Voorbeschouwing | Reactie gevraagd van Roda JC tegen koploper Vitesse

Na een 4-2 nederlaag bij PEC Zwolle in de eerste speelronde, speelt Roda JC vrijdag (20:00 uur) voor het eerst dit seizoen voor eigen publiek. Koploper Vitesse is zonder meer een sterke tegenstander voor het team van Robert Molenaar. De Kerkradenaren zullen, net als in de eerste helft in Zwolle, opnieuw trachten om het de tegenstander lastig te maken door het eigen spelletje te spelen. Roda JC Live blikt vooruit op de eerste thuiswedstrijd van Roda JC dit seizoen.

Tekst: Sem Caelen, Luc van Dijk en Jeroen de Regt

Een snelle blik
Het is inmiddels weer een aantal jaar geleden dat Ted van Leeuwen de fameuze woorden uitsprak: Vitesse gaat voor de landstitel. Goed, zo ver is het uiteindelijk niet gekomen. Nu de chaotische situatie met Oost-Europese eigenaren echter is gestabiliseerd, staat de club er door de samenwerking met Chelsea goed voor. De strijd om de vierde plek wordt komend jaar interessant gezien de sterke concurrentie vanuit met name Utrecht en Alkmaar en sommige insiders beweren zelfs dat Vitesse zou kunnen meedoen om de derde plek. Deze gedachte is versterkt door de beschamende vertoning van PSV in Europa en diens moeizame zege op AZ afgelopen week. Vitesse begon het seizoen een stuk minder stressvol, getuige de riante 4-1 overwinning op promovendus NAC Breda. Die vier doelpunten leverden Vitesse zelfs de koppositie op van de Eredivisie, wat ondanks het minimale aantal gespeelde wedstrijden de Arnhemse fans natuurlijk goed zal doen.

Als Roda het seizoen eindigt op de plek waar het nu staat, na één speelronde, zal de Roda-achterban eveneens de handen de lucht in steken. De formatie van Robert Molenaar bivakkeert na de 4-2 nederlaag bij PEC Zwolle op plek 15, precies genoeg om de nacompetitie-plekken te ontlopen. Kanttekening: er zijn nog 99 punten te verdelen in de resterende 33 speelrondes. De manier waarop Roda zich in Zwolle presenteerde, was in ieder geval hoopgevend. In de eerste helft was het duidelijke de sterkste ploeg en had het in plaats van 1-1 eigenlijk 0-3 moeten staan, maar na de rust bleef de positieve speelwijze met veel aanvalsdrang achterwege. Een zeperd was daardoor een logisch gevolg en de twee treffers van Simon Gustafson mochten niet baten. De schaduwspits toonde wel direct aan dat hij de persoon is die de kar kán en wellicht zelfs móét trekken.

Arnhemse transferperikelen
Ook dit jaar is de ploeg aangevuld met een aantal spelers van de blauwe club uit Londen. De vier huurlingen van dit seizoen heten Matt Miazga, Fankaty Dabo, Charlie Colkett en Mason Mount. Mukhtar Ali is definitief overgenomen van de Engelsen – hij kwam voorheen uit voor de beloftenploeg van de club. Vitesse heeft echter ook flink zaken gedaan met andere clubs dan hun Engelse vrienden – zo zijn onder meer Bryan Linssen en Tim Matavz overgenomen en wordt Luc Castaignos dit seizoen gehuurd van Sporting Clube de Portugal. Al met al kan trainer Henk Fräser dus beschikken over een uitstekende ploeg die, mocht de boel niet door blessures uit elkaar vallen, een serieuze gooi kan doen naar Europese kwalificatie. Laten we daarnaast niet vergeten dat de regerend bekerwinnaar het in ieder geval tot de winter sowieso druk heeft met Europa, want tussen de competitie- en bekerwedstrijden door moet tevens op zes donderdagavonden worden aangetreden in de Europa League.

De speler: Milot Rashica
Het is voor de aardigheid leuk om tussen alle transfers door een speler uit te lichten die inmiddels zijn plek wel heeft opgeëist in het Arnhemse voetbalwereldje. Milot Rashica had afgelopen seizoen met zijn assists een belangrijk aandeel in het succesvolle seizoen van Vitesse en wordt links en rechts zelfs getipt als de nieuwe assistkoning van het komende seizoen. De Kosovaarse vleugelaanvaller zal in dat geval veel goede voorzetten vanaf rechts moeten geven, al zou hij door Henk Fräser eventueel ook aan de linkerkant ingezet kunnen worden. Hij begon het seizoen in elk geval al goed met een doelpunt en een assist in de wedstrijd tegen NAC Breda. Rashica begint inmiddels aan zijn derde seizoen in Arnhem, nadat hij in 2015 werd overgenomen van de Kosovaarse club KF Kosova Vushtrri. Het moet gezegd worden, de scout heeft zijn (of haar) werk met Rashica wel goed gedaan.

Beeld van de laatste onderlinge ontmoeting tussen Roda JC en Vitesse: in mei trok Roda in de laatste speelronde duidelijk aan het kortste eind in de Gelredome: 3-0. (Roda JC Live)

De Wedstrijd: 13 april 2013, Roda JC – Vitesse 3-3 (0-2)
In de voorbije jaren hebben wedstrijden tussen Roda JC en Vitesse in Kerkrade niet al te vaak voor groot spektakel gezorgd. Daarop is er één grote uitzondering, en dat is de wedstrijd die zich op 13 april 2013 ontwikkelde tot een groot spektakelstuk in het Parkstad Limburg Stadion. Waar Roda nog wel aardig uit de startblokken kwam, nam Vitesse na een minuut of twintig het initiatief en dat hebben de Kerkradenaren geweten. Het team van Ruud Brood had niets meer te vertellen en de Arnhemmers liepen via Mike Havenaar en Wilfried Bony uit naar een 0-3 voorsprong binnen het uur. Geen van de 14.452 aanwezige toeschouwers had op dat moment nog vertrouwen in een goed resultaat, totdat de sterk spelende Bony opeens trucjes ging uithalen op zijn eigen helft. Daaruit volgde balverlies en uiteindelijk een penalty, die benut werd door Sanharib Malki. Daarmee kwam Roda enigszins terug in de wedstrijd, maar echt terug kwamen de mannen van Brood pas toen Frank Demouge de 2-3 kon binnentikken door een misverstand in de Vitesse-defensie. Wat volgde was een ongekend slotoffensief: Piet Velthuizen moest na een clash met Mikolaj Lebedynski geblesseerd het veld verlaten en nog geen vijf minuten later werd de gelijkmaker van Sanharib Malki terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Uiteindelijk wist Mitchell Donald in de 95e minuut, met een bal die door Vitesse op de paal werd gekopt, de 3-3 binnen te tikken. Het was het slotstuk van een ongekende comeback, die Vitesse definitief uit de titelrace haalde.

Roda JC Kerkrade – Vitesse 3-3 (0-2)
Goals: 26′ Havenaar 0-1, 36’ Havenaar 0-2, 56’ Bony 0-3, 63’ Malki 1-3 (pen.), 70’ Demouge 2-3, 95+5’ Donald 3-3.
Opstelling Roda JC Kerkrade: Kurto – Biemans, Danilo, Wielaert, Tamata – Djoum, Bonevacia, Fledderus, Donald – Demouge, Malki.
Opstelling Vitesse:
Velthuizen – Kalas, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt – Janssen, Havenaar, Van Ginkel – Ibarra, Bony, Kakuta.

Wedstrijdinformatie
Robert Molenaar zag zijn manschappen tegen PEC Zwolle een prima eerste helft afleveren, maar vervolgens wegzakken in het tweede bedrijf. Grote consequenties zal dat echter niet hebben voor het strijdplan en de personele bezetting van de geel-zwarten. Wel waren er zorgen om de knieklachten van Chris Kum, die zondag nog geblesseerd uitviel. Hij heeft echter in de loop van deze week de training kunnen hervatten en lijkt opnieuw de rechtsbackpositie te gaan bespelen. Adil Auassar valt daardoor, zoals het er nu uitziet, opnieuw buiten het basiselftal. Ook Dani Schahin neemt wederom plaats op de reservebank, aangezien Molenaar de voorkeur geeft aan de vorige week nog grillige Jorn Vancamp. Bij balbezit van de tegenstander zal Roda JC zich wederom in een 4-4-2 formatie opstellen, terwijl het omschakelt naar een 3-5-2 formatie wanneer de Kerkradenaren zelf de bal hebben. In dat kader is opnieuw een belangrijke rol weggelegd voor aanvoerder Ard van Peppen, die de schuivende pion is bij deze omschakelingen.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Kum, Ananou, Werker, Van Peppen – Rosheuvel, El Makrini, Gnjatic, Paulissen – Gustafson, Vancamp.

De puzzel voor Vitesse-coach Henk Fraser is niet al te moeilijk. De coach, en voormalig speler van Roda JC, zag zijn team zaterdagavond excelleren tegen promovendus NAC Breda, dat eigenlijk geen enkele partij was voor de Arnhemmers. Fraser kiest logischerwijs voor dezelfde elf basisspelers tegen Roda, hoewel er een slag om de arm gehouden moet worden als het gaat om de rechtsbuitenpositie. Milot Rashica was in de afgelopen dagen productiever op het toilet dan op het trainingsveld, hij kampt met diarreeverschijnselen. Mocht hij vrijdagavond niet kunnen spelen, dan zal Chelsea-huurling Charlie Colkett zijn plek in het basiselftal overnemen. Dat Vitesse in de breedte sterk is, laat de reservebank wel zien: mannen als Matt Miazga, Luc Castaignos en Maikel van der Werff verliezen momenteel de concurrentiestrijd. Wél moet Fraser in Kerkrade een beroep doen op jeugdkeeper Jeroen Houwen als tweede doelman, aangezien Eloy Room deze week vertrok naar PSV en Michael Törnes geblesseerd is.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Pasveer – Dabo, Kashia, Kruiswijk, Büttner – Bruns, Serero, Foor – Rashica, Matavz, Linssen.

Scheidsrechter van dienst is niemand minder dan Jochem Kamphuis. De buitenspelbepalende bondsbrigadiers luisteren naar de namen Brondijk en Bexkens. De heer Bijl is aangesteld als vierde official. Het arbitraal kwartet zal de wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion om 20:00 uur in gang zetten.

  • LIVE Wedstrijdverslag: volg het duel, zoals altijd, LIVE via ons Twitterkanaal (@RodaJClive) en check ons ‘verhaal’ in foto’s op Snapchat (‘RodaJClive’)
  • Roda JC Live Pool: Vul jouw wedstrijdvoorspelling én het antwoord op de bonusvraag (hoe lang blijft het 0-0?) vóór vrijdag 18:00 uur in: https://www.rodajclive.nl/pool/.