Verslag | Roda pakt slechts een punt tegen Groningen: 2-2

Roda JC Kerkrade heeft in winterse omstandigheden en met twee kleuren ballen een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Hoewel de thuisploeg grote delen van de wedstrijd wist te domineren op een 2-0 voorsprong wist te komen, was dat uiteindelijk niet genoeg om de Groningse tegenstander te verslaan: 2-2.

In de barre omstandigheden van de eerste helft wist Roda JC het spel te maken – sterker, het domineerde op de helft van Groningen en de bezoekers zelf wisten überhaupt maar twee keer over de moeilijk zichtbare middenlijn te komen. Nipt binnen het kwartier kwam Roda dan ook verdiend op een 1-0 voorsprong via Simon Gustafson. De Zweed reageerde alert op een schot van Dani Schahin, welke slecht werd weggewerkt door Sergio Padt. Na de goal kwamen de bezoekers enigszins uit hun schulp, maar wist Roda simpel op de been te blijven en toen een ingelaste schoonmaakpauze ten einde was gingen de Limburgers vrolijk verder met het domineren van het duel. Snel nadien wist Roda de voorsprong te verdubbelen: weer kwam de goal op naam van Simon Gustafson, die gepruts in de Groningse defensie waanzinnig mooi afstrafte met een stift over lange afstand.

De voorsprong van 2-0 was dik verdiend, maar snel na de tweede goal van Gustafson kwam Groningen ineens terug in de wedstrijd. Warmerdam wist een goede steekpass te leveren op Drost, die strak voorgaf op de (al dan niet buitenspel staande) Van Weert voor de 2-1. Het bracht de wedstrijd niet alleen op het scorebord maar ook op het veld meer in evenwicht, maar met dezelfde stand werd uiteindelijk de rust bereikt.

Na de thee en de koekjes en op een sneeuwvrij veld begon Roda weer als de betere partij en wist het enkele prima aanvallen te creëren, maar de wedstrijd (en de sfeer) sloeg genadeloos om toen Auassar met rood mocht inrukken voor het vasthouden van de doorgebroken Van Weert. De strafschop die volgde werd door diezelfde Van Weert hard in de hoek geschoten om zo de stand weer gelijk te trekken: 2-2. Trainer Molenaar reageerde op de nieuwe situatie door aanvaller Engels eraf te halen voor verdediger Ananou, wat ertoe leidde dat het gevaar voorin voor Roda afnam, maar met een man minder en bij een gelijke stand geldt ‘alle hens aan dek’ en is het natuurlijk belangrijk om in eerste instantie het resterende punt vast te houden. In het vervolg kreeg FC Groningen via Van Nieff en Van Weert nog een aantal prima kansen, maar de bezoekers wisten in hun overtalsituatie niet of nauwelijks door te drukken. Daardoor hield Roda JC uiteindelijk een punt over aan een wedstrijd waarin, laten we eerlijk zijn, eigenlijk veel meer in zat dan slechts een gelijkspel.

Een uitgebreide nabeschouwing en de rubriek Top/Flop volgen in de komende dagen, wanneer onze redactie zichzelf hopelijk veilig naar huis heeft weten te sleeën.

Foto: Roda JC Live.