Voorbeschouwing | Zaterdagavondtreffen tussen geel-zwart en geel-zwart

De derde competitiewedstrijd en de tweede thuiswedstrijd van het seizoen worden door Roda JC Kerkrade afgewerkt tegen de Arnhemse SBV Vitesse. Na twee gelijke spelen, waaronder de stunt in Amsterdam afgelopen week, kan Roda JC terugkijken op een lang niet zo gekke seizoensstart. Bij de tegenstander van dit weekend heersen meer gemengde gevoelens op basis van de eerste twee speelronden. Roda JC Live kijkt als vanouds vooruit naar het aankomende affiche, waarvoor in elk geval gesteld kan worden dat geel-zwart punten zal gaan bijschrijven.

Zoektocht naar stabiliteit
Na een roerig seizoen met een dramatische tweede seizoenshelft wil Vitesse de zaak weer terug op de rails zien te krijgen. Na het plotselinge vertrek van succescoach Peter Bosz, die Israel verkoos boven Gelderland, mocht zijn assistent Rob Maas het stokje overnemen. Dat liep echter uit op een mislukking, waardoor de club zelfs play-offs om Europees voetbal misliep. Trainer Henk Fräser, die is overgekomen van ADO Den Haag, is nu gekozen tot de aangewezen persoon om de immer exotische spelersgroep tot één geheel te smeden. Opnieuw is deelname aan de Europa League behalen de doelstelling voor de Arnhemmers.

De start van het seizoen was bijzonder sterk met een doelpuntenregen in één helft tegen het armoedig spelende Willem II. Een week later kwam echter naar voren dat tegen omschakelende ploegen nog enige verdedigende moeite te bespeuren is, aangezien ADO Den Haag (nota bene de vorige club van Fräser) met amper anderhalve kans twee doelpunten wist te creëren en er daarmee met de winst vandoor ging. Er is dus nog het nodige werk aan de winkel voor de Arnhemmers om qua prestaties stabiliteit te vinden – anders dreigt wederom een teleurstellend jaar bij de ambitieuze GelreDomebewoners.

Op de transfermarkt is Vitesse nog niet heel actief geweest. Behalve de verrassende aankoop van Ricky van Wolfswinkel kwamen enkel Michael Törnes (Odense BK, doelman) en Navarone Foor (N.E.C., middenveld) over. De overgang van Foor is een merkwaardige, aangezien hij eens gold als hét toptalent van aartsrivaal N.E.C. Helaas voor Vitesse zit een enkelblessure de creatieve middenvelder op het moment in de weg. Lewis Baker en Nathan de Souza worden wederom gehuurd van Chelsea. Aardig wat spelers vonden wel de uitgang van de Arnhemmer sporthal, waaronder sterkhouders Oliynyk, Solanke en Diks.

Roda JC Kerkrade kent, net als Vitesse, al jarenlang een groot spelersverloop tijdens de zomer. De selectie is dit seizoen echter al vroeg nagenoeg rond, de Kerkradenaren wachten alleen nog op een spits. Tegen Heracles Almelo werd deze nog ingevoerd door Nestoras Mytides, maar dat bleek (nog) geen succes. Op bezoek bij Ajax koos Anastasiou voor een verdedigendere tactiek, met Mikhail Rosheuvel in de punt. Geruchten doen de ronde dat Roda JC interesse zou hebben in een terugkeer van Sanharib Malki, om de vacante positie van goaltjesdief in te vullen, maar meer realistischer lijkt de komst van Robert Mühren. Het gerucht doet de ronde dat de onderhandelingen met Fortuna Düsseldorf over een overgang van Mike van Duinen spaak zijn gelopen.

Buiten die positie lijkt het elftal momenteel aardig te staan. Anastasiou predikt aanvallend en verzorgd voetbal en er lijkt gaandeweg muziek in het elftal te komen. Tijdens de openingswedstrijd van het seizoen oogde het allemaal nog wat onwennig, maar bij Ajax zagen enkele aanvallen er al prima uit. Een 2-2 resultaat in de hoofdstad was dan ook verdiend en dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Tegen Vitesse zal Roda waarschijnlijk zelf weer meer het spel moeten gaan maken en het is interessant om te zien hoe veel verder het team is dan twee weken terug.

