Voorbeschouwing | FC Groningen volgende horde in belangrijke serie

Nadat afgelopen week de noorderlingen van sc Heerenveen op bezoek kwamen in Kerkrade, speelt Roda JC dit weekend wederom een thuiswedstrijd tegen een ploeg van de overkant van het land. Om het afzichtelijke tijdstip van 12:30 trappen de Limburgers af tegen FC Groningen, een ploeg waarbij alles bijzonder moeizaam verloopt dit seizoen. Roda JC bevindt zich in een belangrijke maand met veel wedstrijden waarin wat te halen valt en maakt dus alle kans op een goed resultaat tegen de ‘Trots van het Noorden’. Roda JC Live blikt zoals vanouds vooruit op de wedstrijd.

Tekst: Luc van Dijk en Jeroen de Regt.

Een snelle blik: de trots van het noorden en de trots van het zuiden
Hoewel het nog maar 2,5 jaar geleden is dat FC Groningen zich kwalificeerde voor de Europa League door voor het eerst in de clubgeschiedenis de KNVB-Beker te winnen, voelt het voor de Groningers als misschien wel een halve eeuw. De wit-groenen, door de supporters vaak enkel ‘de FC’ genoemd, zit eigenlijk al sinds dat seizoen in een negatieve spiraal waar het steeds moeizamer uit lijkt te komen. De Euroborg, die tegenwoordig door het leven gaat als Noordlease Stadion, zit elk seizoen leger en de club heeft laten weten dat dat inmiddels te voelen is op de begroting. Ondertussen nemen de prestaties steeds slechtere vormen aan en moeten we eigenlijk stellen dat FC Groningen dit seizoen in strijd is tegen degradatie. Dat is iets waar de Groningse fans, die altijd en immer bijzonder kritisch zijn over hun favoriete voetbalclub, kort geleden nog nauwelijks rekening mee hielden. FC Groningen was jarenlang de ontembare noordelijke leeuw die vooral in eigen huis nauwelijks te verslaan was en eigenlijk vaste klant was in de top acht van de Eredivisie. Enfin, de zaken zijn dus inmiddels enigszins veranderd. Onder Ernest Faber durft de ploeg weinig het spel te maken, maar het grootste probleem voor de noorderlingen is dat het team eigenlijk geen echte leiders heeft die de zaak op sleeptouw nemen wanneer het punten sprokkelen moeizaam verloopt. Op de momenten dat het wel lukt, ligt dat eigenlijk eerder aan de tegenstander dan aan de Groningers zelf, hoewel het natuurlijk niet zo is dat er helemaal geen strijd en vechtlust van FC Groningen vandaan komt. We zouden kunnen stellen dat de situatie voor Groningen vergelijkbaar is met de situatie in Kerkrade; ook bij Roda JC loopt de selectie niet over van de kwaliteiten en ontbeert het de ploeg nogal eens aan een fanatieke leider die de rest meeneemt in een felle pot vechtvoetbal.

Wat dreigt is een wedstrijd waarbij de angst regeert, al hebben de Groningers de laatste weken wel iets aan vertrouwen getankt door zeges op Vitesse (4-2) en ADO Den Haag (0-3). Datzelfde kunnen we echter ook zeggen van Roda JC, dankzij de zege op sc Heerenveen vorige week, een stug maar knap optreden tegen AZ en een prima eerste helft op bezoek bij Ajax. Groningen en Roda zijn twee ploegen waar misschien de negatieve sfeer dominant is. Dat is voor Roda iets om van te profiteren tegen Groningen; het is voor de Limburgers een belangrijke maand met in de komende week wedstrijden tegen ADO Den Haag en VVV-Venlo; ook twee affiches waarin zeker iets te halen valt. ‘Zaken doen’ is het devies voor Robert Molenaar en consorten. De in potentie moeizame wedstrijd lijkt er een te gaan worden waarin de aanhouder wint – laten we hopen dat die aanhouder Roda JC heet.

De wedstrijd van 11 november 2007
Net iets meer dan tien jaar geleden mocht FC Groningen ook op een zondagmiddag aantreden in Kerkrade. Aangezien de KNVB toen nog rekening hield met uitsupporters, werd er pas om 15:30 uur afgetrapt. Dat weerhield de Groningers er echter niet van om slapend aan de aftrap te verschijnen. Sterker nog: in de gehele wedstrijd werd, in lijn met de datum, een carnavaleske verdediging gepresenteerd door de bezoekers. Al na één minuut kwam Roda op voorsprong door een goal van Anouar Hadouir. Nadat Groningen enigszins verrassend op gelijke hoogte kwam, kon het team van Raymond Atteveld echter uitlopen naar een 3-1 voorsprong bij rust, en uiteindelijk een 5-1 overwinning.

Trainer Ron Jans van FC Groningen gaf na afloop al aan: “Met 3-1 bij rust mogen wij niet eens klagen.” Een eenvoudige middag voor Roda JC, dat uitstekende aanvallen op de mat legde. Andres Oper toonde zijn waarde en kroonde zich tot Man of the Match met twee goals en een assist.

Roda JC Kerkrade 5 – 1 FC Groningen
1′ Hadouir 1-0, 19′ Nevland 1-1, 23′ Lamah 2-1, 35′ Oper 3-1, 50′ Oper 4-1, 65′ Cissé 5-1

Opstelling Roda JC Kerkrade: Castro – Saeijs, De Fauw, Kah – Tioté, Meeuwis, Hadouir, Bodor – Cissé, Oper, Lamah.

Wedstrijdinformatie
Robert Molenaar kan in het thuisduel tegen FC Groningen nog steeds geen beroep doen op rechtsback Ashton Götz. Dat betekent dat Henk Dijkhuizen zijn basisplaats zal houden. De zege tegen sc Heerenveen kwam pas tot stand na het inbrengen van Jorn Vancamp als tweede spits. Molenaar sluit niet uit dat hij nu met zo’n veldbezetting begint, waarbij ook Mario Engels rondom Dani Schahin zou kunnen gaan spelen.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Dijkhuizen, Kum, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Gustafson, Ndenge – Rosheuvel, Schahin, Engels/Vancamp.

Bij FC Groningen is doelman Sergio Padt op tijd hersteld van de griep. Spits Lars Veldwijk is echter een onzekere factor, gezien zijn nekklachten. Wie in ieder geval ontbreken zijn Ruben Jenssen (ziek), Ajdin Hrustic (lies) en Kasper Larsen (achillespees). Al bij al zorgt dit niet voor wijzigingen in de basiself van het team van Ernest Faber, dat vorige week bij ADO Den Haag met 0-3 zegevierde.

Verwachte opstelling FC Groningen: Padt – Te Wierik, Memisevic, Van Nieff, Warmerdam – Bacuna, Doan, Reis – Drost, Van Weert, Idrissi.

De wedstrijd vangt aan om 12:30 en staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel. Het duel is live te volgen via ons Twitter-account (klik!).

Foto: Roda JC Live