Verslag | Moeizame inhaalrace leidt tot punt in Amsterdam

Roda JC Kerkrade heeft aan het maandagavondduel tegen Jong Ajax een punt overgehouden. In een sfeerloze ambiance op Sportpark de Toekomst was een lange inhaalrace nodig om een achterstand van drie doelpunten onschadelijk te maken: 3-3. De Limburgers zien koploper N.E.C. verder uitlopen in de titelstrijd.

Nog voordat iedereen goed en wel op zijn plek zat langs het Amsterdamse veld lag de bal al drie keer in het netje: amper zestien minuten hadden Zivkovic, Riedewald en weer Zivkovic nodig om de beloften van Ajax op een buitengewoon riante 3-0 voorsprong te zetten. Roda JC stond erbij en keek ernaar en kan zich de treffers aanrekenen voor knullig balverlies op het middenveld en een handsbal van Biemans net buiten de zestien.

Jong Ajax profiteerde optimaal van de carnavalsroes van de bezoekers en had zelfs op 4-0 kunnen staan als de aanvallen in het vervolg beter werden uitgespeeld. Pas na bijna een halfuur (en twee vroegtijdige wissels) werd Roda JC wakker en dat leidde meteen tot de 3-1 van Hicham Faik, die de bal keurig tussen de handen van de enkel Spaans sprekende keeper Onana door wist te schuiven. Naderhand ging het duel tot de rust gelijk op, maar serieuze kansen bleven op een kanonskogel van Demouge (naast) uit.

Na de rust speelde zich een compleet ander duel af op het veld: Roda JC domineerde in het balbezit en zette de thuisploeg minutenlang vast op de eigen helft. De vele aanvallen van Roda leidden echter nauwelijks tot kansen, al hadden Demouge met twee geblokte schoten en Monteyne (voorlangs) best mogen scoren. Uiteindelijk duurde het tot de 65e minuut voor de aansluitingstreffer viel: Anco Jansen schoot raak uit een terecht gegeven strafschop.

In het vervolg bleef Roda JC aanzetten voor de aansluitingstreffer, maar grote kansen bleven wederom uit. Jong Ajax creëerde eveneens niks noemenswaardigs, waardoor het duel uit leek te lopen op een nederlaag voor de Limburgers. Uiteindelijk kwam de gelijkmaker echter toch nog toen Faik in blessuretijd een voorzet vanaf links binnen wist te schuiven.

N.E.C. blijft ook na dit weekend uitlopen in de competitie en kan een voorsprong melden van veertien punten op achtervolger Roda JC, dat de tweede plek dankzij het punt in Amsterdam weer overneemt van FC Eindhoven. FC Volendam volgt op vijf punten achterstand op de Limburgers; drie punten verderop maken FC Emmen en Sparta Rotterdam de top zes compleet.

Aanstaande vrijdag ontvangt Roda JC in eigen stadion het in de middenmoot bivakkerende VVV-Venlo. De aftrap zal als vanouds plaatsvinden om 20:00 uur.

Header: Pro Shots.