Roda JC in prima duel onderuit tegen Vitesse: 1-3

Roda JC heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen niet om weten te zetten in puntgewin. Het eerste duel in het eigen Parkstad Limburg Stadion van deze voetbaljaargang leverde een prima en bij vlagen vermakelijke wedstrijd op, waarin de bezoekers uit Arnhem aan het langste eind trokken: 1-3.

Net als vorige week op bezoek bij PEC Zwolle kon Roda JC in de openingsfase prima meekomen met de tegenstander. Tegen Vitesse lieten de heren van Robert Molenaar echter zien dat het ook tegen een subtopper een goede wedstrijd kan afleveren, want de ploeg deed eigenlijk geen moment onder voor de Arnhemse Europa League-deelnemer. Echt grote kansen konden in het eerste bedrijf niet genoteerd worden, al was Vancamp een enkele keer wel dichtbij nadat Vitessedoelman Pasveer de bal niet lekker weg wist te krijgen – bijna loonde het druk zetten van de thuisploeg. De wedstrijd leek de rust in te gaan met de brilstand op het bord, maar vijf minuten voor het signaal voor de pauze ging Ananou vreselijk in de fout bij een terugspeelbal. Daardoor kon Tim Matavz overnemen en de bal keurig in de verre hoek krullen: 0-1. Daarna was Roda kortstondig de concentratie verloren en dreigde even de 0-2 ook te vallen, maar het rustsignaal volgde gauw en daarmee viel de schade uiteindelijk mee.

Na de pauze liet Roda JC opnieuw zien prima voetbal op de mat te kunnen leggen en Vitesse werd van diens goede spel van de week ervoor tegen NAC afgehouden. Mogelijkheden op de gelijkmaker kwamen er, maar de nauwkeurigheid ontbrak. Uiteindelijk werd Roda wel weer in het zadel geholpen dankzijk Milot Rashica, die Rosheuvel neerlegde ‘in de zestien’, waarna Gustafson vanaf de stip de gelijkmaker wist binnen te schieten. Dat de bal via de paal en de rug van Pasveer over de doellijn rolde, betekent dat de goal wordt gerekend als eigen doelpunt en niet de boeken in gaat als de derde seizoenstreffer van de Feyenoord-huurling.

Heel lang kon Roda JC helaas niet genieten van de gelijkmaker en hopen op een voorsprong, want enkele minuten later wist Thomas Bruns de bezoekers wederom op voorsprong te schieten. De vrije trap van Bruns boog over de muur heen voorbij keeper Jurjus, die wellicht iets te veel de andere hoek dekte en daardoor te laat aan ‘de overkant’ was om de bal uit de doelmond te tikken. Naderhand volgden er eigenlijk geen noemenswaardige mogelijkheden aan beide kanten, tot Kashia de 1-3 en daarmee de beslissing van deze wedstrijd op het bord wist te zetten. Toch gaf Roda uiteraard niet op en kreeg het via Gustafson en invaller Van Velzen nog een grandioze mogelijkheid op 2-3, maar Pasveer hield zijn doel deze keer schoon. Het bleef daardoor bij een 1-3 nederlaag voor de Limburgers, die nu volgende week op bezoek bij PSV moeten proberen om de eerste punten van het seizoen binnen te slepen.

Foto: Roda JC Live.