Voorbeschouwing | Superboeren lastige opponent speelronde 28

Na de 3-0 nederlaag bij aanstaand kampioen NEC is het doel van Roda JC duidelijk: de nacompetitie bereiken, liefst met een zo gunstig mogelijke uitgangspositie. Dat vertaalt zich naar een doelstelling van plek twee in de competitie, welke recht geeft op instromen in de tweede ronde tegen de nummer vijf van de eindrangschikking. De strijd is echter nog lang niet gestreden; dit weekend komt met De Graafschap een van de vele andere nacompetitieklanten op bezoek. Roda JC Live blikt vooruit op het duel, welke moet zorgen voor behoud van de tweede plek en een concurrent op achterstand moet zetten.

De club: De Graafschap
‘Betaald Voetbal De Graafschap’ werd opgericht in 1954 onder de bond NBVB, welke in hetzelfde jaar werd opgericht als protest tegen de KNVB, welke had besloten om voorlopig geen profvoetbalcompetitie te starten in Nederland. Na de snelle fusie van de NBVB en de KNVB een jaar later bleef De Graafschap een profclub en het is tot op heden de enige nog zelfstandige club die voortkomt uit de korte bestaansperiode van de NBVB.

Na verblijven in de Eerste- en Tweede Divisie werd in 1973 voor het eerst de Eredivisie bereikt, waarna een lange pendelperiode van start ging met maar liefst zeven degradaties en zes promoties sinds het eerste bezoek aan het hoogste niveau. De grootste successen van de club waren de achtste plek in de Eredivisie in 1997/98 onder leiding van Fritz Korbach en de kampioenschappen in de Eerste Divisie in 1991, 2007 en 2010.

De Graafschap ontwikkelde in de loop der jaren een status van cultclub en stond bekend om het harde vechtvoetbal waarbij menig grote en kleine tegenstander het razend moeilijk had. Na een lange tijd van interne strubbelingen is de trouwe aanhang echter aanzienlijk afgenomen en heeft de club moeite om weer te voldoen aan het Superboerenimago. Op dit moment probeert trainer Jan Vreman het traditionele voetbal van de Doetinchemmers weer terug te brengen in combinatie met resultaten die voldoende moeten zijn om een gooi te kunnen doen naar promotie naar de Eredivisie.

Historie
Roda JC en De Graafschap kwamen elkaar maar liefst 55 keer tegen in de lange geschiedenis van beide clubs. De Limburgers kwamen in de flinke reeks wedstrijden het vaakst als winnaar uit de bus (29); zestien keer namen de Achterhoekers de winst mee naar huis. Roda JC scoorde tot nu toe precies honderd keer tegen De Graafschap, maar moest er ook weer 67 incasseren.

De grootste thuiszege van Roda JC op De Graafschap is een recente: in de nacompetitie van twee seizoenen geleden zette Roda een belangrijke stap naar lijfsbehoud door de bezoekers met maar liefst 6-1 van het veld te blazen.

Eerder dit seizoen
Op de Vijverberg wist Roda JC te winnen, maar daar was eigenlijk alles mee gezegd. In een uiterst tumultueus duel leidde De Graafschap toen Van Ewijk met rood kon inrukken. Een deel van de thuisfans kon dat onvoldoende verkroppen, waardoor de wedstrijd na bijna een halfuur voetballen werd stilgelegd in een poging van de spreekkoren af te komen. Roda werd afgetroefd op strijdlust, maar wist met hangen en wurgen wel een krappe 1-2 overwinning mee naar huis te nemen.

Vormverhoudingen
Roda JC is de laatste weken prima in vorm en wist in de laatste zes duels vier keer te winnen. Alleen vorige week ging de wedstrijd tegen ‘de facto Eredivisionist’ N.E.C. geflatteerd met 3-0 verloren. De Kerkradenaren mogen zich echter keurig het beste van de rest noemen, al is het binnen de speelronden wel stuivertje wisselen met FC Eindhoven om die belangrijke tweede plek.

De Graafschap kende een moeizame seizoensstart maar heeft inmiddels een stuk minder moeite met punten pakken. De strijd om de derde periode ging pas laat verloren en de achterstand op de zekere nacompetitieplekken is geslonken tot slechts drie punten. Doordat de onderlinge verschillen in de subtop minimaal zijn bevinden de Superboeren zich daardoor nog wel op de achtste plek, maar een zege zou hen op gelijke hoogte brengen met zowel FC Oss als FC Emmen, twee clubs waarvan wordt aangenomen dat we ze na de reguliere competitie terug gaan zien in de race om de Eredivisie.

Vermoedelijke opstelling
Bij Roda JC Kerkrade ontbreekt Guy Ramos vanwege een blessure. Ook Brian Jacobs is nog steeds geblesseerd. Nathan Rutjes is er ook niet bij, want hij is ziek. Voorin twijfelt René Trost tussen het inzetten van Rigino Cicilia of Anco Jansen als spits. Daardoor zijn de vleugels ook nog niet duidelijk.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Verbist – Monteyne, Biemans, Swinkels, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Paulissen – Jansen, Cicilia, Gyasi.

Bij De Graafschap ontbreekt Lazic vanwege een blessure. Hij wordt vervangen door basisdebutant Van Roon. Of Vida kan meespelen is nog niet duidelijk, want hij is – net als Rutjes – grieperig. Wel keert verdediger Pröpper terug van een schorsing.

Verwachte opstelling De Graafschap: Jurjus – Van Roon, Pröpper, Straalman, Cavlan – Vida (of Hulst), Linssen, Calvete, Tarfi – Van Ewijk, Vermeij.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-1 (Jeroen), 3-1 (Luc), 3-2 (Sem), 3-1 (Robbert).
Het eerste duel van de maand is er meteen een tegen een niet te onderschatten tegenstander. Enkele maanden geleden wist Roda JC al moeizaam te winnen op de Vijverberg, maar inmiddels is De Graafschap goed in vorm en deed het lange tijd mee in de strijd om de derde periodetitel. De achterstand op de felbegeerde top vijf is verkleind tot slechts drie punten en het voetbal van de Superboeren is steeds meer om aan te zien. De redactie verwacht daarom een niet heel makkelijke wedstrijd: tegengoals vallen er zeker, maar de punten blijven wel in eigen stadion.

De wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en De Graafschap wordt niet uitgezonden door FOX Sports. Wie niet in het stadion aanwezig kan zijn kan de wedstrijd live volgen via ons Twitterkanaal op www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Roda JC Live.