Verslag | ‘Faikastische’ vrije trap bezegelt lot Roda: 1-2

Roda JC Kerkrade heeft de tiende speelronde in de Eredivisie verloren. In het eigen Parkstad Limburg Stadion bleek Excelsior niet zozeer sterker, maar wel slimmer: 1-2. Man van de wedstrijd werd Jeffrey Stans, die met zijn vrije trap de winnende goal bleek te maken.

Door de voetblessure van Farshad Noor mocht Jens van Son vanavond in de basis beginnen. De bijna 14.000 toeschouwers zagen een duel dat aantrekkelijker was dan de laatste weken en konden op de stoelen springen na de 1-0 van Tomi Juric na niet meer dan dertien minuten voetbal. Hij scoorde uit een niet al te lastige positie in de drukte van ‘de zestien’, maar daardoor telde het doelpunt natuurlijk niet minder dan bijvoorbeeld een strakke vrije trap in de kruising.

Na de openingstreffer bleef Roda JC de sterkere ploeg en kreeg het de beste kansen; Excelsior kon er af en toe uitkomen, maar bleef zonder groot gevaar. De gelijkmaker kwam daardoor grotendeels uit de lucht vallen: Sander Fisher mocht een hoekschop binnenschieten, waardoor de stand na 41 minuten weer gelijk was. Niet veel later klonk – weinig verrassend – het rustsignaal.

Na de thee en de koekjes bleek Roda JC niet bij machte om de prima eerste helft een vervolg te geven. Swinkels moest na een flinke botsing per brancard van het veld af, maar zijn vervanger Werker speelde een op zich redelijke resterende wedstrijd. Roda JC werd nauwelijks meer gevaarlijk, al kwam Faik een metertje tekort om de nieuwe voorsprong voor de thuisploeg op het bord te zetten. Roda zette wel druk, maar liet daardoor veel ruimte vrij voor Excelsior, dat daar enkele keren trachtte gebruik van te maken. De voorsprong van de bezoekers kwam echter wel: Jeffrey Stans schoot een vrije trap op fantastische wijze in de kruising, waardoor de bezoekers voor het eerst deze avond op voorsprong kwamen. De goal werd ontsierd door protesten vanaf een van de tribunes; een volle plastic beker landde vol in het gelaat van Hasselbaink, die daardoor even plat op het veld ging maar gelukkig wel zijn wedstrijd kon vervolgen.

Jeffrey Stans miste op bijzondere wijze zijn strafschop.
Jeffrey Stans miste op bijzondere wijze zijn strafschop.

Na de 1-2 ging Roda verder op zoek naar een doelpunt, maar dat leidde tot nauwelijks tot geen gevaar voor de Kralingse goal. Aan de overkant werd de situatie wel nijpend toen Stans mocht aanleggen voor een discutabele strafschop nadat Kuwas werd neergelegd in het strafschopgebied. Zijn schot van de stip ging na een eigenaardige beweging echter vooral richting de goal van KAS Eupen in België; de stand bleef dus 1-2. Even later had de 1-3 alsnog kunnen komen via Tom van Weert, maar ditmaal lag Daryl Werker in de weg. In de afsluitende fase regende het water en regen, maar vielen er geen doelpunten meer. Daardoor bleef Roda JC op deze niet al te koude avond in Kerkrade met lege handen en reisde Excelsior terug naar Rotterdam met drie hele waardevolle punten.

Foto’s: Roda JC Live

Comments (1)

  1. Veurluipig gein koekjes mjeh bie de thee!

Comments are closed.