Voorbeschouwing | Vaak spektakel als Roda naar Friesland trekt

Morgenavond speelt Roda JC haar eerste van een tweetal lastige uitwedstrijden. In Friesland is de nummer zeven van de Eredivisie, sc Heerenveen, gastheer. Roda JC Live blikt vooruit op de confrontatie in speelronde 24.

Druk in Friesland
Waar de druk in de vorige wedstrijd, tegen Go Ahead Eagles, volop bij Roda lag, zal dat zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion anders zijn. Heerenveen heeft inmiddels al zes wedstrijden niet meer gewonnen, en het kritische Friese publiek vindt het tijd worden voor een overwinning. In dat kader is het prettig dat ‘slechts’ de nummer 14 van de competitie op bezoek komt. De laatste winst werd immers ook geboekt tegen een laagvlieger, ADO Den Haag. Tussendoor waren PSV, FC Utrecht, FC Twente en twee maal AZ te sterk. De punten werden ook eenmaal gedeeld, met FC Groningen.

Wat dat betreft kan Roda terugkijken op een succesvollere periode. Met aardig spel werd er weliswaar verloren van Feyenoord en Ajax, maar er werd ook gewonnen van Excelsior en Go Ahead Eagles. Bovendien werd tegen Heracles Almelo een zeker lijkende overwinning weggegeven (2-2). Al met al draait het de afgelopen weken, qua resultaat, prima, en daardoor hebben de Kerkradenaren ten langen leste de degradatiezone verlaten. Het gat naar plek 16 is maar één punt, maar in ieder geval voor even bevindt het team van Yannis Anastasiou zich in veilige haven.

Goals, goals, goals
De kans is in ieder geval groot dat er flink wat doelpunten bij gaan komen in het saldo van de clubs, want confrontaties tussen Heerenveen en Roda lijken garant te staan voor goals. De laatste 0-0 in het Abe Lenstra Stadion tussen de beide ploegen dateert alweer van 31 juli 2009. Daarna werd in vijf duels in Friesland maar liefst 27 keer gescoord, met onder andere een 4-4 gelijkspel en een 4-3 nederlaag. De laatste overwinning van de Kerkradenaren in Heerenveen dateert van 21 september 2006, in de KNVB-beker. In competitieverband is dit zelfs al sinds 2004 niet meer gebeurd. Toen werd het 3-4, toen Cristiano, Koné, Sonko en Brouwers het vonnis velden over de blauw-witten.

Eerder dit seizoen speelde Roda tegen Heerenveen misschien wel haar meest besproken wedstrijd van het jaar tot nu toe. In het Parkstad Limburg Stadion werd met 0-3 verloren, maar over de doelpunten van Heerenveen zal nauwelijks meer gesproken. Scheidsrechter Bas Nijhuis wekte verbazing en zorgde voor veel frustratie, door binnen een tijdsbestek van tien minuten twee Roda-spelers van het veld te sturen. Zowel Chris Kum als Abdul Ajagun kregen een gele kaart voor een overtreding, en eentje voor aanmerkingen op de leiding. Nijhuis had zelf besloten om maar eens voor elke klacht aan zijn adres een kaart te gaan geven, maar was dat vergeten te melden aan de beide teams. Ook Shay Facey mocht namens Heerenveen nog inrukken in de tweede helft. Ook het interview van ultra-positivo Nathan Rutjes na afloop van de wedstrijd kon op verbazing en media-aandacht rekenen.

Wedstrijdinformatie
Trainer Jurgen Streppel kan bij Heerenveen nog geen beroep doen op Stijn Schaars, die nog niet wedstrijdfit is. Pelle van Amersfoort is geschorst door zijn gele kaart tegen FC Twente, en Shay Facey ontbreekt vanwege privéredenen. Door het ontbreken van Van Amersfoort keert Real Madrid-huurling Martin Ödegaard waarschijnlijk terug in de basis.

Verwachte opstelling sc Heerenveen: Mulder – Marzo, Schmidt, Van Aken, Bijker – Thorsby, Kobayashi, Ödegaard – Zeneli, Ghoochannejhad, Larsson.

Bij Roda JC zijn er ook enkele personele problemen voor deze wedstrijd. Abdul Ajagun en Martin Milec hebben zich bij de geblesseerde Beni Badibanga en Simon Church gevoegd. Daardoor is de keus op het middenveld plots een stuk beperkter. Het zorgt voor een terugkeer van Daryl Werker in de basis. Ook Rosheuvel keert terug in de basis, omdat Paulissen terugschuift naar het middenveld.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Ananou, Werker, Kum, Van Peppen – Paulissen, El Makrini, Van Hyfte – Rosheuvel, Schahin, Van Velzen.

De wedstrijd begint om 20:45 in het Abe Lenstra Stadion en staat onder leiding van arbiter Siemen Mulder. Een live-verslag is zoals gebruikelijk te volgen via ons Twitter-account.

Foto: Roda JC Live