Voorbeschouwing | Maakt Roda JC in Enschede van zichzelf een titelkandidaat?

De onbetwiste topper van de derde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie wordt uiteraard in de Grolsch Veste afgewerkt. Degradant FC Twente ontvangt daar mede-degradant Roda JC. Op papier een wedstrijd waar de vonken vanaf kunnen vliegen; of raakt de wedstrijd juist verlamd door de druk? Roda JC Live blikt vooruit.

Doorfietsen
Aangeschoten wild. Die typering was in de afgelopen maanden zonder meer van toepassing op Roda JC. Een – na een sterke tweede seizoenshelft – onverwachte degradatie, een uittocht van spelers, een beperkte intocht van nieuwe spelers en een organisatie die de wonden likt: erg rooskleurig zag het er allemaal niet uit in Kerkrade, waar de beleidsbepalers dan ook terecht realisme en bescheidenheid predikten. Want, zo vond ook Robert Molenaar, het programma in de eerste weken van de competitie ‘fiets je niet zomaar doorheen’, aldus de coach. Dat was ook niet het geval tegen kampioen Jong Ajax en plaaggeest Almere City, maar feit is wel dat Roda beide wedstrijden met 2-1 naar zich toe trok. Zes punten uit twee duels, dat neigt naar een droomstart. Zeker wanneer je weet dat de volgende tegenstanders FC Twente en NEC heten; ofwel, ploegen die deze zomer alvast hebben voorgesorteerd om een gooi te doen naar rechtstreekse promotie.

Verplichting
Want ongeacht wat er te vinden valt van de gang van zaken binnen de club FC Twente – een club die zelfs in vergelijking met Roda JC gigantisch boven haar stand heeft geleefd – staat het vast dat de Tukkers dit seizoen een verplichting moeten nakomen: terugkeren naar de Eredivisie. Met 30.000 hondstrouwe supporters in de eigen thuishaven, tienduizenden fans die massaal de wedstrijden via FOX Sports volgen, een spelersbudget dat in de eerste divisie nooit een gelijke heeft gekend én een organisatie die op scherp staat, is promotie een regelrechte must voor FC Twente. De afgrond die de club wacht wanneer er geen promotie wordt afgedwongen, is zó diep, dat het direct wel eens het einde van de club zou kunnen betekenen. Eén jaar in de eerste divisie overbruggen blijkt haalbaar, maar het verval dat daarna volgt is bijzonder moeizaam te compenseren. Zeker wanneer we praten over een club met de omvang van FC Twente, die eigenlijk gewoon in de landelijke top-5 thuishoort.

Niets te verliezen
‘Thuishoren’, ‘loyaliteit’ en ‘status’ leveren echter geen doelpunten op. Daarvan is men zich in Kerkrade én in Enschede bewust. Waar de beleidsbepalers bij Roda de verwachtingen behoorlijk hebben getemperd en er met een smalle selectie gewerkt wordt, moet men ondertussen ook eerlijk naar zichzelf zijn en concluderen dat wanneer er vrijdagavond ook bij FC Twente gewonnen wordt, dat de club zich dan niet langer achter haar leed moet verschuilen. Dan is duidelijk dat Roda zichzelf met de absolute topploegen in de Keuken Kampioen Divisie kan meten, en ook móét meten. Tegelijkertijd is het gunstig voor Molenaar en de zijnen gunstig dat Roda in Enschede min of meer niets te verliezen heeft, omdat vrijwel niemand had verwacht dat de eerste twee wedstrijden Roda zes punten zouden opleveren. Sterker nog: er zijn weinig mensen die hadden gedacht dat Roda die zes punten in de eerste vier wedstrijden zou vergaren. De druk is daarmee aardig van de ketel.

Twents vreemdelingenlegioen
FC Twente-coach Marino Pusic heeft een zo goed als fitte selectie tot zijn beschikking. Doelman Jorn Brondeel en de van Fiorentina gehuurde aanvaller Rafik Zekhnini maken deel uit van de wedstrijdselectie, die verder veel exotische nieuwelingen bevat waarvan we u de opsomming nu zullen besparen. Ulrich Bapoh moest eerder deze week de training staken en is er waarschijnlijk niet bij in de Grolsch Veste. Het ziet er niet naar uit dat Pusic veel gaat veranderen aan zijn basisopstelling van vorige week, toen Twente in de slotfase op curieuze wijze aan een nederlaag ontsnapte bij Helmond Sport

Vermoedelijke opstelling FC Twente: Drommel – Ramos, Monsalve, Gonzalez, Ricardinho – Brama, Smith, Hölscher – Cantalapiedra, Boere, Maria.

Gnjatic terug bij Roda
Robert Molenaar ziet Ognjen Gnjatic terugkeren in zijn wedstrijdselectie. De Bosnische middenvelder moest de eerste twee wedstrijden door een voetblessure aan zich voorbij laten gaan. Nicky Souren blijft wel door een blessure in Kerkrade achter. Verder heeft de donderdag aangetrokken spits Tim Väyrynen nog een week of twee nodig om wedstrijdfit te raken, waardoor hij vrijdag in Enschede nog niet van de partij is. Het gevolg is dat, natuurlijk ook ingegeven door de prima resultaten, de basisopstelling ongewijzigd zal zijn. Mario Engels is met vier goals in twee wedstrijden het speerpunt van de Roda-aanval.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Muyters – Dijkhuizen, Werker, Jensen, Vansteenkiste – El Makrini, Milts, Paulissen, Van Velzen – Simakala, Engels.

De wedstrijd FC Twente – Roda JC begint om 20:00 uur. Roda JC Live doet via Twitter (@RodaJClive) rechtstreeks verslag van het duel.