Stormend Roda op pijnlijke wijze onderuit tegen Heracles: 0-3

Ondanks een veldoverwicht heeft Roda JC vrijdagavond geen punten weten te pakken tegen Heracles Almelo. In een besneeuwd Parkstad Limburg Stadion verzuimden de Kerkradenaren de trekker over te halen tegen de beduidend effectievere bezoekers: 0-3.

De formatie van Robert Molenaar heeft nu vier van de laatste vijf duels verloren en wacht volgende week een cruciaal duel tegen Sparta.

Snoeihard in de kruising
Roda vond al snel de weg naar het vijandelijke doel, maar Vansteenkiste en Rosheuvel waren in kansrijke positie onzorgvuldig. Dat kon niet worden gezegd van Heracles-aanvaller Kuwas, die na een kwartier de eerste kans van de bezoekers verzilverde: van een luttele 30 meter afstand joeg hij een vrije trap snoeihard in de kruising naast Roda-doelman Jurjus. Met de oranje bal in het spel bleef het wedstrijdbeeld na die goal onveranderd: Roda had het balbezit en de aanvalsdrang, terwijl Heracles op de counter bleef loeren.

Dominantie
Dat leidde tot onbenutte schietkansen voor El Makrini, Vancamp en Rosheuvel, maar de Roda-dominantie had nog veel meer mogelijkheden moeten opleveren. Zo omspeelde Rosheuvel aan de linkerkant keer op keer zijn persoonlijke tegenstander, maar ontbrak het telkens aan een afgemeten eindpass. Aan de overkant leidde iedere spaarzame Heracles-uitbraak tot een kans en de Almeloërs presenteerden Roda vlak voor rust dan ook de rekening. Ex-Roda JC’er Peterson profiteerde van halfslachtig verdedigen en schoot de 0-2 binnen.

Miraculeuze minuut
Roda begon na de pauze direct aan het ‘slot’offensief en Schahin en Milts namen het Heracles-doel, zonder succes, onder vuur. Nadat die mogelijkheden niet de aansluitingstreffer opleverden, ging Molenaar met de invallers Ngombo en Van Velzen va banc spelen. Dat leverde een miraculeuze 67ste minuut op, waarin Roda in korte tijd liefst zeven schietkansen in het zestienmetergebied om zeep. Vancamp (tweemaal), Schahin (tweemaal), Gustafson én Rosheuvel stuitten echter op keeper Castro of een van de Heracles-verdedigers.

Slotakkoord
Het gevolg van die Roda-druk was dat Heracles in de counter alsmaar meer ruimte kreeg.  Banggaard voorkwam op de doellijn dat Kuwas het duel voortijdig besliste en ook Pröpper was met het hoofd dichtbij de 0-3. De thuisploeg had tegelijkertijd pech dat scheidsrechter Kamphuis een handsbal van Droste over het hoofd zag, terwijl de niet aflatende inzet aan Roda-zijde ook in de slotfase geen doelpunt meer zou opleveren. Sterker nog, het slotakkoord was voor Heracles: Van Ooijen schoot in de slotminuut de derde Almelose treffer tegen de touwen.

Door de nederlaag komt er nog een extra lading druk op de wedstrijd van volgende week te staan: Roda JC ontvangt dan in eigen huis  hekkensluiter Sparta Rotterdam, dat op dit moment twee punten minder heeft dan Roda maar aanstaande zondag nog in actie komt tegen ADO Den Haag.