Achtergrond | Spelersbeoordelingen najaar 2016 op een rij

Komend weekend gaat de Eredivisie weer los en kunnen we wat Roda JC betreft meteen los met een thuiswedstrijd tegen koploper Feyenoord. Voordat we dat doen is het eerst tijd voor nog een korte terugblik op de eerste seizoenshelft. Na elke wedstrijd zet Roda JC Live individuele spelersbeoordelingen online in de dit jaar geïntroduceerde rubriek Top/Flop. Daar zijn uiteindelijk zeventien verschillende cijferlijsten uitgerold, die samen een heel aardig beeld geven van hoe Roda’s selectie – vanuit ons oogpunt – presteert. Hieronder volgt een overzicht.

Allereerst moet opgemerkt worden dat het lastig is om spelers op verschillende posities met elkaar te vergelijken. Een spits is afhankelijk van goede voorzetten, een verdediger heeft veel baat bij een stabiel middenveld en een doelman kan zowel matige als goede prestaties elders op het veld compenseren. Om ervoor te zorgen dat de gemiddelden enigszins representatief zijn, is ervoor gekozen om alleen spelers mee te nemen in de ranking die minstens zeven wedstrijden in ieder geval één speelhelft hebben afgewerkt. Zo worden incidentele uitschieters, zowel naar boven als naar beneden, weggestreept en blijven enkel de meer vaste spelers van de ploeg over. De prestaties van zeven ingezette spelers worden daardoor niet meegenomen (maar zijn in de tabel verderop wel in het rood terug te vinden). Omdat in de losse wedstrijdbeoordelingen enkel de spelers worden beoordeeld die minstens één speelhelft hebben afgewerkt, is het logisch dat deze vereiste naar deze tussenbalans is doorgetrokken.

De resultaten: veel zesjes, geen onvoldoendes
We hebben in de eerste seizoenshelft een ploeg aan het werk gezien die weinig het verschil kon maken en de grootste moeite had met het maken van doelpunten. Dat zal niemand nieuw in de oren klinken. Het betekent voor de wedstrijden dat veel spelers het telkens redelijk hebben gedaan, maar er weinig jongens er positief of negatief uitspringen. Cijfermatig leidt dat tot een overdadige hoeveelheid zesjes en één gemiddelde zeven. Doelman Benjamin van Leer wist meerdere malen zijn doel schoon te houden, of in elk geval niet meer door te laten dan strikt noodzakelijk. Van Leer had een groot aandeel in het bijna evenaren van het Eredivisierecord van aaneengesloten gelijke spelen. Dat kon hij uiteraard niet zonder een aantal goed voetballende middenvelders en prima verdedigers, maar de cijfers laten zien dat Van Leer de met afstand grootste ‘highlight’ van de eerste seizoenshelft is geworden. Onvoldoendes zijn er over de eerste seizoenshelft nauwelijks: enkel Roel Brouwers kon absoluut niet aan de verwachtingen voldoen, maar doordat hij slechts driemaal is beoordeeld, zijn zijn prestaties niet goed vergelijkbaar met de rest van de ploeg.

Hieronder alle beoordelingen, met gemiddelden, op een rij:

Laten we hopen dat de ploeg in de tweede seizoenshelft de prestaties iets weet op te krikken. Dat levert zowel meer punten op in de strijd om het Eredivisieschap en geeft ons als redactie de mogelijkheid om wat scheutiger te zijn in het geven van hogere cijfers!

Foto: Roda JC Live