Voorbeschouwing | Kerst-ballen in de Rotterdamse Kuip

Nog één potje en dan duikt Roda JC de winterstop in. Wanneer velen van ons al aan het kerstdiner begonnen zijn, gaan de Kerkradenaren zondag om 16:45 uur in de Rotterdamse Kuip op jacht naar punten. Landskampioen Feyenoord heeft het in eigen huis echter maar zelden lastig tegen de geel-zwarten.

Feyenoord: van kampioen naar subtop
Inderdaad, landskampioen Feyenoord. De club die afgelopen zomer voor het eerst in achttien jaar weer eens met de titel aan de haal ging. Van die kampioensglans is in de loop van het huidige seizoen echter weinig overgebleven. Waar de Rotterdamse aanhang in mei nog weelderig in de fontein op het Hofplein dook, gaat de gemiddelde Feyenoord-supporter nu biddend naar het stadion in de hoop om tenminste doelpunten voor hun club te zien. Een week geleden kwam daar echter verandering in: op bezoek bij buurman Sparta schoot het team van Giovanni van Bronckhorst uit z’n slof en de ploeg uit Spangen kreeg alle hoeken van het veld te zien: 0-7. Een uitslag waar Sparta’s concurrent Roda JC zeker niet ontevreden mee was, maar tegelijkertijd een waarschuwing voor Robert Molenaar en de zijnen om zondag zelf niet in een soortgelijke val te lopen. Vanuit Feyenoord-perspectief is het dan weer zaak om aan te tonen dat er daadwerkelijk een stijgende lijn is ingezet door de huidige nummer vijf op de ranglijst.

Roda JC: Worstelen tot het bittere eind
Positie vijf, daar zou Roda JC in tegenstelling tot Feyenoord graag bivakkeren. De realiteit is echter dat we de Koempelclub, geheel in stijl van die clubidentiteit, in de bodem terugvinden. Roda staat samen met Sparta op de laatste plek, maar die club speelde een wedstrijd minder en is daardoor de nummer zeventien op de ranglijst. Dat Roda zich met horten en stoten door het Eredivisie-speelschema worstelt is in de weken, maanden en jaren meer regel dan uitzondering, en derhalve ook niet erg verrassend. Dat de uitwedstrijd tegen tweededivisionist VVSB, afgelopen donderdag in het kader van de KNVB Beker, zóveel problemen zou opleveren, was echter een lichte teleurstelling. Maar: Roda bekerde door, ondanks een rode kaart, weinig doelpogingen en een ware veldslag in de slotfase. Coach Molenaar zal opgelucht zijn dat zijn team alleen letterlijk, en niet figuurlijk, de mist in ging.

Historie: Uitzonderingen bevestigen de regel
Roda zal in de Kuip minstens gelijk moeten spelen wanneer het het kalenderjaar 2017 niet als hekkensluiter wil af…sluiten. De wedstrijd van twee seizoenen geleden is wat dat betreft hoopgevend. Feyenoord kwam in februari 2016 in de eerste helft op voorsprong via Dirk Kuyt, maar het volhardende en vooral counterende Roda sloeg in de tweede helft terug via supersub, inderdaad, Maecky Ngombo. Die 1-1 is echter een uitzondering op de regel, want in de afgelopen vijf seizoenen eindigde dit affiche in 5-0, 1-1 dus, 4-0, 5-2 en 3-0. In totaal won Feyenoord 35 van de voorgaande 49 ontmoetingen in Rotterdam, eindigde het 9 keer in een gelijkspel en pakte Roda 5 maal de volle buit. Een van die 5 Roda-zeges kan iedereen met een geel-zwart hart zich zonder twijfel nog feilloos herinneren.

Beeld van de meest recente ontmoeting in Rotterdam. (Foto: Roda JC Live)

