Voorbeschouwing | Met Domstedelingen aan het kerstdiner

Morgenavond (zaterdag) is het alweer tijd voor de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2016. In wat gerust een bewogen jaar mag worden genoemd, vinden we Roda JC terug in de Eredivisie en in volledig kansrijke positie om dat over twaalf maanden nog steeds te zijn. Chapeau! Toch valt er uiteraard een heleboel verbeterd worden, zowel op als naast het veld. Dat is echter niet waar we het nu over gaan hebben, want er moet weer gevoetbald worden! Roda JC Live blikt traditioneel vooruit op het aanstaande duel, dat dit keer in het eigen Parkstad Limburg Stadion plaatsvindt tegen FC Utrecht.

Stabiele Utrechtenaren
Utrecht is één van de zeldzame Nederlandse clubs die tot ver in de wortelen van de club is vastgeroest in de Eredivisie. Degradatienood is de club nagenoeg vreemd en meer dan eens wordt er actief gestreden om Europees voetbal. Toch is het aantal successen in de Domstad beperkt: één landstitel uit een ver grijs verleden, twee bekerzeges en een supercup staan op het palmares van de Utrechtenaren. We vinden de club nagenoeg per definitie terug in de middenmoot van de Eredivisie, wat gezien de nabijheid van een aantal grote clubs uit Rotterdam en Amsterdam heel geen slechte prestatie is. Dat het publiek de Galgenwaard slechts beperkt weet te vinden is jammer, maar dat heeft ongetwijfeld deels te maken met recente problemen met de fanatieke Bunnik Side.

Hoewel het seizoen voor de mannen van Erik ten Hag moeizaam begon met een zestiende plaats in de competitie na zes speelronden, begon na dat dieptepuntje de ploeg als geen ander te draaien. Inmiddels zijn de Utrechtenaren niet minder dan tien wedstrijden ongeslagen en vindt het zichzelf op een meer dan uitstekende zesde plek terug, wat aan het einde van de rit zorgt voor instroming in de play-offs om Europees voetbal. Daarover wordt in Utrecht op het moment echter nog niet over gesproken: de gaten in de competitie zijn klein en een minimaal vormverval kan al zorgen voor een vrije val naar halverwege het rechterrijtje. De laatste drie wedstrijden tegen laagvliegers ADO Den Haag, PEC Zwolle en Heracles Almelo zijn allen gewonnen. Roda JC Kerkrade is dus gewaarschuwd voor het voetballende vermogen van FC Utrecht.

Ngombo schuift de laatste winnende treffer in het PLS achter Ruiter. (Pro Shots)

De speler: Mark van der Maarel
Mark van der Maarel is de man die we deze keer uitlichten in onze bijna traditionele spelerfeature van de voorbeschouwing. Het is alweer jaren geleden dat Van der Maarel promoveerde naar de hoofdmacht van de Utrechtenaren. Na een aantal jaren bij de junioren van HFC Haarlem werd in 2009 de stap gemaakt vanuit de Onder 21 van de Utrechtse jeugdopleiding. Sindsdien is Van der Maarel niet meer weg te denken uit de wedstrijdselectie. Hij is flexibel inzetbaar over de gehele verdediging, maar wil zo af en toe nog wel eens een steekje laten vallen. Inzetten op de geprefereerde rechtsbackpositie is daarom het verstandigst. Van der Maarel is dit seizoen niet volledig onomstreden in de basis van Erik ten Hag, getuige zijn acht basisplekken in de huidige jaargang. Daarbij moet worden vermeld dat hij vanwege een knieblessure de eerste competitiemaanden aan zich voorbij heeft zien laten gaan.

De laatste keer…
Op 28 januari van dit jaar kwam FC Utrecht voor het laatst op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion. Roda won met 1-0 door een doelpunt van supersub Maecky Ngombo. Nu zijn we bijna 11 volle maanden verder, en nog steeds is het de allerlaatste overwinning van Roda JC op eigen grond. Er werden nadien nog dertien competitiewedstrijden gespeeld in het zuiden: 8 verliespartijen en 5 gelijke spelen. Het is een treurige reeks, de slechtste thuisreeks uit de geschiedenis van de Kerkradenaren.

Vertrouwen valt te putten uit het feit dat de rood-witte ploeg meestal weinig kans maakt in Zuid-Limburg. In 48 Eredivisie-ontmoetingen wist FC Utrecht slechts 7 keer te zegevieren. Roda won 25 keer en de resterende 16 keren werd het gelijk. Het doelsaldo van 74 – 44 spreekt ook duidelijk in het voordeel van de Kerkradenaren. De waarde daarvan lijkt morgen beperkt te zijn, aangezien Roda met acht doelpunten de minst scorende ploeg is in het Nederlandse betaalde voetbal.

Wedstrijdinformatie
Wie morgen wellicht voor het eerst tot scoren kan komen voor Roda JC, is Dani Schahin. De Duitse spits behoort voor het eerst tot de wedstrijdselectie van Roda, maar begint zeker op de bank. Hij liep in de kraker tegen VV Schinveld een knieblessure op, die hem inmiddels vijf maanden aan de kant heeft gehouden. In die ene wedstrijd wist hij wel te scoren voor de geel-zwarten. Buiten de terugkerende goalgetter, blijven de gebruikelijke namen geblesseerd. David Boysen lijkt weer inzetbaar te zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat Anastasiou de opstelling weer verandert.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Werker, Kum, Van Peppen – Auassar, Gullón – Rosheuvel, Ajagun, Van Hyfte – Mytides.

Ook bij FC Utrecht is er een flinke waslijst aan geblesseerden, met daaronder aardig wat basisspelers. Keeper Robbin Ruiter is niet inzetbaar, evenals Sean Klaiber, Rico Strieder, Kevin Conboy en Giovanni Troupée. Het leidt tot de volgende verwachte opstelling van de Domstedelingen:

Jensen – Van der Maarel, Koch, Leeuwin, Van der Meer – Amrabat, Janssen, Ayoub, Barazite – Haller, Zivkovic.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-1 (Jeroen), 2-1 (Luc), 1-1 (Sem), 1-0 (Robbert).
Op het moment van voorspellen zat Roda JC nog vol in z’n recordpoging van zoveel mogelijk gelijke spelen op rij – hoewel men natuurlijk liever overwinningen zag. Die reeks is met de afgelopen nederlaag in Groningen ten einde, maar dat wil niet zeggen dat het vertrouwen daardoor verminderd is. Door ouderwets de Limburgse bus voor het doel te parkeren zit er volgens de redactie van Roda JC Live sowieso een punt in en misschien, als het aan Luc en Robbert ligt, wel meer dan dat. Laten we hopen op een mooi uiteinde van het lange voetbaljaar 2016!