Voorbeschouwing | Beschadigd Roda snakt naar doelpunten

Amper 3 dagen na de zeperd van afgelopen vrijdag bij FC Oss (1-0 verlies) speelt Roda alweer haar volgende duel in de Jupiler League. In het eigen Parkstad Limburg Stadion ontvangt het team van René Trost maandagavond (20:00 uur) Telstar, de nummer 15 op de ranglijst. Roda JC Live blikt vooruit op deze wedstrijd, waarin de thuisploeg het vertrouwen in zichzelf moet zien te hervinden.

Zand in de motor
Het moge duidelijk zijn dat het op het moment niet goed draait bij de Limburgers. De formatie van Trost won slechts één van haar vijf laatste wedstrijden en in de afgelopen 3 duels scoorde het in totaal slechts 1 doelpunt. In deze wedstrijden speelden de geel-zwarten keer op keer in een andere basisopstelling, maar dat geschuif lijkt dus geen positief te effect te hebben op de prestaties. De nieuwste tegenvaller kwam zoals gezegd afgelopen vrijdag; subtopper FC Oss troefde in eigen huis de Kerkradenaren af met 1-0 en bij Roda viel, behalve de oliedomme rode kaart van Anco Jansen, opnieuw het aantal gemiste kansen op; een gebrek aan scorend vermogen brak de ploeg uiteindelijk op. Het heeft ertoe geleid dat behalve plek 1 ook plek 2 uit zicht dreigt te raken, want concurrent FC Eindhoven heeft inmiddels een voorsprong van 4 punten opgebouwd. Aangezien de andere ploegen uit de top 6 maandagavond tegen elkaar spelen (N.E.C.-FC Volendam en FC Emmen-FC Eindhoven) zou Roda met een overwinning op Telstar extra goede zaken doen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Ook Telstar sloot maar één van haar vijf laatste duels winnend af. De Witte Leeuwen speelden afgelopen vrijdag tegen de koploper van de Jupiler League, N.E.C., en hielden zich in De Goffert eigenlijk best aardig staande. De aanstaande kampioen uit Nijmegen slaagde er pas in de tweede helft, via twee gelukkige doelpunten, erin om het duel met 2-0 naar zich toe te trekken. Het zijn natuurlijk niet de duels waarin Telstar haar punten moet zien te sprokkelen, en men zal met een positief gevoel teruggekeerd zijn naar Velsen. Met 29 punten uit evenzoveel duels bezet het team van Michel Vonk momenteel de 15e plek op de ranglijst. De play-offs zullen derhalve niet gehaald worden, maar dat is ook geen schande wanneer we de selectie van de Velsenaren vergelijken met die van de ploegen uit het linkerijtje.

Eerder dit seizoen
Het heenduel tussen de Limburgers en de Noord-Hollanders werd al in de tweede speelronde afgewerkt. Op vrijdag 15 augustus 2014, historisch gezien het allereerste uitduel van Roda JC in de eerste divisie, bond men de strijd aan in het TATA Steel Stadion. De thuisploeg was voornemens om een goed resultaat neer te zetten tegen, op dat moment, één van de twee gedoodverfde titelkandidaten, en leek aardig daarnaar op weg toen Kindermans in de 42e minuut de 1-0 op het scorebord zette. Roda slaagde er naar rust echter in om zich te herpakken en kwam relatief snel op gelijke hoogte, toen Ard van Peppen werd neergehaald in het strafschopgebied en Marc Höcher de toegekende penalty benutte. De geel-zwarten gingen vervolgens op jacht naar de voorsprong en die kregen ze dan ook in de 86e minuut; de ingevallen Johan Plat kapte zijn tegenstander op fraaie wijze uit en zijn schot liet Telstar-goalie Varkevisser kansloos. Zo gingen de drie punten toch nog mee de bus in richting Kerkrade.

Supporters en spelers vieren de 1-2 overwinning op Telstar, eerder dit seizoen. (Pro Shots)
Supporters en spelers vieren de 1-2 overwinning op Telstar, eerder dit seizoen. (Pro Shots)

Drie wijzigingen bij Roda
Bij Roda zal, wederom, een en ander aan het basiselftal veranderen. Om te beginnen komt de wedstrijd nog te vroeg voor de geblesseerden Guy Ramos, Marc Höcher, Johan Plat en Brian Jacobs, zij waren er afgelopen vrijdag ook al niet bij. Daarbij komt natuurlijk nog de schorsing van Anco Jansen (4 wedstrijden waarvan 1 voorwaardelijk), naar aanleiding van de rode kaart die hij in Oss kreeg toen hij in de 90e minuut natrapte. Zijn basisplaats in de spits zal maandag ingenomen worden door Frank Demouge. Daarnaast past de technische staf nog twee andere wijzigingen toe: rechtsback Martijn Monteyne, die in de afgelopen wedstrijden amper uit de verf kwam, raakt zijn plekje kwijt aan Henk Dijkhuizen. Bovendien krijgt Raymond Gyasi als rechtsbuiten de voorkeur boven de eveneens tegenvallende Nayib Lagouireh.

Telstar-coach Michel Vonk mist ook een handvol geblesseerden; vleugelverdediger Anthony Correia, centrale verdediger Toine van Huizen, de vliegensvlugge aanvaller Wouter de Vogel en Cor ‘cultheld tussen de palen’ Varkevisser zijn al langere tijd niet inzetbaar en zij kunnen ook in Kerkrade niet in actie komen. Opvallend is dat zijn allemaal kampen met een knieblessure. Desalniettemin lijkt er weinig reden voor de Velsenaren om het basiselftal van afgelopen vrijdag te wijzigen.

Vermoedelijke opstellingen:
Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Swinkels, Van Peppen (c) – Faik, Van Hyfte, Paulissen – R. Gyasi, Demouge, E. Gyasi.
Telstar: Zonneveld – Beissel, Olfers, Korpershoek (c), Keurntjes – Dougall, Van Essen, Almubaraki – Valies, Seuntjens, Kindermans.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 3-1 (Jeroen), 4-1 (Luc), 3-0 (Sem), 3-1 (Robbert).
De Roda JC Live-redactie zou de Roda JC Live-redactie niet zijn als zij niet het volste vertrouwen in het team van René Trost had. We zijn het er gezamenlijk over eens dat er weer eens een overwinning geboekt zal worden in het Parkstad Limburg Stadion. Dat het maandagavond is? Maakt niet uit. Dat Roda de vorm kwijt lijkt te zijn? Maakt niet uit. Dat er tegen Telstar gespeeld wordt? Dat maakt wel wat uit. Het zit er zelfs in dat het een overwinning met enige marge wordt, want de gehele redactie ziet de geel-zwarten minstens 3 keer scoren. Wat ons betreft kunnen we het zaakje ook gewoon schriftelijk afhandelen. Wellicht dat men daar in Velsen anders over denkt…

Roda JC Kerkrade – SC Telstar zal niet live uitgezonden worden door FOX Sports. Voor wie niet zelf de wedstrijd kan bijwonen in het Parkstad Limburg Stadion, verzorgt Roda JC Live zoals altijd een live wedstrijdverslag op het welbekende Twitteraccount @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive.

Foto’s: Pro Shots