij in de eerste helft en hij werd dan ook terecht gewisseld.

Werker – 5,5: keerde terug in de basis en deed dat niet al te verdienstelijk, met enkele flinke dekkingsfouten. In de nacompetitie zal het beter moeten.q

Kum – 5: op de positie van linksback maakte hij niet dezelfde indruk als in het centrum, maar dit was een gedwongen keuze. In de nacompetitie hopelijk weer links centraal.

Ajagun – 5,5: speelde niet eens zo’n hele slechte pot, maar miste een gigantische kans op de gelijkmaker.

Auassar – 6,5: de laatste weken sowieso in vorm, en nu ook op het middenveld weer best redelijk. Toonde ook de vereiste felheid.

Van Hyfte – 4,5: liep overal en nergens, maar vooral nergens waar hij moest lopen. Niet de aanvoerder voor nu, als er strijd geleverd moet worden.

Rosheuvel – 5,5: waar hij voorheen wel dreigend was, maar er geen rendement was, was er nu ook geen dreiging.

Paulissen – 2: tsja… Zie ‘flop’, zullen we maar zeggen.

Badibanga – 6: de meest dreigende speler aan Roda-zijde, die onbegrijpelijk genoeg werd gewisseld omdat hij vermoeid zou ogen.

Schahin – 5,5: was ook tegen Vitesse weer niet de topspits, die met zo veel bombarie werd binnen gehaald. Nauwelijks een bal goed geraakt, van de weinige die hij er überhaupt raakte.