Voorbeschouwing | Roda JC zoekt wederom naar punten

Vrijdagavond zullen Roda JC Kerkrade en Heracles Almelo met elkaar gaan voetballen voor 3 punten. Dit is alweer een belangrijk weekeinde in de degradatiestrijd. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd in de 26ste Eredivisie-speelronde.

Vertrouwen
Roda JC heeft een tweetal dramatische weken achter de rug. Net in de periode waar de ploeg van Molenaar punten zou moeten scoren, zijn de resultaten tot nu toe treurig. De ploeg oogt bij vlagen kwetsbaar en de supporters hebben de nodige kritiek op het spel geuit van Roda JC. De clubleiding is echter overtuigd van de kwaliteit van trainer Molenaar en heeft zijn contract deze week verlengd. Hiermee moet er duidelijkheid voor iedereen komen dat dit de gekozen weg is van de clubleiding. De spelers hebben in eerder stadium al hun vertrouwen in Molenaar geuit.

Helaas is de ziekenploeg in Kerkrade wel nog steeds gevuld. De deels geïmproviseerde aanvalslinie begint wel weer normaler uit te zien, maar achterin is het nog steeds behelpen. Net deze verdediging werd de afgelopen wedstrijden zwaar beproefd en bekritiseerd. In deze linie oogt het zelfvertrouwen broos, al weet winterse versterking Patrick Bnaggaard zich vooralsnog kranig te weren. Bovendien zouden de resultaten in januari, behaald tegen sterke ploegen, de ploeg nvertrouwen moeten geven.

Ploeg uit de middenmoot
Heracles is een ploeg die zich al jaren in de middenmoot positioneert. Toch is de ploeg dit jaar duidelijk minder dan de afgelopen jaren. De resultaten zijn wisselend en Heracles kreeg maar liefst 51 doelpunten tegen. Dit zijn er slechts 3 minder dan Hidde Jurjus uit de mand moest vissen. Scoren lijkt dus alles behalve onmogelijk voor Roda JC. Een stuk effectiever zijn de Almeloërs wel getuige de 30 punten die ze al bij elkaar hebben gesprokkeld. De afgelopen week werd bekent dat na dit seizoen coach Stegeman na dit seizoen gaat vertrekken bij de club uit Almelo. Wie de opvolger moet worden van de coach die voorlopig nog in functie is, houdt de gemoederen in elk geval flink bezig.

Uitblinkers in het elftal van Heracles zijn Kuwas en Vermeij. Zij zorgen voor de nodige impulsen en creatieve momenten in het elftal. De killers die Roda JC bij vlagen node mist, heeft Heracles met deze spelers duidelijk wel in het elftal. Dit was ook het geval tijdens de heenwedstrijd eerder dit seizoen. Roda JC wist gedurende de wedstrijd op voorsprong te komen, maar in de extra tijd moest het een tweede doelpunt incasseren van Vermeij, waardoor de ploeg met lege handen terug naar Kerkrade ging.

De wedstrijd van… 29 april 2007
Heracles Almelo is in het verleden, met name in thuiswedstrijden, geen angstgegner gebleken voor Roda JC. Een middag waarop dat voor de bezoekers nog eens pijnlijk tot uiting kwam, was die van 29 april 2007. In de laatste speelronde van het seizoen kwam Heracles, reeds veilig in de strijd tegen degradatie, op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion, waar Roda als trotse nummer zes de competitie zou gaan afsluiten.

Al binnen twaalf minuten zette Andres Oper, clubtopscorer van Roda, de thuisploeg met een uithaal op voorsprong. Daarna had het er lange tijd geen schijn van dat er een monsterscore neer zou worden gezet, en kreeg Heracles enkele kansen op de gelijkmaker. In de 40ste minuut kon Sekou Cissé echter voor open doel de 2-0 binnenschieten, waarna voor rust nog een eigen doelpunt gescoord werd. Ook in het eerste kwartier na rust ging het los voor het doel van Martin Pieckenhagen; Agustien, Vandamme en Bodor tilden de stand naar 6-0. Vlak voor tijd zorgde Oper voor het slotakkoord.

Roda JC 7 – 0 Heracles Almelo
12′, 86′ Oper, 40′ Cissé, 45′ Bosnar (e.d.), 53′ Agustien, 55′ Vandamme, 62′ Bodor.

Opstelling Roda JC: Kujovic – De Fauw, Lachambre, Saeijs, Bodor – Agustien, Meeuwis, Ramzi, Sibum – Cissé, Oper.

Wedstrijdinformatie
Roda-trainer Robert Molenaar moet het nog steeds stellen zonder Donis Avdijaj, die een terugslag heeft gekregen in zijn herstelproces. Van de langdurig geblesseerden keert Ognjen Gnjatic terug in de selectie; hij is echter nog niet klaar voor negentig minuten. Tsiy Ndenge ontbreekt vanwege ziekte.

Verwachte opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – Rosheuvel, El Makrini, Gustafson, Milts – Schahin, Vancamp.

Bij Heracles Almelo zullen de spelers met “een bak vaseline op hun bakkes” spelen om zich te wapenen tegen de kou, aldus trainer John Stegeman. Hij kan geen beroep doen op de langdurig geblesseerde Jeff Hardeveld. Ook Dario van den Buijs is niet wedstrijdfit. De verwachting is dat de Almeloërs in dezelfde opstelling zullen aantreden als afgelopen week, toen PEC Zwolle met 2-1 verslagen werd.

Verwachte opstelling Heracles Almelo: Castro – Breukers, Pröpper, Droste, Baas – Monteiro, Jakubiak, Van Ooijen – Kuwas, Vermeij, Peterson.

Om 20:00 wordt er afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion, waar Jochem Kamphuis de scheidsrechter zal zijn.