Voorbeschouwing | Pijnlijke herinneringen verdrijven in de Flevopolder

Op de plek waar drie maanden geleden de basis werd gelegd voor een pijnlijk hoofdstuk in de Roda-geschiedenis, moet de Kerkraadse club nu juist een goede start een vervolg geven. De geel-zwarten gaan wederom op bezoek bij Almere City FC.

Slechts twee keer eerder moest Roda JC Kerkrade aantreden in Nederlands’ jongste provincie, en dan spreken we over twee compleet verschillende wedstrijden. In 2015, het jaar van de eerste degradatie, moest Roda JC vlak voor de nacompetitie naar Almere voor een wedstrijd om des keizers baard. Het vizier was in Kerkrade al lang en breed gericht op de play-offs, die uiteindelijk succesvol werden afgesloten. Het leidde tot een wedstrijd waarin het voor beide ploegen duidelijk was dat er weinig meer te winnen viel, maar wel een wedstrijd die door Roda JC winnend werd afgesloten: 0-1.

Nog maar drie maanden geleden waren de belangen juist levensgroot. De Kerkradenaren waren in vorm en golden, na onder meer knappe overwinningen op VVV-Venlo en Vitesse, als de torenhoge favoriet in de nacompetitie. Hoe anders ontvouwde de gang van zaken zich: een bloedeloze 0-0 in Almere vormde de opmaat tot de tweede degradatie naar de eerste divisie in de clubgeschiedenis.

Het had niet veel gescheeld of Almere City had de vacante plek in de Eredivisie overgenomen van Roda. In de finale van de nacompetitie bleek De Graafschap te sterk, maar het was alweer het vierde jaar op rij waarin de Flevolanders in de nacompetitie mochten optreden. Het tekent de progressie die de club, toch de jongste betaaldvoetbalclub in het land, de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Een daadwerkelijke promotie naar de Eredivisie lijkt met rasse schreden dichterbij te komen, de toeschouwersaantallen nemen toe; uit alles blijkt dat Almere City niet meer het lelijke eendje van de Eerste Divisie is.

Afgelopen maandag begon Almere ook succesvol aan haar nieuwste campagne in de Eerste Divisie met een 2-3 overwinning op bezoek bij de beloften van AZ. Door een verstandig inkoopbeleid, een combinatie van jonge talenten van grotere clubs en ervaren krachten van gelijkwaardige teams, staat er in de Flevopolder opnieuw een team dat een gooi moet kunnen doen naar de finale van de play-offs.

Trainer Michele Santoni kan tegen Roda JC naast de geschorste Mustapha Seck, die een rode kaart kreeg tegen Jong AZ en voor één duel is geschorst, geen beroep doen op Jergé Hoefdraad, Joedrick Pupe, Joshua Smits en Archille Vaarnold. Het viertal is geblesseerd.

Verwachte opstelling Almere City FC: Plattel – Van Vlerken, Mirani, Hammouti, Brobbey – Receveur, Loen, Vossebelt – Ahannach, Meijer, Calcan.

Bij Roda JC kan Robert Molenaar beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Van de beoogde basiskrachten ontbreekt alleen Ognjen Gnjatic. Ook Nicky Souren is geblesseerd. De verwachting is dat Molenaar geen reden ziet om de tegen Jong Ajax winnende formatie te wijzigen.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Muyters – Dijkhuizen, Werker, Jensen, Vansteenkiste – Milts, El Makrini, Paulissen – Van Velzen, Simakala, Engels.

Foto: Roda JC Live