Voorbeschouwing | Heracles Almelo volgende horde in kelderstrijd

In het verre oosten, niet zo ver als Rusland of de Emiraten maar in het Twentse land gelegen Almelo, speelt het lokale Heracles zaterdagavond (aftrap 18:30) tegen Roda JC Kerkrade. De zwart-witten maken een niet heel opvallend, maar toch vrij degelijk seizoen door, terwijl Roda JC zoals bekend de aansluiting met de veilige haven weer gevonden heeft en hoopt zo snel mogelijk die vijftiende plek (of hoger) te bereiken. Roda JC Live kijkt traditioneel vooruit op het aanstaande affiche van de mooiste club van Limburg.

Eerdere ontmoetingen
Het wordt inmiddels haast een traditie dat Roda JC heel vroeg in het seizoen, of zelfs op de openingsdag, de Heraclieden ontvangt in de competitie. Het was uiteraard de eerste officiële wedstrijd onder Yannis Anastasiou en de verwachtingen waren hooggespannen: zou er weer aantrekkelijk voetbal te zien zijn in Kerkrade? Het spel leek in ieder geval een stuk verzorgder dan in de voorgaande jaargang, maar het werd al snel duidelijk dat er een hoop vraagtekens te vinden waren voor wat betreft de basiself. Nestoras Mytides was moeilijk tot niet bereikbaar (met de bal althans, telefonisch misschien wel), terwijl op de defensieve linie vrij verrassend Frederic Ananou de uitblinker van het spul bleek te zijn. Roel Brouwers speelde een afgrijselijke wedstrijd en zou dat, zoals we nu weten, helaas niet meer weten te verbeteren. Voor iets meer dan dertienduizend toeschouwers werd er afgefloten op 1-1, met doelpunten van Navratil (33′) en Auassar (72′).

Hoe anders was het spelverloop een seizoen geleden, de vorige keer dat er tussen de twee ploegen werd gevoetbald in Almelo. In een duel waarin bij Roda bijna alles goed ging en Heracles een collectieve off-day had, wisten de Kerkradenaren een onvoorziene 0-5 overwinningen uit het vuur te slepen. Nadat Zhukov en Van Duinen ervoor zorgden dat Roda al voor rust een uitstekende 0-2 voorsprong had toen het bij rust aan de thee en de koekjes ging, werd het aantal doelpunten verder opgeschroefd via twee doelpunten van Rydell Poepon. Het toetje volgde in blessuretijd dankzij Maecky Ngombo. Al met al een even bizarre als prachtige dag voor Roda – het zou toch fraai zijn als de ploeg ook dit seizoen op een dergelijke wijze de drie punten zou meenemen naar Kerkrade. Al is een 0-1 overwinning natuurlijk ook al heel fraai.

Spelers en uitvak feesten na weer een Roda-goal bij de 0-5 zege in februari 2016. (Roda JC Live)

De speler: Brahim Darri
Na het vertrek van een hoop creatieve voetballers uit Almelo de afgelopen seizoenen, was het voor de supporters van de club niet verkeerd dat Brahim Darri in het zwart-witte deel van Twente bleef. De in Amersfoort geboren Marokkaanse Nederlander speelde in de jeugd onder meer bij Ajax en de combinatieploeg Vitesse/AGOVV Apeldoorn, waarna hij bij Vitesse voor het eerst in de selectie van een profteam terechtkwam. Daar werd hij al snel uitgeleend aan De Graafschap en kwam hij later weer terecht bij de U21-ploeg van zijn Arnhemse werkgever. Geen heel succesvolle periode voor Darri dus, die in de winterpauze van 2014/2015 de stap maakte naar Heracles Almelo. Daar is hij sinds zijn aankomst een belangrijke speler in de ploeg van de middenmoter. Darri speelt bij voorkeur op de linkervleugel, waar hij met individuele acties voor veel gevaar kan zorgen. Martin Milec is bij deze dus gewaarschuwd. Behalve op links is een inzet op rechts of centraal op het middenveld ook mogelijk, maar enkel als de situatie daarom vraagt.

Wedstrijdinformatie
Heracles Almelo-coach John Stegeman, maar vooral spits Vincent Vermeij, kreeg vrijdag een behoorlijke tik te verwerken. Vermeij blijkt namelijk zijn achterste kruisband afgescheurd te hebben, waarmee het seizoen voor de 22-jarige aanvaller voorbij is. De kopsterke centrumspits was in de laatste weken juist aardig op dreef. Stegeman kan dan weer wél beschikken over keeper Bram Castro, de keeper die we natuurlijk nog kennen van zijn periode bij Roda JC. Hij kreeg op bezoek bij Willem II de rode kaart getoond, maar die beslissing is ongedaan gemaakt door de tuchtcommissie en Castro is vrijgesproken. Hij staat zaterdag dus ‘gewoon’ tussen de palen. Wie vooral een bal tussen de palen kan léggen, is Mark-Jan Fledderus. De middenvelder maakte zich in 2013 onsterfelijk in Kerkraadse dienst, dat behoeft geen toelichting, maar door een kruisbandblessure (net als Vermeij dus) ontbreekt hij zaterdag in het onderlinge duel, net als Gor Agbaljan. Daarnaast staan er stevige vraagtekens achter de inzetbaarheid van Brahim Darri (ziek) en Tim Breukers (liesblessure). De kans is daardoor aanwezig dat Kristoffer Peterson, die een jaar geleden nog gehuurd werd door Roda, in de basis staat.

Vermoedelijke opstelling Heracles Almelo: Castro – Droste, Te Wierik, Hoogma, Gosens – Pelupessy, Duarte, Van Ooijen – Kuwas, Armenteros, Peterson.

Aan Roda-zijde is het deze dagen wat lastiger om een basiselftal te voorspellen. Naar verluidt wordt er een complete Vinex-wijk afgehuurd om alle negen nieuwelingen in te vestigen. Het is echter de vraag hoeveel van hen zaterdag aan de aftrap staan. Tegen Ajax zette Anastasiou immers alleen El Makrini, die deze week last kreeg van zijn enkel, als debutant in zijn start-elf en vielen de buitenspelers Raykov en Van Velzen later in het duel in. Voor één van die twee zou er wel eens een basisplek in kunnen zitten tegen Heracles, temeer omdat Mikhail Rosheuvel na zijn sterke wedstrijd tegen Excelsior toch wel door de mand viel in het duel tegen Ajax. Achterin speelde Ard van Peppen dan weer zijn beste wedstrijd van het seizoen, waardoor het niet in de lijn der verwachting ligt dat Bryan Verboom daar het stokje overneemt. Verder was de coach tevreden over het vertoonde spel tegen Ajax, waardoor hij niet nog meer onnodige wijzigingen zal gaan doorvoeren. Dani Schahin zal geen volledige wedstrijd kunnen spelen. Daarnaast is Beni Badibanga naar verwachting enkele weken uitgeschakeld en ontbreekt ook Simon Church nog steeds.

Vermoedelijke opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Ananou, Kum, Van Peppen – El Makrini, Van Hyfte, Ajagun – Paulissen, Schahin, Van Velzen.

Foto: Roda JC Live