Voorbeschouwing | Hopen op goede vrijdag tegen Groesbekers

Vanavond speelt Roda JC Kerkrade, net als de rest van de competitie, de 32e wedstrijd van het seizoen. Terwijl een stuk noordelijker in Nijmegen de schaal zal worden overhandigd aan de heren van N.E.C., staan er in Kerkrade hele andere belangen op het spel. Om de voorsprong op de grote groep achtervolgers niet verder te laten verkleinen en om in het spoor van FC Eindhoven te blijven, zal er gewonnen moeten worden van de amateurs van Achilles’29. Roda JC Live kijkt vlak voor aanvang van de wedstrijd vooruit naar de wedstrijd, die hopelijk leidt tot een fijn begin van het Paasweekeinde.

De club: Achilles’29
Achilles’29 is zoals bekend de amateurploeg dit op dit moment de twintigste ploeg vormt in de pilot Jupiler League 2.0. Een unicum, want nog nooit speelde een club met een amateurlicentie in een professionele competitie. Na het moeizame eerste seizoen doet Achilles deze jaargang uitstekend mee met de rest van de clubs en mag het hopen op een nette eindnotering halverwege het rechterrijtje – ver weg van de theoretische degradatieplek die nu wordt bezet door RKC Waalwijk.

De in 1929 Groesbeekse club kende de laatste jaren vele successen met onder andere twee titels in de Hoofdklasse, twee in de Topklasse en de winst van de KNVB beker voor amateurs. Gezien de ambities van de club en het grote klasseverschil met de rest van de Topklasse Zondag was het voor weinigen een verrassing dat de club wel oren had naar een doorstroom naar het tweede nationale voetbalniveau, waar het nu dus meer dan prima in meedraait en leuk voetbal laat zien.

Eerder dit seizoen
De enige ontmoeting tussen beide ploegen vond eerder dit seizoen plaats. In Groesbeek was Roda JC gaandeweg een stuk sterker dan Achilles, maar wist het pas na de rustpauze zijn stempel te drukken op de wedstrijd: 0-4. Demouge, Höcher (2x) en Plat maakten de doelpunten voor de Limburgers, waar de ranglijst op dat moment met iets meer genoegen werd bekeken dan in de huidige fase van de competitie.

Vormverhoudingen
Roda JC Kerkrade verkeert nog altijd niet in de vorm waarin het zich zou willen bevinden en waarin de club met meer zekerheid naar het einde van de competitie toe kan werken. De laatste vijf duels brachten alleen een bijzonder moeizame zege op bezoek bij FC Den Bosch en een puntje in eigen huis tegen De Graafschap. FC Eindhoven is de club inmiddels gepasseerd; gelukkig is de grote groep achtervolgers minstens zo wisselvallig waardoor de marge om binnen de belangrijke top vijf te blijven nog elf punten bedraagt. Het vasthouden van die voorsprong en eventueel de uitgangspositie binnen die top vijf zo gunstig mogelijk houden zijn de enige dingen die de ploeg van René Trost op dit moment kan doen. Met de huidige stand ontmoet Roda in de nacompetitie FC Volendam en reist FC Eindhoven af naar FC Oss.

Achilles’29 is eveneens wisselvallig, maar daar zal niemand die de club een warm hart toedraagt over klagen. De vijftiende plek in de tussenstand is uitstekend en meer dan waar menig voetballiefhebber op had gerekend na het moeizame voorgaande seizoen. De Groesbekers spelen bij vlagen uitstekend voetbal en weten het elke tegenstander in meer en mindere mate moeilijk te maken. De laatste vijf duels brachten de club maar liefst zeven punten, een vergelijkbaar aantal met diens directe concurrenten.

Wedstrijdinformatie
Roda kent al een tijdje een aantal personele problemen en dat is vandaag niet anders. Anco Jansen zit zijn laatste wedstrijd schorsing uit, terwijl de langdurig geblesseerden Guy Ramos, Johan Plat en Brian Jacobs eveneens ontbreken. Marc Höcher is hersteld van zijn kuitblessure, maar nog niet wedstrijdfit, waardoor Trost hem vanavond nog niet in de wedstrijdselectie opneemt. Diezelfde Trost heeft aangegeven niet teveel aan het basiselftal van de vorige wedstrijd te willen wijzigen. Wellicht dat er plaats wordt gemaakt voor één van de broertjes Gyasi in de voorste linie, maar de kans is groot dat we dezelfde elf namen aan de aftrap zien als bij het duel tegen FC Den Bosch.

De gasten uit Groesbeek beschikken eveneens niet uit een volledig fitte selectie. De belangrijkste afwezige is centrale verdediger Mehmet Dingil. Hij heeft al een tijdje last van een meniscuskwetsuur en daar heeft de vrije week weinig verandering in kunnen brengen. Coach François Gesthuizen heeft meerdere opties om de positie van Dingil op te vullen. De nét teruggekeerde Tim Sanders zou in de defensie ingepast kunnen worden, middenvelder Steven Edwards is een alternatief, maar waarschijnlijk neemt Tim Konings de plek in het hart van de verdediging in. De Limburgse aanvaller Freek Thoone is eveneens weer inzetbaar bij de zwart-witten, maar het lijkt erop dat hij op de bank zal beginnen.

Vermoedelijke opstellingen:
Roda JC Kerkrade: Verbist – Monteyne, Biemans, Swinkels, Van Peppen (c) – Dijkhuizen, Faik, Paulissen, Van Hyfte – Schreurs, Demouge.
Achilles ’29: Ter Wielen – Verhoeven, Konings, Zeller, Van de Groes – Sürmeli, Edwards, Wiafe, Van Steen – Hendriks, Worm.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 3-1 (Jeroen), 3-1 (Luc), 3-0 (Sem), 3-1 (Robbert)
Drie goals namens de Kerkradenaren, dat staat bij deze vast. Het moge duidelijk zijn dat de redactie geen grote moeilijkheden verwacht voorafgaand aan het duel tegen de Groesbekers, die desondanks soms voetballend best leuk uit de hoek kunnen komen. Alleen Sem voorziet een onvervalste ‘clean sheet’ voor Roda, terwijl de andere redactieleden wel een stiekeme tegengoal namens de zwart-witte tegenstander verwachten. Het drievoud aan doelpunten aan de overzijde leidt echter tot een verdiende driepunter aan Limburgse zijde.

De wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en Achilles’29 wordt niet live uitgezonden door FOX Sports. Wie niet in het stadion aanwezig kan zijn kan daarom als vanouds rekenen op een live verslag van Roda JC Live via het Twitteraccount: www.twitter.com/rodajclive. Uiteraard zullen ook de updates via onze Facebookpagina en het verslag na afloop van het duel niet ontbreken.

Foto: