Voorbeschouwing | Roda opent bekercampagne in Groesbeek

Vanavond (20:00 uur) wordt er op Sportpark Zuid in Groesbeek afgetrapt voor het bekerduel tussen De Treffers en Roda JC Kerkrade. De Limburgers, die zichzelf na 6 Eredivisie-speelrondes terugvinden op een verrassende zesde plaats op de ranglijst, stuiten aldaar op de huidige nummer 9 in de Topklasse Zondag. Roda JC Live blikt vooruit op de bekerpot.

Positief gevoel
Met opgeheven hoofd, zo stapten de geel-zwarten zondagmiddag van het veld. De 1-1 tegen Feyenoord in het eigen Parkstad Limburg Stadion leverde de Koempelclub een terecht punt op; na 300 speelminuten de ‘nul’ te hebben gehouden moest Benjamin van Leer weliswaar weer eens een tegentreffer incasseren, maar trok Hicham Faik de stand snel weer gelijk via een wonderbaarlijke vrije trap. Roda slaagde er zo in om haar ongeslagen reeks (de laatste nederlaag dateert van 14 augustus) voor te zetten en met 11 punten uit 6 duels presteert de ploeg van Kalezic zo goed als optimaal. Nu is het zaak om diezelfde spirit ook in de KNVB Beker aan het daglicht te brengen; we lijken hoe dan ook over de juiste trainer te beschikken om deze bewustwording te creëren.

Bij De Treffers zal er zeker geen gebrek aan motivatie zijn. De club uit Groesbeek krijgt vanavond de kans om zich te laten zien tegen een club op Eredivisie-niveau, en dat is nou net andere koek dan pakweg UNA-uit. In de selectie van de rood-zwarten vinden we een handjevol ‘bekende’ namen terug.  Keeper  Jordy van de Kracht kwam onder meer voor De Graafschap uit en Rick Verbeek speelde een aantal seizoenen op de vleugel bij VVV, maar de meest in het oog springende naam is toch wel die van Ken Leemans. De rossige middenvelder annex verdediger speelde tussen 2005 en 2007 in totaal 25 Eredivisie-wedstrijden in dienst van Roda JC. Afgelopen weekend was het elftal van coach Anton Jansen met 1-0 te sterk voor EVV (waarvan Roda JC in de voorbereiding met 1-2 wist te winnen) en men vindt zichzelf nu terug in de middenmoot van de ranglijst.

Het zal de allereerste directe ontmoeting tussen De Treffers en Roda JC worden; nog nooit eerder stond er een wedstrijd tussen deze twee clubs op het programma. Wel bewaart Roda goede herinneringen aan haar meest recente trip naar Groesbeek, want vorig jaar werd er in Jupiler League-verband met maar liefst 0-4 gewonnen van dorpsgenoot Achilles ’29. Marc Höcher (2 keer), Johan Plat en Frank Demouge waren verantwoordelijk voor de doelpunten.

Wedstrijdinformatie
Bij De Treffers lijkt men klaar te zijn voor de ontmoeting met de Eredivisionist. Verdediger Ken Leemans: “We moeten zo lang mogelijk de ‘0’ houden en dan toeslaan tijdens een van de spaarzame kansen.” Trainer Janssen kan beschikken over een zo goed als fitte spelersgroep en zal vermoedelijk, onder het motto Never Change A Winning Team, met dezelfde 11 namen aantreden als bij het gewonnen duel tegen EVV Echt.

Roda-coach Kalezic kan nog altijd niet beschikken over Bart Biemans en Nayib Lagouireh; het Belgische duo kampt nog met blessureleed. Daar komt bij dat Farshad Noor een neusoperatie moest ondergaan en dat Mitchel Paulissen door een enkelblessure ook verstek moet laten gaan. Bovendien is de kans bijzonder groot dat ook Richmond Boakye er vanavond niet bij is, aangezien de aanklager een schikkingsvoorstel van 2 wedstrijden schorsing gedaan heeft. Roda kan vanochtend nog in beroep gaan, maar of het dat ook daadwerkelijk doet is twijfelachtig. Gevolg is dat er in de aanval een plekje vrijkomt, en dat er meerdere alternatieven voor de invulling daarvan voorhanden zijn; Daniël de Silva zou zo wel eens zijn debuut kunnen gaan maken. Tomi Juric en Brian Jacobs zijn eveneens opties, maar het is nog maar de vraag of Juric fit genoeg is voor een plekje in het basiselftal. Of Kalezic ervoor kiest om jongens als Bram Verbist,  Martijn Monteyne, Nathan Rutjes en Daryl Werker in de Beker een basisplaats te gunnen, is op dit moment volstrekt onduidelijk. Het is dan ook gissen naar een mogelijke opstelling.

Vermoedelijke opstellingen
De Treffers: Kornelis – Kazlauskas, J. Janssen, Leemans, Eltink – R. Janssen, Smits, Verbeek – Meeuwsen, Mutzers, Vanmaris
Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Griffiths, Van Hyfte, Van Son, Faik – De Silva, Gyasi.

De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Ed Janssen. De heren Goossens en Van Dongen zullen als assistenten fungeren. Vierde official is de heer Dieperink. Zoals gezegd zal er om 20:00 uur afgetrapt worden.

Afbeelding: De Treffers