De Wedstrijd: Het Wonder van Rotterdam
Op 10 mei 2009 was de jaarlijkse Bevrijdingsdag al achter de rug, maar voor Roda zou de uitwedstrijd bij Feyenoord als een bevrijding komen. Roda JC ging de laatste speelronde van de Eredivisie in als nummer laatst op de ranglijst, met 27 punten uit 33 wedstrijden, achter FC Volendam (28 punten) en De Graafschap (29 punten). Volendam ging in die laatste speelronde op bezoek bij De Graafschap, waardoor Roda wist dat het waarschijnlijk een overwinning in de Kuip nodig had om de eerste degradatie in de clubgeschiedenis af te wenden. De omstandigheden waren echter miserabel: een volle Kuip, een sterke tegenstander, scheidsrechterlijke dwalingen in de voorafgaande weken, veel blessures in de spelersgroep en onderlinge conflicten, wat onder meer had geresulteerd in een schorsing voor Anouar Hadouir nadat die op de training Bram Castro had geslagen, maakten het een schier onmogelijke opgave voor Roda om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Roda beleefde echter een droomstart in het hol van de leeuw. Sekou Cissé zette de Limburgers na een kwartier op voorsprong en toen Dwight Tiendalli aan de noodrem trok, kreeg de Feyenoord-verdediger rood van scheidsrechter Blom en benutte Marcel Meeuwis de strafschop. In ondertal bracht Makaay Feyenoord in de tweede helft terug in de wedstrijd (1-2), maar doordat Volendam intussen leidde bij De Graafschap zou een tegentreffer Roda alsnog rechtstreeks richting de Jupiler League kunnen sturen. De Kerkradenaren sloegen echter toe, en het was nota bene Anouar Hadouir die de o zo belangrijke 1-3 voorbij Henk Timmer schoot. Het werd echter direct weer spannend, want Kevin Blom legde de bal op de stip na een vermeende handsbal van Pa-Modou Kah, terwijl het toch echt de hand van Feyenoorder Kevin Hofland was die de bal toucheerde. Makaay scoorde vanaf elf meter: 2-3. Hofland kreeg vijf minuten voor tijd nog rood wegens een elleboogstoot en Roda had het desondanks loodzwaar tegen negen Feyenoorders. Met piepen en kraken hield het team van Harm van Veldhoven stand en was het Wonder van Rotterdam een feit. FC Volendam degradeerde rechtstreeks, Roda bleef na een bloedstollende nacompetitie, waarin afgerekend werd met FC Dordrecht en natuurlijk SC Cambuur, in de Eredivisie.

Feyenoord – Roda JC 2-3 (0-2)
Goals: 14′ Cissé 0-1, 20′ Meeuwis 0-2 (pen.), 56′ Makaay 1-2, 70′ Hadouir 1-3, 75′ Makaay 2-3.
Rood: 19′ Tiendalli (FEY), 84′ Hofland (FEY).
Opstelling Roda JC: Bram Castro – Kris de Wree, Davy de Fauw, Pa-Modou Kah, Vincent Lachambre – Laurent Delorge (79′ Edwin Linssen), Marcel Meeuwis, Ruud Vormer, Willem Janssen – Anouar Hadouir – Sekou Cissé.

Wedstrijdinformatie: Vraagtekens op de controleursposities
Giovanni van Bronckhorst kampt al langere tijd met personele problemen in de verdediging. Zo ontbreken Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden al maanden en keert ook Ridgeciano Haps pas na de winterstop terug in de selectie. Mede doordat Jeremiah St. Juste een twijfelgeval is, lijkt Bart Nieuwkoop als rechtsback aan de aftrap te staan, terwijl de afgelopen wedstrijden sterk spelende Tyrell Malacia de linksbackpositie inneemt. Ook achter de naam van Karim el Ahmadi staat een vraagteken, en de kans is dan ook aanwezig dat Van Bronckhorst voor Soufian Amrabat én Jens Toornstra kiest op het middenveld. Spits Michiel Kramer heeft zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord gespeeld: hij is disciplinair geschorst wegens het verorberen van een broodje kroket in de rust van de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo. Hij mag in de winter vertrekken.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Jones – Nieuwkoop, Van Beek, Tapia, Malacia – Amrabat, Vilhena, Toornstra – Berghuis, Jörgensen, Boëtius.

Robert Molenaar beschikt over een relatief fitte spelersgroep. Christian Kum ontbreekt waarschijnlijk opnieuw in de verdediging, maar Adil Auassar keert terug centraal achterin na een wedstrijd schorsing. Het betekent dat Robert Molenaar een keuze zal moeten maken: Henk Dijkhuizen, Daryl Werker óf Frederic Ananou zal op de bank moeten plaatsnemen. Op het middenveld heeft de coach ook meerdere opties; Mohamed el Makrini is een zekerheidje, maar het is de vraag wie er naast hem geposteerd wordt. Simon Gustafson, die tegen VVV-Venlo weinig succesvol als tweede controleur speelde, zal weer ‘op 10’ spelen. In de voorhoede lijkt Mario Engels de voorkeur te krijgen boven de donderdag opnieuw tegenvallende Gyliano van Velzen. Dani Schahin is inzetbaar, want de wedstrijd schorsing als gevolg van de rode kaart tegen VVSB zit hij uit in de kwartfinale van het bekertoernooi. De spits is in vorm: hij scoorde driemaal in de laatste vijf wedstrijden.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Werker, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Gnjatic – Rosheuvel, Gustafson, Engels – Schahin.

Jochem Kamphuis is de scheidsrechter van dienst en hij zal om 16:45 uur voor de aftrap fluiten.

Volg ook de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar LIVE via ons Twitterkanaal @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive.

Foto’s: Roda JC Live