‘Tweede Limburgse eredivisionist is welkom’

Tussen Kerst en Nieuwjaar organiseerde Roda JC Live haar jaarlijkse supportersenquête. Ook deze editie kon weer op een grote respons rekenen. In de komende dagen presenteren we u de uitkomsten van ons ‘onderzoek’. Dit jaar hebben 263 Roda-supporters gereageerd op onze enquête. Dat is een fikse stijging ten opzichte van de 191 van vorig jaar, waarmee we natuurlijk érg content zijn. Daarom: 263 maal dankjewel aan de invullers!

Vandaag in deel 1 van 3: uw beleving bij thuiswedstrijden en uw antwoorden op een aantal stellingen.

Geslacht en leeftijd respondenten: Mooie spreiding
Zoals verwacht is het overgrote deel van de respondenten mannelijk. Gelukkig hebben ook dames de moeite genomen om onze enquête in te vullen. Uiteraard geldt: hoe meer vrouwelijke invullers, hoe beter. Wat dat betreft hopen we dat dit aantal in de komende jaren zal stijgen. We zijn uitermate tevreden over de verspreiding van respondenten wat betreft leeftijd. Het grootste gedeelte van de invullers bevindt zich – net als uw redactie – tussen de 20 en 29 jaar, maar ook de andere leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd.

Wedstrijdbezoek: Koempeltribune leidt, sfeer kan ermee door
We zien een aardige verspreiding van onze respondenten als we kijken naar hun plaatsen in het Parkstad Limburg Stadion. Vrijwel de helft volgt de wedstrijden vanaf de Koempeltribune, ruim een kwart kijkt vanaf de Theo Pickée Tribune en de rest zit op Noord of Oost. Slechts 3,8% bezoekt geen thuiswedstrijden.

En van die mensen die regelmatig het Parkstad Limburg bezoeken, zijn de meesten positief gestemd over de sfeer in de thuishaven van de Koempelclub. De meerderheid (55,13%) noemt de sfeer ‘degelijk’, terwijl ongeveer 15% de sfeer zelfs als ‘goed’ typeert. Dik een kwart van de respondenten vindt de sfeer in het stadion ‘slecht’. 

Catering: Supporters gretig naar de omloop
Zonder dat we alcoholgebruik willen propageren, vroegen we u naar het aantal bier dat nodig denkt te hebben om de thuiswedstrijden van Roda in dit seizoen te overleven. Want laten we eerlijk zijn: dat gaat de laatste tijd niet van een leien dakje. Als we uw antwoorden mogen geloven, drinkt ongeveer de helft niet en blijft een zeer grote groep beschaafd met tussen de 1 en 8 pilsjes per wedstrijd. Een handvol drankorgels giet er naar eigen zeggen per wedstrijd twintig de keel af. Een enkeling houdt zijn drankconsumptie op de vlakte omdat ‘dit tot teveel toiletbezoek leidt’.

Hoewel het op social media regelmatig klachten regent, horen we relatief weinig negatieve geluiden over de catering in het stadion. Bijna 15% noemt deze ‘slecht’, maar daar staat tegenover dat een derde van de respondenten de catering ‘goed’ of zelfs ‘uitstekend’ vindt. De helft van de invullers vindt de catering in ieder geval ‘voldoende’.

Favoriete thuiszege van 2016: Minder keuze dan u lief is
Ook vroegen we u naar uw favoriete thuiszege in het kalenderjaar 2016. Bijna 43% kiest voor Roda JC-FC Utrecht (28 januari, 1-0). Die wedstrijd wordt met 24,3% op de voet gevolgd door Roda JC-FC Utrecht (28 januari, 1-0). De wedstrijd Roda JC-FC Utrecht (28 januari, 1-0) doet echter ook veel Roda-harten sneller kloppen, getuige de 19% van de stemmen die het opleverde. Dit in tegenstelling tot het duel Roda JC-FC Utrecht (28 januari, 1-0), dat met 13,7% van de stemmen duidelijk niet in de smaak viel. Een lastige keuze, beseffen we. We kregen dan ook een aantal reacties waarin mensen stelden dat ze alleen uit vier keer hetzelfde antwoord konden kiezen. Welnu, dat heeft ermee te maken dat Roda in 2016 slechts één thuiswedstrijd won. Één. Hele. Wedstrijd. Hoe dan ook: nieuw jaar, nieuwe kansen! Stellingen: Anastasiou en Vergoossen volgens u goede keuzes
De meeste respondenten denken dat Roda JC beter af is met Yannis Anastasiou als hoofdcoach dan met Darije Kalezic. Iets meer dan de helft is het met die stelling eens. Ruim 28% verlangt desalniettemin terug naar Kalezic als hoofdtrainer.  Over één specifieke beslissing van de clubleiding bent u het collectief wel eens. Een overtuigende 81,8% vindt dat het aantrekken van Sef Vergoossen als technisch manager een verstandige zet is geweest. Dit terwijl er bij sommigen toch wel weerstand was op het moment dat Vergoossen werd aangesteld. Niet meer dan 5,7% staat achteraf nog steeds niet achter het aantrekken van de voormalig coach. Stelling: Tweede Limburgse eredivisionist is welkom
Waar Fortuna Sittard het onlangs op Twitter nog over ‘rivals’ Roda JC had, heeft Roda die op dit moment natuurlijk niet op Limburgs grondgebied. Het zou echter zomaar kunnen dat een andere Limburgse club (en laten we duidelijk zijn, dan gaat het niet over Fortuna) volgend jaar in de Eredivisie uitkomt. Onze vraag was: zou het mooi zijn als volgend seizoen náást Roda JC nog een Limburgse club op Eredivisie-niveau uitkomt? Bijna 65% van de respondenten vindt van wel, terwijl zo’n 24% daar niet op zit te wachten. Wellicht dat het ervan afhangt of dat dan VVV óf MVV zou moeten zijn? Morgen en overmorgen volgen deel 2 en 3 van de uitkomsten van de Supporters-enquête.