© Pro Shots
© Pro Shots

De speler: Ricky van Wolfswinkel
De Woudenbergse voormalig international (twee caps) maakte ooit de riskante overstap naar Portugal en kwam zelfs in de Premier League terecht – maar voetbalt nu weer in de Eredivisie. Zijn terugkeer naar Vitesse was verrassend, maar niet opmerkelijk: na een reeks huurperioden en de degradatie van zijn club Norwich City naar het Championship, zat een langer verblijf aan de Oost-Engelse kust er niet meer in. Niet dat Van Wolfswinkel vaak aan die kust heeft kunnen vertoeven: na een puike eerste periode bij ’the Canaries’ volgden verhuurperioden aan AS Saint-Étienne en Real Betis Sevilla. Op zich is het daar ook lekker weer, maar het is niet de Premier League waarvoor Van Wolfswinkel naar Engeland ging, na zijn ijzersterke periode bij Sporting Clube de Portugal. Terug op het oude nest blijkt Van Wolfswinkel het scoren echter niet verleerd te zijn na die onrustige tijd onder contract bij Norwich: in twee Eredivisiewedstrijden werd meteen twee keer gescoord; daaronder afgelopen weekend de openingstreffer tegen ADO Den Haag. Als de eerste indicaties kloppen kan Van Wolfswinkel dus zomaar dé kartrekker zijn die Vitesse naar minstens de Europese play-offs loodst – misschien zelfs nog wel meer.

Historie
Beide geel-zwarte brigades houden elkaar in Kerkrade aardig in evenwicht. De wedstrijd is in Eredivisie-verband 29 keer in Kerkrade afgewerkt. 12 keer wist Roda te winnen, 11 keer gingen de punten mee naar Arnhem en de resterende 6 keer werd er gelijk gespeeld. Het doelsaldo is wel enigszins in het voordeel van de Zuid-Limburgers: 53 om 41.

Afgelopen seizoen verloor Roda JC voor het eerst sinds 2009 weer eens een thuiswedstrijd van Vitesse. De debutant Yuning Zhang kopte in de 91e minuut de zeer pijnlijke 1-2 tegen de touwen. Daartussen won Roda drie maal en werd het twee keer gelijk. Dit staat in schril contrast tot de resultaten in Arnhem, waar de Kerkradenaren sinds de overname van Vitesse geen enkele aanspraak meer hebben gemaakt op een resultaat.

Wedstrijdinformatie
Yannis Anastasiou kan opnieuw beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Alleen Dani Schahin en Jens van Son behoren nog tot de groep langdurig geblesseerden. Ook kan de Griek geen beroep doen op de tot nu toe indrukwekkend spelende Fréderic Ananou. De jonge Duitser pakte bij Ajax in de 94e minuut een rode kaart, waardoor hij voor één wedstrijd geschorst is.

Bij Vitesse ontbreekt alleen, als gezegd, Navarone Foor. Hij staat met een enkelblessure aan de kant.

Vermoedelijke opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Brouwers, Kum, Van Peppen – Gullón, Ajagun, Van Hyfte – Rosheuvel, Auassar, Boysen.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Room – Leerdam, Van der Werff, Kashia, Kruiswijk – Baker, Qazaishvili, Nakamba – Rashica, Van Wolfswinkel, Nathan.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-1 (Jeroen), 2-2 (Luc), 1-1 (Sem), 1-2 (Robbert).
Het altijd lastig in te schatten Vitesse komt voor de tweede thuiswedstrijd op bezoek in Kerkrade. Wederom zal het geen makkelijke wedstrijd worden, maar de redactie ziet toch voldoende mogelijkheden om er toch een succesvolle negentig minuten van te maken. Als het aan Luc ligt gaan we in ieder geval een schappelijk aantal doelpunten zien die uitmonden een punt. Jeroen schat het scorend vermogen van Roda JC met deze wedstrijd iets lager in. Onderaan de streep zit een gelijkspel tegen de Arnhemmers er op zich best in.

Foto: Roda JC Live

Comments (11)

  1. GidoRJC

    Veelgemaakte fout…Roda’s officiele kleuren zijn zwart-geel, komt o.a. terug in 2 liederen. Roda is daarmee de enige, de rest is idd geel-zwart waaronder Vitesse

Comments are closed.