Van der Luer en De la Vega komen er niet uit in Zeist

Tijdens een vier uur durende arbitragezaak werd al snel duidelijk dat er geen toekomst is voor Eric van der Luer binnen Roda JC. Hij en nieuwbakken beleidsbepaler Mauricio García de la Vega stonden in Zeist lijnrecht tegenover elkaar.

Bronvermelding: Roda JC Live, Voetbal International en Dagblad de Limburger

Er is haast geen mooiere plek om een conflict bij te leggen dan het KNVB-complex in Zeist, onder de rook van Utrecht. Middenin de bossen, een uitgestrekte campus waar het water van de fonteinen klettert en het groen perfect, op zijn Japans welhaast, is onderhouden. Toch lukt het Eric van der Luer (54) en Mauricio García de la Vega (51) niet om overeenstemming te bereiken.

Van der Luer, trainer van Roda’s drie hoogste jeugdelftallen, pakte na de zomer zijn werk als jeugdtrainer weer op, na een mislukt intermezzo als hoofdtrainer van het eerste elftal. Zijn aflopende contract was weliswaar formeel opgezegd, maar hij beriep zich op een reeds gemaakte afspraak met Harm van Veldhoven. Hij heeft de trainingsschema’s meegenomen die ze al tot Kerstmis hadden vastgelegd.

Van Veldhoven is echter verleden tijd en García de la Vega houdt niet van een voorzichtige aanpak, is al gebleken. De beoogde nieuwe aandeelhouder hoorde van medewerkers en oud-medewerkers dat Van der Luer een lastpost was, die mensen binnen de club een mes in de rug steekt: “Hij zegt het een en doet vervolgens het andere.”

“Zo’n vreselijk mens”

De kleine blonde dood stelt daar weer tegenover dat hij toch al zestien contractverlengingen verder is bij Roda JC, ondanks dat hij “zo’n vreselijk mens” is. Dat hij niet de makkelijkste is, geeft hij ruiterlijk toe. “Ik zeg wat ik denk.” Daarnaast voert hij ook juist positieve verhalen over hem aan, niet in de minste plaats van Pieter Nieuwenhuis, die juist de adviseur van García de la Vega is.

Wat er ook van het gesteggel tussen de twee zij, uiteindelijk gaat het om het contract van Van der Luer. In eerste instantie wilde García de la Vega meteen afscheid nemen van Van der Luer, “op een respectvolle manier”. De Maastrichtenaar wist hem echter ervan te overtuigen dat hij dolgraag bij de jeugd aan de slag wilde blijven. “Roda heeft mij mijn huwelijk gekost, neem Roda niet ook nog van me af”, zou hij gezegd hebben. De Mexicaan toonde zich bereidwillig en deed Van der Luer een contractvoorstel.

Gedragsbonus

Over dat voorstel was Van der Luer niet te spreken. Hij leverde € 1.500,- bruto per maand in, maar kon wel een maandelijkse bonus voor goed gedrag verdienen. Daarnaast zou hij een fikse bonus krijgen, als hij er aan het eind van het seizoen voor had gezorgd dat de jeugdopleiding break-even had gedraaid. Allemaal besproken, aldus García de la Vega. Met geen woord over gerept, aldus Van der Luer.

Aangezien niemand beter wordt van een welles-nietes-spel op maandagavond, besloot voorzitter Van Mierlo maar dat partijen er, inclusief advocaten, moesten proberen uit te komen. De relatie tussen beiden was volgens de voorzitter immers toch “naar de klote”. Dat zorgde voor een uur duimendraaien voor de aanwezigen, en een uur koortsachtig overleg tussen beiden. Resultaat: geen, waarna beiden huiswaarts keerden. Ook Van der Luer met de auto, en niet met de fiets waarmee hij zich naar eigen zeggen nu door Maastricht beweegt.

Partijen hebben tot vrijdag om eruit te komen. Wanneer er dan geen akkoord is, zal de arbitragecommissie een oordeel vellen. Over de hoogte van de afkoopsom, want dat Van der Luer niet terugkeert bij Roda, moge duidelijk zijn.