Voorbeschouwing | Lastige uitwedstrijd in aanloop naar ontknoping

Met nog drie wedstrijden te gaan, nadert de spannende degradatiestrijd in de Eredivisie zijn ontknoping. Roda JC gaat in speelronde 32 op bezoek bij FC Utrecht. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd, die zondag om 12:30 plaatsvindt in Stadion Galgenwaard.

Stand
Voordat we naar de vorm van beide ploegen gaan kijken, is het wellicht aardig om een blik te werpen op de stand op de ranglijst. Die is bij het ingaan van deze ronde als volgt:

  1. ADO Den Haag – 32 (-22)
  2. PEC Zwolle – 32 (-25)
  3. Excelsior – 31 (-18)
  4. Roda JC Kerkrade – 30 (-22)
  5. Sparta Rotterdam – 28 (-21)
  6. N.E.C. – 28 (-29)
  7. Go Ahead Eagles – 23 (-34)

Met de wetenschap dat N.E.C. en Excelsior, en Sparta en ADO elkaar treffen, kan ook deze speelronde uiteindelijk cruciaal blijken te zijn voor de eindklassering. Zwolle krijgt Heracles op bezoek en Go Ahead ontvangt FC Groningen.

Lastige wedstrijd
Een overwinning in Utrecht zou dus een gigantische stap kunnen betekenen in de richting van rechtstreekse handhaving voor Roda, maar dat ligt niet in de lijn der verwachtingen. De laatste keer dat Roda in de Galgenwaard wist te winnen, dateert van 16 februari 2000. Toen werd er 0-1 gewonnen in het kader van de Kwartfinale van de Amstel Cup, die later dat jaar naar de Kerkradenaren zou gaan. In de competitie werd eerder dat seizoen ook gewonnen in Utrecht, toen met 1-2. Sindsdien speelde Roda nog zes keer gelijk in de Domstad en moest de club 11 keer haar meerdere erkennen. De totale balans: W12, G8, V20 (doelcijfers 59 – 96).

Beide ploegen in vorm
Met de vorm van beide ploegen zit het op het oog in ieder geval wel snor. FC Utrecht verloor in de laatste vijf wedstrijden slechts één keer, en dat was in de lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord (2-0). Daarbuiten werden FC Twente, Excelsior, Willem II en N.E.C. aan de zegekar gebonden. Die sterke serie zorgt ervoor dat Utrecht zo goed als zeker is van de vierde plaats; de voorsprong op Vitesse is inmiddels vijf punten en de Arnhemmers komen ook nog op bezoek in de Galgenwaard. Dat stadion is de laatste tijd overigens een redelijk onneembare vesting: sinds 16 september werd er alleen nog van Ajax verloren.

Ook Roda lijkt op het allerlaatste moment in een soort schwung terecht zijn gekomen. In de laatste drie wedstrijden werden er maar liefst zeven punten behaald, door overwinningen tegen PEC Zwolle en Sparta, en een gelijkspel op bezoek bij AZ. Dit seizoen werden er niet eerder zo veel punten uit drie wedstrijden gehaald, en slechts één keer bleef de ploeg langer dan drie wedstrijden ongeslagen (toen zeven keer op rij).

Gemeenschappelijke spelers
De wedstrijd tegen FC Utrecht staat al een aantal jaren deels in het teken van een weerzien met Willem Janssen. De middenvelder speelde tussen 2007 en 2011 maar liefst 129 wedstrijden voor Roda JC. Als vaste waarde wist hij het elftal drie maal naar een plaats in het linkerrijtje te loodsen. Ook dit seizoen heeft de Nederlander weer een plek weten te veroveren in het basiselftal van Erik ten Hag.

Aan de andere kant kent Christian Kum een verleden bij FC Utrecht. De linkspoot speelde in twee seizoenen 59 wedstrijden voor de club, en verkaste afgelopen zomer naar het diepe zuiven des lands. Al het gehele seizoen is hij een zekerheid in de centrale defensie van de Limburgers, voor wie hij reeds 29 keer in actie kwam.

Wedstrijdinformatie
Zoals gezegd zit Roda JC eindelijk in een goede reeks en is er voor coach Anastasiou geen rede meer om in aanvallend opzicht zijn opstelling aan te passen. De goals lijken uiteindelijk wel te vallen. Toch zijn er in de defensie van Roda JC grotere problemen. Frederic Ananou raakte vorige week geblesseerd aan zijn hamstrings. Het valt te hopen dat hij überhaupt weer fit wordt voor het einde van het seizoen. Ook Martin Milec is er morgen niet bij, omdat hij geschorst is. Zijn twee gele kaarten in de laatste speelronden van vorig seizoen worden hem nu fataal. Daarin tegen komt Werker weer terug van zijn schorsing. De langdurig geblesseerde Papazoglou, Church, Gullón, Rutjes en Gnjatic zijn morgen natuurlijk ook niet bij de wedstrijdselectie.

Vermoedelijke opstelling: Van Leer – Auassar, Werker, Kum, Van Peppen – El Makrini, van Hyfte, Ajagun – Rosheuvel, Schahin, van Velzen.

FC Utrecht zal het tegen Roda JC gaan opnemen zonder de geschorste Brama. Ook verdediger Conboy is afwezig. Hierdoor zal er aan de basis van Utrecht gesleuteld moeten worden. Waarschijnlijk wordt dit opgevangen door Leeuwin van centraal achterin naar net het middenveld te schuiven. Mark van de Maarel komt dan terug in de verdediging. Kevin Conboy zal worden vervangen door Jeff Hardeveld.

Opstelling FC Utrecht: Jensen – Troupée, van de Maarel, Janssen, Hardeveld – Amrabat, Leeuwin, Barazite, Ayoub- Haller, Kerk.

Roda JC Live zal – zoals altijd – een live wedstrijdverslag verzorgen via Twitter (Twitter).

Foto: Roda JC Live
Tekst: Luc van Dijk en Robbert Vanhommerig