De Vertrekkers | Keepers

Ieder jaar keert de rubriek ‘De Vertrekkers’ terug bij Roda JC Live. Een rubriek die we eenvoudig in stand hebben kunnen houden gezien de karrenvracht aan spelers die in de afgelopen transferperiodes het Parkstad Limburg Stadion verlieten. Sterker nog, aangezien er ditmaal zo’n 20 spelers Roda verlieten, behandelen we deze keer vertrekkende spelers niet meer individueel, maar per linie. Te beginnen met de keepers.

Wie: Benjamin van Leer
Onder contract sinds: medio 2014
Officiële wedstrijden: 85

De naam Benjamin van Leer behoeft eigenlijk geen verdere introductie. De uit Houten afkomstige doelman werd in de aanloop naar het seizoen 2014/2015 binnengehengeld door toenmalig technisch directeur Leon Vlemmings. Zijn contract bij PSV liep af en dus kon hij transfervrij worden vastgelegd door de Kerkradenaren. Van Leer, voor het grotere publiek op dat moment een onbekende, jonge doelman die enige Jupiler League-ervaring had opgedaan bij FC Eindhoven en Jong PSV, werd in zijn eerste seizoen de tweede keeper achter de ervaren Bram Verbist. In de play-offs om promotie waren, mede door een blessure van Verbist, de rollen omgedraaid en maakte Van Leer direct een betrouwbare, energieke en vooral sterke indruk. Zijn plaats onder de lat zou hij in het seizoen erna vasthouden en na een korte aanpassing aan het Eredivisie-niveau, was Van Leer al snel niet meer weg te denken uit het basiselftal van Darije Kalezic. Hij miste in zowel competitie als beker geen enkele minuut en hield achtmaal ‘de 0’. Naast zijn sterke spel werd hij een publiekslieveling door zijn interactie met supporters rondom én tijdens wedstrijden. De keeper verlengde medio 2016 zijn contract en zag zijn prestaties in het afgelopen seizoen alleen maar verbeteren: 9 keer ‘de 0′ in de Eredivisie en slechts 51 tegentreffers in 34 wedstrijden zijn statistieken die we in de afgelopen 10 jaar niet eerder hebben gezien bij Roda JC. Van Leer erd ook in de landelijke media steeds vaker positief becommentarieerd, met name na de wedstrijden bij FC Twente en FC Groningen en het thuisduel tegen Willem II waarin hij uitblonk. In de play-offs bleek hij helemaal van onschatbare waarde door in drie van de vier cruciale duels zijn doel schoon te houden en een penalty van Helmond Sport te stoppen. In drie tumultueuze jaren bij Roda JC was Benjamin de enige factor die constant op hoog niveau presteerde. De transfer naar Ajax, tegen een gelimiteerde transfersom van zo’n 700.000, moet dan ook écht als een beloning worden gezien voor de man die ziel en zaligheid voor de club gaf.

Van Leer redt op een Feyenoord-freekick. (Pro Shots)

Wie: Nick Wolters
Onder contract sinds: medio 2015
Officiële wedstrijden: 0

Goalie Nick Wolters speelde in zijn jongere jaren al in de jeugd van Roda JC, maar zou er uiteindelijk een omweg voor nodig hebben om het eerste elftal van de Koempelclub te halen. Door zijn uitstekende prestaties bij de Kerkraadse amateurploeg Chevremont kwam hij in 2014 opnieuw in beeld bij de geel-zwarten, waar hij als keeper voor het beloftenelftal werd aangetrokken. Bram Verbist, Benjamin van Leer en Yannick Derix waren op dat moment de drie keepers voor de hoofdmacht, die promotie naar de Eredivisie bewerkstelligde. Bij de terugkeer in de Eredivisie kreeg ook Wolters een verbintenis als selectiespeler, maar zat hij zelden in de wedstrijdselectie door de aanwezigheid van de drie andere keepers en maakte hij zijn minuten in oefenduels en bij Jong Roda JC. Dat was ook in het afgelopen seizoen het geval, maar aangezien er nu meer wisselspelers op de bank mochten plaatsnemen én tweede doelman Yves de Winter de nodige kwaaltjes had, werd Wolters gaandeweg het seizoen de stand-in van de onomstreden Van Leer. Tot een officieel debuut zou het echter niet komen. Wolters maakt nu de overstap naar Jupiler League-club FC Dordrecht, waar hij tekent voor één seizoen plus een optie om de samenwerking een jaar te verlengen. Bij de Schapenkopppen moet Wolters gaan concurreren met Renze Fij om een plaats onder de lat.

Wie: Yves de Winter
Onder contract sinds: medio 2016
Officiële wedstrijden: 1

Het avontuur van Yves de Winter bij Roda JC was kort, en niet heel krachtig. De Belg verkaste een jaar geleden transfervrij van VV Sint Truiden naar Roda JC om er de back-up van Benjamin van Leer te worden. Een klusje dat wel aan de ervaren 29-jarige doelman besteed leek, aangezien hij al zo’n 200 profduels op de teller had staan en bovendien eerder met De Graafschap en AZ in de Eredivisie actief was. De Winter kwam in de zomer (!) dus vol goede moed binnen, maar zijn eerste en uiteindelijk enige optreden in het eerste elftal verliep tamelijk desastreus. Hij mocht van coach Yannis Anastasiou de wedstrijden in de KNVB Beker spelen en dus stond hij op 21 september, in de eerste ronde, onder de lat tegen PSV. Bij het eerste PSV-schot op doel moest de keeper zich al gewonnen geven, maar redde Roel Brouwers op de lijn. Niet veel later zorgde een enorme flater van De Winter ervoor dat een nietszeggende schot van Pröpper tot openingstreffer werd gepromoveerd, waarna hij een aantal prima reddingen vooral afwisselde met bijzonder onzekere ingrepen. Dat Roda een van de slechtste wedstrijden van het seizoen speelde hielp bovendien niet meer, waardoor de Kerkradenaren met 4-0 uit het toernooi geknikkerd werden. Het zouden direct De Winter’s laatste speelminuten blijken. De keeper kampte met blessures en kon zich in de laatste weken van het seizoen dusdanig moeilijk motiveren, dat een langer verblijf in de wedstrijdselectie én bij Roda JC geen zin had. Hij is, as we speak, transfervrij op zoek naar een nieuwe werkgever.

Yves de Winter in actie namens Roda JC. (Pro Shots)

Header: Roda JC Live