Nabeschouwing | Strijdlust vormt basis voor komende wedstrijden

Net als bij de vorige deelname in de Eerste Divisie kende Roda JC vrijdagavond een voorspoedige start aan het seizoen. Toen werd mede-degradant RKC Waalwijk met 3-2 verslagen, nu was kampioen Jong Ajax het slachtoffer (2-1). Garanties worden er niet door gegeven.

Eerste test
RKC werd in 2014 als mede-degradant hoog ingeschat, maar eindigde uiteindelijk als hekkensluiter in de Eerste Divisie. Nu valt er nog niet veel te zeggen over de positie waar Jong Ajax, het grillige talententeam van de Amsterdammers, het seizoen gaat eindigen. Wel lijkt duidelijk te zijn dat in ieder geval de verdediging van Roda JC een goede test heeft gehad. Een sterkere voorhoede dan Dennis Johnsen, Kaj Sierhuis en Noa Lang zal lastig te vinden zijn in de Eerste Divisie.

De verdediging doorstond de test – niet met glans, maar wel degelijk. Met name Henk Dijkhuizen kende een zeer moeizame eerste helft tegen Johnsen, maar herstelde zich enigszins in de tweede helft. Sierhuis miste twee dotten van kansen en de assist bij de gelijkmaker van de Ajacieden was afkomstig van Lang. Het aantal grote kansen dat de jongelingen kregen was echter niet bijzonder schrikbarend, iets dat vertrouwen moet geven richting de toekomst.

Killer
Voorin liet Gyliano van Velzen, in de Eredivisie misschien wel de meest bekritiseerde basisspeler, zien waarom hij in de Jupiler League gescout werd. Met flinke versnellingen hield hij de rechterkant van Jong Ajax bezig. De voortzetting was helaas nog lang niet altijd op maat, maar de dreiging die van hem uitging, werd vorig seizoen gemist. Aan de andere kant keerde Mitchel Paulissen terug van een blessure en speelde daarbij een heel behoorlijke wedstrijd. Mario Engels onderscheidde zich als matchwinner met twee doelpunten. Daarmee lijkt de roep om een versterking op de flank voorlopig weer gestild.

Wat wel duidelijk werd, is dat de roep om een echte spits nog lang niet gestild is. Ba-Muaka Simakala onderscheidde zich absoluut in zijn eerste wedstrijd, maar deed dat niet als killer. Van grote schoonheid was zijn voetbeweging die de 1-0 inleidde en met een splijtende pass wist hij Livio Milts vrij voor de doelman te zetten. Milts faalde echter en onderstreepte daarmee de spitsennood die in Kerkrade nog steeds heerst. Harm van Veldhoven heeft aangegeven nog druk op zoek te zijn naar de nummer 9, die in het Parkstad Limburg Stadion en daarbuiten de goaltjesdiefmoet worden.

Strijdlust
Het belangrijkste dat menig Roda JC-supporter mee zal nemen uit het stadion is echter niet de drie punten, maar de teamgeest die sprak uit de prestatie van het team van Robert Molenaar. Voor het eerst in tijden was er weer een team te zien dat negentig minuten lang alle meters voor elkaar dichtliep, voor elkaar streed. Niet onbelangrijk: ook na de gelijkmaker van Jurgen Ekkelenkamp lieten de mannen het hoofd niet hangen, maar ging men onmiddellijk op zoek naar een volgende voorsprong. Die werd dan ook binnen twee minuten gevonden.

Als er iets is waarmee je in de Eerste Divisie het verschil kan maken, naast voetballende kwaliteiten, is dat strijdlust in je spel. Dat bewees Roda vrijdagavond meteen, want het technisch vele malen sterkere Jong Ajax werd toch met nul punten naar huis gestuurd. Zoals Molenaar terecht aangaf, is er aan het spel nog veel te verbeteren, maar deze strijdlust legt in ieder geval een stevige basis voor het komende seizoen.

Foto: Roda JC Live