Voorbeschouwing | Roda wil ongeslagen thuisserie voortzetten

Vanavond (20:45 uur) treedt Roda JC Kerkrade in de tiende speelronde van de Eredivisie aan tegen Excelsior. Het is alweer de zesde thuiswedstrijd van het seizoen voor het team van Darije Kalezic, dat van de voorgaande vijf duels in het Parkstad Limburg Stadion er geen enkele verloor en er bovendien slechts drie tegentreffers incasseerde. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd tegen de Kralingers.

Recente vorm

Excelsior is een tegenstander waaraan Roda zich zou moeten kunnen meten, maar de grote vraag is natuurlijk hoe de onderlinge krachtsverhoudingen er vanavond op het veld daadwerkelijk bij liggen. Het stugge Roda deed in de afgelopen weken, sinds het 1-1 gelijkspel thuis tegen Feyenoord, eigenlijk niet veel bijzonders; de nederlaag bij FC Twente (2-1) is een jaarlijks terugkerend ritueel, vervolgens werd er in eigen huis gelijkgespeeld tegen SC Cambuur (1-1), waarna vorige week in Utrecht eveneens de punten gedeeld werden met de plaatselijke FC (1-1). In al die wedstrijden had Roda telkens een fase van een halfuur (of nog langer) waarin het totaal niet liep, maar kwam het wel iedere keer terug in de wedstrijd met een tegentreffer, wat uiteindelijk in totaal twee punten opleverde. De laatste keer dat de ploeg van Kalezic in de Eredivisie ls winnaar van het veld stapte, was op 30 augustus (uit bij AZ, 0-1); sindsdien volgden vier gelijkspelen en één nederlaag.

De tegenstander uit Rotterdam vinden we terug op de twaalfde plek op de ranglijst, met vier punten minder dan De Trots van het Zuiden. Vier punten is eveneens het aantal dat de Kralingers in de laatste twee duels wisten te vergaren, doordat het in een draak van een wedstrijd FC Utrecht aftroefde (1-0) en vorige week in de dying seconds voor een stunt zorgde door de 1-1 aan te tekenen op bezoek bij landskampioen PSV. De manschappen van hoofdtrainer Fons Groenendijk, die als speler een aantal jaren in Kerkrade onder contract stond en afgelopen zomer op de nominatie stond om coach te worden bij de promovendus, zullen dan ook met een positief gevoel afreizen naar het diepe zuiden. Excelsior beschikt zoals altijd over een ploeg met een dozijn talentvolle spelers, maar met onder meer Rick Kruys, Sander Fischer en Adil Auassar herbergt de selectie ook de nodige ervaren krachten. Net als Roda JC is lijfsbehoud de doelstelling voor dit seizoen.

Historie

De wedstrijd van vanavond is het eerste onderlinge Eredivisieduel in Kerkrade tussen beide ploegen in een kleine vier jaar, simpelweg vanwege het gependel van en naar de Jupiler League. Van de voorgaande 14 edities won Roda exact de helft (7 maal), vertrok Excelsior 3 maal met de zege op zak en eindigde het treffen viermaal in een gelijkspel (doelsaldo 33-15). Doorgaans weet de Koempelclub in Eredivisieverband in het PLS het net wel te vinden tegen de rood-zwarten; in de laatste vier duels kwam de thuisclub maar liefst 16 keer tot scoren. Dat hoge aantal komt grotendeels op het conto van de meest recente ontmoeting, die in een duidelijke 7-0 eindigde. Zevenklappers zijn natuurlijk an sich al opmerkelijk, maar wat de wedstrijd nog merkwaardiger maakte was het feit dat geen enkele van die zeven goals op naam kwam van het spitsenduo Mads Junker-Sanharib Malki; de beide scherpschutters waren gecombineerd toch goed voor zo’n 90 doelpunten in het geel-zwarte tenue. Het is echter niet alleen maar rozengeur en manenschijn; eerder dit kalenderjaar, op 28 januari, speelden Roda en Excelsior tegen elkaar in de kwartfinale van de KNVB Beker. De toenmalig eerstedivisionist, die een ronde eerder PSV uit het toernooi had gekegeld, werd door de bezoekers uit Rotterdam overklast en nadat er binnen het halfuur een 0-3 stand op het scorebord stond, bekerde Excelsior met een 1-4 zege verder. Anco Jansen tekende voor de Limburgse eretreffer.

De Roda-spelers vieren de 7-0 in het duel in 2011, een evenaring van het clubrecord. (Pro Shots)
De Roda-spelers vieren de 7-0 in het duel in 2011, een evenaring van het clubrecord. (Pro Shots)

Blessures en schorsingen

Roda JC kent in de aanloop naar deze wedstrijd – gelukkig – weinig personele problemen. Op het eerste gezicht is dat een positief gegeven, maar het leidt er tevens toe dat spelers die tot dusver regelmatig in actie kwamen nu op de tribune zullen moeten plaatsnemen; dat was in Utrecht bijvoorbeeld het geval voor Nathan Rutjes. In de samenstelling van het elftal zal er desalniettemin één wijziging doorgevoerd worden; Farshad Noor brak vrijdag op de afsluitende training zijn voet en zal voorlopig niet inzetbaar zijn. Jens van Son is de meest voor de hand liggende vervanger van Noor in de basisformatie, die verder uit de tien vertrouwde namen zal bestaan.

Bij Excelsior kunnen we eveneens op grotendeels dezelfde ploeg rekenen als vorige week. Sterker nog, er lijkt geen reden te zijn om een wijziging door te voeren in de basisopstelling. Dat betekent dat supersub Hasselbaink op z’n vertrouwde plek mag beginnen; de bank, dus. Verder zal Filip Kurto ook op de reservebank plaatsnemen, nadat hij na een blessure zijn plekje onder de lat kwijtraakte aan Tom Muyters. De Poolse goalie stond tussen 2012 en 2014 onder contract bij Roda JC, waar hij ondanks een aantal frappante acties de onbetwiste eerste keus onder de lat was, wat te rechtvaardigen was doordat hij met uitstekende reflexen en sterke reddingen in 1-op-1 situaties de veelal kwetsbare defensie op de been hield.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh (c), Swinkels, Van Peppen – Griffiths, Van Son, Van Hyfte, Faik – Boakye, Juric.

Excelsior: Muyters – Karami, Mattheij, Fischer (c), Kuipers – Kruys, Auassar, Stans – Kuwas, Van Weert, Van Mieghem.

De wedstrijd wordt (hopelijk) in goede banen geleid door arbiter Martin van der Kerkhof. Hij zal om 20:45 uur met zijn fluit de wedstrijd in gang zetten. De heren Simons en Dobre zijn de vlaggendragers aan de zijlijnen, terwijl vierde official Blank tussen de dug-outs plaatsneemt.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 3-0 (Luc), 2-1 (Robbert), 2-0 (Sem), 2-0 (Jeroen)

Middenin de herfst, te midden van de bladeren die van de bomen vallen, is de Roda JC Live-redactie nog nooit zo positief geweest als vandaag. Een kwartet aan driepunters is wat we u aanbieden, en spelbreker Robbert is de enige die verwacht dat de Kralingers tot scoren komen in Kerkrade. Van onderschatting is absoluut geen sprake, maar er is een bepaald vertrouwen dat de redacteuren verenigd in hun voorspellingen. Leuk en aardig, die gebakken lucht die we u voorschotelen, maar het gaat natuurlijk om die 90 minuten vanavond. Lukt het Roda JC weer eens om de volle buit te pakken? Volg het live wedstrijdverslag op ons Twitter-account @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive.