Zowel Anastasiou als Ten Hag op zoek naar positieve afsluiter

Vanavond werken Roda JC Kerkrade en FC Utrecht hun laatste competitiewedstrijd van 2016 af. Op de beide clubsites blikken trainers Yannis Anastasiou en Erik ten Hag vooruit op het treffen in Zuid-Limburg.

“Versterkingen in de winter noodzakelijk”
“Na zaterdag zit de eerste seizoenshelft er alweer op. Het niveauverschil met zeker acht clubs is minimaal, net als het verschil in aantal punten. Vanuit ons perspectief is dat heel positief”, concludeert de Griek op de clubsite. De moeilijkheden die Roda ondervond, wijt hij voor een belangrijk deel aan de blessures van Dani Schahin en Simon Church. Schahin keert vanavond terug in de wedstrijdselectie.

Anastasiou pleit, ondanks de van blessureleed terugkerende spelers, voor versterkingen. “Het is in de winterstop belangrijk dat we de juiste keuzes maken. Nieuwe spelers zullen echte aanwinsten moeten zijn. Als dat lukt ben ik ervan overtuigd dat het na de winterstop beter zal gaan en dat we drie clubs onder ons kunnen laten op de ranglijst.”

Eerst moet nog de laatste horde voor de winterstop genomen worden en dat is de wedstrijd tegen FC Utrecht, in eigen stadion. Anastasiou rekent Utrecht tot de beste teams van Nederland. “Dat blijkt wel uit de zesde plek op de ranglijst, dus zullen we vanuit een goede organisatie geconcentreerd en agressief moeten zijn, om toe te slaan via snelle omschakelingen.” Hij verwacht dat de Domstedelingen het lastig zullen krijgen in Kerkrade. “We zullen er alles aan doen om het jaar met een goed resultaat af te sluiten.”

“Fysiek en mentaal sterk”
Erik ten Hag, coach van de Utrechtenaren, kent aan de wedstrijd een groot belang toe. “Voor de positionering is deze pot ontzettend belangrijk. Aan het eind kan het gevolg van één wedstrijd immens zijn, dus kunnen we met geen enkel duel lichtzinnig omgaan.” Ook hij rept over een positieve afsluiting van het jaar: “Alles moet daar de komende uren voor wijken. We moeten ervoor zorgen dat we in een positie komen dat we finales kunnen gaan spelen.”

In die zin is het prettig dat FC Utrecht afgelopen woensdag in de beker geen verlenging nodig had om PEC Zwolle uit te schakelen. “Drie wedstrijden in zes dagen is een uitdaging, maar dat wisten we van tevoren. We waren tegen Zwolle in de eindfase veel effectiever dan tegen Heracles, en dus sleepten we die wedstrijd uit het voer. Deze ploeg is mentaal en fysiek dus vrij sterk”, stelt Ten Hag op FCUtrecht.nl. In de competitie werd Heracles Almelo vorige week, ondanks het gebrek aan effectiviteit, met 2-0 verslagen.

Vanavond om 18:30 is de aftrap van Roda JC Kerkrade – FC Utrecht in het Parkstad Limburg Stadion.

Foto: EPA