Voorbeschouwing | Afzakkende Leeuwarders op bezoek bij opgetogen Roda

Zaterdag om 19:45 uur vervolgt Roda JC haar Eredivisiecampagne met een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur Leeuwarden. De Limburgers zijn beduidend beter aan het seizoen begonnen dan de Friezen, maar na drie competitiewedstrijden zonder zege is de manschappen van Darije Kalezic er alles aan gelegen om weer eens de volle buit te pakken in het Parkstad Limburg Stadion. Roda JC Live blikt vooruit op het duel.

Een stukje geschiedenis
Het welbekende SC Cambuur is een uit 1964 stammend uitvloeisel van VV Leeuwarden. Sindsdien is het de club éénmaal gelukt om drie opeenvolgende seizoenen op Eredivisie-niveau uit te komen en, u raadt het al, laat dat toevalligerwijs op dit moment zijn. Tussen 1992 en 1994 én 1998 en 2000 slaagde de club erin om twee opeenvolgende seizoenen op ’s vaderlands hoogste niveau uit te komen, alvorens er alsnog afgezakt werd naar de eerste divisie. Na de eeuwwisseling kenden de Friezen moeilijke financiële perioden en vanwege een dreigend faillisement in 2006 is het Cambuurstadion als onderpand gebruikt voor de zogenaamde Old Boys, die in ruil daarvoor garant gingen staan voor de schuld van de club. Bij een verkoop van het stadion wordt de schuld weggewerkt. De Old Boys (Jan Riedstra, Klaas Buwalda, Wim Sleijfer en Dirk Hoekstra voor ingewijden) hebben tevens de vleiende bijnaam Bierhuisgroep verworven, aangezien zij elkaar zeer regelmatig treffen in het gelijknamige café in Leeuwarden.

Promotiekraker
Acht maal ontving Roda JC tot dusver Cambuur Leeuwarden. Van die acht ontmoetingen werden er zes gewonnen door de Limburgers, terwijl er in twee gevallen de punten gedeeld hebben; in andere woorden, Cambuur wacht nog steeds op haar eerste zege ooit op Kerkraadse bodem. De doelcijfers met betrekking tot deze wedstrijden bedragen 17-9. De meest memorable strijd tussen beide clubs vond plaats in de slotfase van het seizoen 2008/2009, toen Roda met de hakken over de sloot degradatie ontliep en in de play-offs het vege lijst moest zien te redden tegen clubs uit de Eerste Divisie. Roda schoof eerst, weliswaar moeizaam, FC Dordrecht opzij, waarna het destijds in de Jupiler League uitkomende Cambuur Leeuwarden een behoorlijk zware kluif bleek; na een 0-0 in Leeuwarden eindigde de return in Kerkrade in 1-1. De wedstrijd werd gekenmerkt door twee rode kaarten in de eerste helft (eentje voor Roda-leider Meeuwis en eentje voor Cambuur-verdediger Brack), met daartussenin een goal voor het tiental van Roda door Sekou Cissé. Met die stand was Roda virtueel gehandhaafd, maar een ijzersterke kopbal van Mark de Vries gooide tien minuten voor tijd roet in het eten, waardoor er een beslissingsduel in Leeuwarden helderheid moest verschaffen. In het Cambuurstadion zat Roda behoorlijk in de geel-zwarte penarie, aangezien er tot de 85e minuut een 1-0 tussenstand te noteren viel. Het was echter clubman Boldi Bodor die met een afgemeten schot zijn club langszij bracht op het moment dat men zich langzaam bij een nederlaag was gaan neerleggen. Een verlenging was daardoor noodzakelijk geworden en daarin leken de Limburgers het heft in handen te nemen na een treffer van Anouar Hadouir. However, it ain’t over till the fat lady sings en dat ondervond Roda toen het een (discutabele) toegekende strafschop in de absolute slotfase benut zag worden door de gastheren. Uiteindelijk kwamen de Kerkradenaren in de strafschoppenserie beter uit de verf dan hun opponent en was een degradatie op miraculeuze ontlopen.

Vorm
Ook in de competitie komt Roda tot nu toe een stuk beter uit de verf dan Cambuur. In de laatste drie wedstrijden wisten de geel-zwarten weliswaar niet te winnen, maar dat was geen schande. Het eveneens sterk acterende N.E.C. werd op een gelijkspel gehouden, evenals kampioenskandidaat Feyenoord. In de Grolsch Veste werd wel verloren van FC Twente, maar op basis van de tweede helft was ook dat onnodig. Het is dan ook te hopen dat Roda de lijn van voor vorige week doortrekt.

Voor Cambuur is het te hopen dat de lijn, die in de afgelopen twee weken is ingezet doorgetrokken wordt. Er werd namelijk eindelijk eens gelijkgespeeld, tegen FC Utrecht en FC Twente, en bovendien had PSV in de beker de grootste moeite met de Leeuwarders (met Friezen moet je niet aankomen in Leeuwarden). Daarmee is de rampzalige seizoensstart een klein beetje uit de geheugens gewist; een klein beetje maar, want thuisnederlagen van 1-6 (Heracles) en 0-6 (PSV) vergeet je niet te snel.

Wedstrijdinformatie
Bij de geel-zwarten zijn er weinig personele problemen te bespeuren. Sterker nog, ten opzichte van de uitwedstriijd bij FC Twente zijn de opties voor Kalezic alleen maar toegenomen; na het uitzitten van een twee wedstrijden durende schorsing heeft men weer de beschikking over Richmond Boakye. Verder zijn Mitchel Paulissen en Bart Biemans (die al veel minuten maakte bij de beloften) op de weg terug, maar zij worden zeker niet in de basisformatie verwacht. Of Boakye wél tot de eerste elf namen van de coach behoort zal ook nog moeten blijken, aangezien Edwin Gyasi zich in de afgelopen wedstrijden ook prima heeft gepresenteerd, terwijl de basisplaats van Tomi Juric niet ter discussie staat. Met 2 treffers in zijn eerste 2 duels als basisspeler is hij op dit moment de meest doelgerichte speler bij de thuisclub.

Aan Cambuur-zijde is een aantal spelers niet fit genoeg om te spelen. Linksback Vytas Andriuskevicius, centrale verdediger Calvin MacIntosch en winger Mikhail Rosheuvel zijn allen geblesseerd. Bovendien is doelman Harm Zeinstra geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart in de Galgenwaard, vorige week. De vrijgekomen posities in het basiselftal zullen zeer waarschijnlijk opgevuld worden door Martijn van der Laan en de dit seizoen al regelmatig bekritiseerde Leonard Nienhuis.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Noor, Griffiths, Van Hyfte, Faik – Boakye, Juric.
Cambuur: Nienhuis – Pereira, Dammers, Peersman, Van der Laan – Overgoor, Byrne, Van de Streek – F. Narsingh, Barto, Ogbeche.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 3-0 (Luc), 3-0 (Robbert), 4-1 (Sem), 2-0 (Jeroen)
Cambuur doet voor het eerst voor een derde achtereenvolgende seizoen mee in de Eredivisie, maar is in dat derde seizoen verre van goed van start gegaan. Het regent tegendoelpunten bij de Leeuwarders, die lijken te moeten vrezen voor het degradatiespook wanneer de defensieve problemen niet al te snel opgelost gaan worden. In Kerkrade lijkt het in ieder geval uit te lopen op een zege voor de thuisploeg, die uitstekend in vorm is en kwalitatief een stapje voorloopt op de noorderlingen.

Foto: Pro Shots

Comments (1)

Comments are closed.