Voorbeschouwing | Terwinselen decor voor seizoensopener

Na weken zonder Roda-wedstrijd is het morgen (zaterdag) weer eens tijd voor een duel. Traditiegetrouw opent Roda JC de voorbereiding op het nieuwe seizoen met een oefenwedstrijd tegen een club uit de gemeente Kerkrade, ditmaal RKTSV. Het is voor de tegenstander uit Terwinselen een vroeg hoogtepunt van het seizoen.

RKTSV: Club met historie
In Terwinselen wordt al sinds mensenheugnis (en ver daarvoor…) gevoetbald. Nog voordat het huidige RKTSV in 1930 werd opgericht, hadden de verenigingen De Spartaan, OVV Onderspekholz en Wilhelmina (vernoemd naar de mijn die zich er bevond) het levenslicht gezien. Het zou uiteindelijk RKTSV zijn dat, na een aantal naamswijzigingen, tot op de dag van vandaag dé club van het Kerkraads stadsdeel werd. Het hoogtepunt in de clubgeschiedenis vond plaats in het seizoen 1955/1956, toen er in de Tweede Klasse van de KNVB gevoetbald werd; die jaargang was, toevallig of niet, tevens het seizoen waarin Rapid JC landskampioen werd. In 1974 verhuisde de club naar het sportcomplex aan de Seghemanstraat, de locatie waar ook morgenavond gespeeld zal worden.

Vierdeklasser
In de jaren ’60, ’70 en ’80 speelden de blauw-witten non-stop in de Vierde Klasse. Tussen 1995 en 2012 speelde RKTSV in 11 van de 17 seizoenen zelfs in de Derde Klasse, maar in de afgelopen jaren ging het op sportief vlak bergafwaarts met de club. In 2013 degradeerde de club naar de Vijfde Klasse om vervolgens twee seizoenen later terug te keren in de Vierde Klasse.  In het meest recente seizoen eindigde RKTSV als elfde in de Vierde Klasse B, wat tot gevolg had dat de ploeg van Guus Vrancken via de nacompetitie opnieuw klassebehoud moest weten veilig te stellen. Dat lukte, doordat VV Vijlen (ooit actief in het WK voor bergdorpjes!) in de beslissende wedstrijd met 3-0 naar huis werd gestuurd. Calvin Romer, Glenn Lemlijn en Dennis te Boekhorst ontpopten zich in dat cruciale duel met hun doelpunten tot levende legendes. De Roda-defensie is bij dezen gewaarschuwd.

Het logo van RKTSV (HollandseVelden)

Roda: Veel vertrekkers, weinig nieuwelingen
Het is niet bekend of de Roda-clubleiding bij RKTSV heeft geprobeerd om morgen een aantal spelers te lenen, maar het moge duidelijk zijn dat de Eredivisionist op het moment over een krappe selectie beschikt. De spelersgroep bestaat nu uit twee keepers en 16 veldspelers, waarvan Nicky Souren en Celestin Djim vorig seizoen nog bij de beloften speelden. Maar liefst 17 spelers trokken in de afgelopen weken de deur in het Parkstad Limburg Stadion achter zich dicht. Tom van Hyfte en vooral Benjamin van Leer zullen het grootste gemis blijken voor kersvers hoofdtrainer Robert Molenaar, die wel de van PSV gehuurde Hidde Jurjus als getalenteerde vervanger tussen de palen zag komen. Verder trok de Koempelclub met Filip Kurto (tweede doelman) en Mario Engels (buitenspelers) nog twee andere spelers aan. Technisch manager Harm van Veldhoven zal echter nog een aantal weken nodig hebben om de selectie rond te krijgen.

Elfklapper
De vorige ontmoeting tussen RKTSV en Roda JC vond plaats op 6 juli 2010. Het bloedstollend spannende oefenduel tussen de twee Kerkraadse kemphanen eindigde destijds in een schrale 0-11 overwinning voor de geel-zwarten. Doelpuntenmakers: Anouar Hadouir (3x), Morten Skoubo (3x), Arnaud Sutchuin (2x), Aleksandar Stankov, Adnan Secerovic en Guus Hupperts. Roda speelde die avond met een elftal waarin ook onder meer de heren De Fauw, Kah, Vormer en Janssen minuten maakten. Het is dus de vraag of we morgen soortgelijke cijfers gaan zien. Daar lijkt een rol weggelegd te zijn voor local hero Mitchel Paulissen, die als geboren Kerkradenaar bij RKTSV zijn eerste stappen op een voetbalveld zette. Naast de vriendschappelijke pot morgenavond oefent Roda in de komende weken verder nog tegen Groene Ster, FC Eindhoven, Lierse SK en een nog onbekende tegenstander.

De wedstrijd aan de Seghemanstraat begint om 18:00 uur. Volwassenen betalen 5 Euro voor een kaartje en jeugd tot 16 jaar 2 Euro. Daarnaast verzorgt Roda JC Live zoals altijd voor de thuisblijvers een live wedstrijdverslag op Twitter: www.twitter.com/rodajclive.

Header: RKTSV