Voorbeschouwing | Doorpakken tegen Amsterdamse rouletteploeg

Na een vijftal duels tegen grote en minder grote typische Eerstedivisionisten reist Roda JC deze maandag af naar Amsterdam. Daar, op een steenworp afstand van de door de hoofdmacht gebruikte Arena, wachten de beloften van de Amsterdamse recordkampioen in een duel dat slechts voor één van beide ploegen van groot belang is. Roda JC heeft de winst hard nodig om FC Eindhoven weer terug te dirigeren naar de derde plek. Jong Ajax wil zichzelf nestelen in het linkerrijtje om op basis van prestaties diens toegevoegde waarde in de competitie beter te kunnen beargumenteren. Roda JC Live kijkt vooruit naar de wedstrijd, die de wil om te promoveren extra zal versterken.

Een stukje geschiedenis: Jong Ajax en de pilot
De beloften van Ajax zijn net als de beloften van PSV en FC Twente onderdeel van de pilot ‘Jupiler League 2.0’, een proef van oorspronkelijk twee seizoenen waarin wordt gezocht naar manieren om het tweede profniveau van Nederland een nieuw leven in te blazen. Na het faillissement van niet minder dan vier historische voetbalploegen moest er iets gebeuren, waarop de KNVB in samenwerking met FOX de heilige graal dacht te hebben gevonden in het toevoegen van beloften van topploegen én een enkele amateurclub in het kader van de toekomstige doorstroming naar de amateurs.

Dat het allemaal tegenvalt was voor weinigen een grote verrassing: de publieke belangstelling voor de beloften is minimaal en de deelname van een drietal ploegen zonder competitietechnische ambities riekt naar competitievervalsing. De promotie en degradatie naar lagere niveaus is echter wel vastgelegd, waardoor die competitievervalsing in de toekomst een kleinere rol speelt dan op dit moment. De pilot ‘Jupiler League 2.0’ is een jaar verlengd naar het seizoen 2015/2016, waarna in het daaropvolgende jaar de nieuwe Tweede Divisie wordt gestart en de hekkensluiter van de Eerste Divisie diens plek zal ruilen met de kampioen van de Tweede Divisie. Het laten mixen van beloften, amateurs en profs is hopelijk de langverwachte oplossing in de zoektocht naar een gezonde Eerste Divisie.

Accommodatie
Jong Ajax werkt dit seizoen haar thuiswedstrijden af op Sportpark de Toekomst, gelegen op een steenworp afstand van de Amsterdam Arena. Naast de beloften spelen ook vier amateurteams en nog dertien andere jeugdploegen van de Amsterdammers hier diens thuiswedstrijden, evenals de vrouwentak die uitkomt in de BeNe League en daar meestrijdt om de prijzen.

In de aanloop naar de pilot ‘Jupiler League 2.0’ is in recordtijd getracht het hoofdveld te voorzien van de voorzieningen die nodig zijn voor een (aangepaste) licentie in de Eerste Divisie. Behalve een extra tribune aan de overkant van de hoofdtribune zijn ook de veiligheidsmaatregelen aangescherpt en is er een (zij het piepklein) uitvakje gecreëerd. Alle inspanningen ten spijt vult het nu 2.050 zitjes tellende complex zich nauwelijks tot een bezetting van enkele honderden toeschouwers.

Historie
Jong Ajax is van de drie beloftenploegen niet de meest succesvolle; vorig seizoen won Jong PSV een periodetitel, op dit moment nog altijd een unicum in de geschiedenis van vier keer per jaar uitgedeelde stieren. Jong Ajax is in de regel wel de hoogstgeplaatste ploeg van het drietal beloften en bivakkeert al ruim anderhalf seizoen in de middenmoot.

Eerder dit seizoen
Op 20 september ontvingen de Kerkradenaren de Amsterdamse beloften in het eigen Parkstad Limburg Stadion. In een moeizame wedstrijd waarin geen van beide ploegen wist te overtuigen zorgde de fris ingevallen Hicham Faik na vijftig minuten voor de enige goal van de wedstrijd. Dit was zijn eerste doelpunt in dienst van de Trots van het Zuiden, nadat hij vlak daarvoor als laatste versterking was gehaald. Roda JC kreeg de betere kansen, maar speelde net als de tegenstander slordig in een duel dat zich daardoor vooral op het middenveld afspeelde. Behalve Faik speelde ook Bart Biemans, die samen met de rest van de defensie het doel schoon hield, een sterke wedstrijd.

Vormverhoudingen
Roda JC is zoals bekend na een meer dan dramatische start van het kalenderjaar 2015 weer terug in de race om de tweede plek in de eindranking. In de dubbele speelronde van het vorige weekend werden met FC Eindhoven en FC Volendam twee directe concurrenten op terechte nederlagen getrakteerd. De strijd om de ‘runner up’-positie is echter nog lang niet gestreden, dus na het tweetal lastige wedstrijden mag Roda zeker niet gaan verslappen. FC Eindhoven staat met een wedstrijd meer gespeeld op hetzelfde puntenaantal als Roda JC (50); Volendam volgt op 46.

Bij Jong Ajax is door het gigantische aantal selectiewisselingen nauwelijks te spreken van een bepaalde vorm. Alleen al de keeperspositie is dit seizoen al door negen verschillende doelmannen ingevuld. Desondanks weet trainer Jaap Stam zijn immer roulerende selectie aardig te laten voetballen, waardoor in de laatste vijf duels niet minder dan tien punten werden verzameld. Alleen op bezoek bij Sparta op het Kasteel vond een 6-0 oorwassing plaats; de andere duels bleef de ploeg ongeslagen. Ondanks dat Jong Ajax nog een inhaalduel tegoed heeft bevindt het zich op dit moment op de achtste plek in de competitie

Vermoedelijke opstelling
Arjan Swinkels is deze week wél speelgerechtigd, maar begint nog op de bank. Hierdoor blijft het centrale duo ongewijzigd met Bart Biemans en Guy Ramos. Op de backposities fungeren Martijn Monteyne en Ard van Peppen. Voorin krijgt Anco Jansen wederom de voorkeur boven Frank Demouge en Johan Plat; hij zal worden geflankeerd door Nayib Lagouireh en de vorige week voor het eerst scorende Edwin Gyasi.

Opstelling: Verbist – Monteyne, Biemans, Ramos, van Peppen – Faik, van Hyfte, Paulissen – Lagouireh, Jansen, E. Gyasi.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-3 (Jeroen), 0-3 (Luc), 1-1 (Sem), 3-1 (Robbert).
Op maandagavond voetballen op Sportpark de Toekomst, het is niet wat je verwacht als contractspeler in Kerkrade. Toch moet het sinds de introductie van Jupiler League 2.0 gebeuren en reist Roda JC op een koude maandagavond weg uit de carnavalsgebieden op jacht naar de volgende drie punten. Een lastig duel, want de beloften spelen door de sterk veranderlijke selecties bijzonder wisselvallig. Jong Ajax is tot nu toe de beste beloftenploeg gebleken en weet na een rare seizoenstart met vooral een heleboel rode kaarten heel aardig mee te voetballen met de middenmoot. De wisselvalligheid maakt de wedstrijd lastig te voorspellen: bij de redactie kan het eigenlijk alle kanten op.

De wedstrijd tussen Jong Ajax en Roda JC Kerkrade wordt live uitgezonden door FOX Sports op kanaal 1. Zij die niet op de Toekomst aanwezig kunnen zijn en niet over deze zender beschikken, kunnen de wedstrijd live volgen via ons Twitterkanaal op www.twitter.com/rodajclive!

Foto: Roda JC Live.