Voorbeschouwing | Zespuntenkraker in de hofstad

Aankomende zondagmiddag om half drie gaat het seizoen voor Roda JC Kerkrade weer verder waar het gebleven was. In Den Haag wacht de lokale FC, die we allemaal kennen als ADO, voor de 28e speelronde van het seizoen. ADO en Roda ontlopen elkaar dit seizoen qua punten nauwelijks en alles lijkt erop te wijzen dat dit een zeer belangrijke wedstrijd gaat worden in de strijd om (directe) handhaving in de Eredivisie. Roda JC Live blikt alvast vooruit naar de wedstrijd middels de traditionele voorbeschouwing.

ADO Den Haag: even rust in roerige tijden
Het verhaal van de Haagse groen-gele formatie zal bekend voorkomen: de eindeloze soap met de Chinese eigenaar Wang Hui, de bizarre seizoensopening die gevolgd werd door een historisch dramatische reeks en de eerste trainerswissel van de Eredivisie. Het gaat ADO Den Haag dit seizoen totaal niet voor de wind, dat mag duidelijk zijn. Op het moment zijn de acute financiële problemen echter even van tafel, waardoor de club in ieder geval de rest van het seizoen zonder acute overlevingszorgen kan opereren en zich daardoor maximaal kan storten op de degradatiestrijd. Dat zal interim-trainer Alfons Groenendijk goed doen, want zijn klus is niet bepaald makkelijk: een kwalitatief zwakke ploeg met een ver door de ondergrens gezakte moraal proberen in de Eredivisie te houden. De speelwijze is radicaal omgegooid en draait enkel om het pakken van elk mogelijk puntje; mooi voetbal wordt een andere keer wel weer over gesproken. Het heeft de Hagenezen tot nu toe vijf punten onder Groenendijk bezorgd door knap gelijk te spelen van FC Twente en FC Utrecht, gecombineerd met een krappe zege op N.E.C. ADO zal echter nog een tandje moeten bijschakelen om het puntentempo ten opzichte van de concurrentie te verhogen. De club heeft er een rare gewoonte van gemaakt te kunnen excelleren tegen grote clubs, terwijl het tegen directe concurrenten veelal mat is. Dat klinkt gunstig voor Roda JC Kerkrade, dat sowieso kan worden gezien als de angstgegner van ADO: in de laatste vele jaren waarin de clubs elkaar tweemaal troffen in competitieverband, wist ADO maar één keer te winnen. Dat was wel meteen een sleutelduel onderin de Eredivisie, die het startschot vormde voor een ijzersterke Haagse reeks en Roda definitief op de laatste plaats duwde. Zo ver zal het allicht deze zondag niet komen, maar één ding mag duidelijk zijn: dit is een écht zespuntenduel.

Roda: vertrouwen moet tot handhaving leiden
Want ook voor Roda breekt – uiteraard – de allesbeslissende fase van de competitie aan. De interlandweek is in Kerkrade benut om een meesterplan te smeden om het Eredivisie-verblijf met ten minste een seizoen te verlengen. Met de zestiende plek in handen is er nog een hoop mogelijk voor de formatie van coach Yannis Anastasiou, die in de thuisduels tegen FC Groningen en FC Twente liet zien over behoorlijk voetballend vermogen te beschikken. Tegen de Groningers leidde dat tot een 3-1 zege, tegen de Tukkers liep men tegen de lamp doordat de ploeg uit Enschede dodelijk effectief bleek bij de spaarzame kansen die het kreeg. De normaliter zo betrouwbare, hechte verdedigingslinie vertoonde daarbij wat scheurtjes, iets dat de Limburgers in deze beslissende weken niet kunnen begrijpen. Aan de andere kant blijft het scorend vermogen een terugkerend probleem. Voetballend zat het wél snor bij de geel-zwarten, die bovendien kunnen bogen op een prima balans tegen de Hagenaars. In de afgelopen 13 jaar werd er immers geen Eredivisie-duel meer verloren in de Hofstad. Die serie hoopt men in stand te houden. Sterker nog: Roda gaat, naar eigen zeggen, voor de volle buit tegen de nummer 17 van de ranglijst.

De speler: Aaron Meijers
Hij was een halfjaar lang een groot gemis voor de Haagse ploeg in de verdediging: Aaron Meijers. De linksback was in de voorgaande voetbaljaargang een van dé toonaangevende voetballers van de club en was voor een groot deel verantwoordelijk voor het zeer degelijke seizoen dat ADO wist te draaien. De captain moest door een flinke blessure echter een groot deel van de eerste seizoenshelft aan zich voorbij laten gaan – tegelijkertijd met het enorme verval in de ploeg en de abominabel slecht functionerende verdediging. Tegen Feyenoord stond Meijers echter weer in de basis, compleet met aanvoerdersband, en was in combinatie met een meer defensieve speelstijl meteen een flink verschil te zien in de ploeg. Vooral de zwalkende cultheld Tom Beugelsdijk heeft veel baat bij Meijers, want verdedigen én de defensieve linie aansturen, dat bleek iets te veel van het goede voor de altijd rustige ‘Tommie’. Meijers begon zijn carrière bij FC Volendam, om via RKC Waalwijk in 2012 bij ADO Den Haag te belanden. De verdediger is inzetbaar als linksback, maar in noodsituaties ook ook als linkshalf of centraal op het middenveld. De verwachting is echter dat Meijers tegen Roda JC op zijn vertrouwde positie geposteerd zal gaan worden.

Wedstrijdinformatie
Bij de Residentieclub ontbreekt een steunpilaar in het hart van de verdediging. De eerder genoemde Tom Beugelsdijk zal – ongetwijfeld fanatiek aanmoedigend – plaatsnemen op de tribune door een schorsing. Daarnaast kan coach Alfons Groenendijk niet beschikken over middenvelder Kevin Jansen (knieblessure) en aanvaller Gervane Kastaneer (oogblessure). Een aantal afwezigen dus, maar dat lijstje zag er twee weken geleden al exact hetzelfde uit. Zonder dat drietal werd er een stevige nederlaag geleden bij AZ, maar het lijkt er niet op dat dat voor Groenendijk reden is om de zaak om te gooien. De verwachting is dat dezelfde elf spelers aan de aftrap zullen verschijnen.

Vermoedelijke opstelling ADO Den Haag: Zwinkels – Ebuehi, Meissner, Kanon, Meijers – Malone, Bakker, Gorter – Schaken, Fernandez, Duplan.

Het aantal afwezigen bij Roda is even hoog als het aantal punten waarmee we de terugreis hopen in te zetten: 3. Simon Church hebben we dit seizoen vaker gezien in het vakje ‘afwezig’ dan in het vakje ‘wedstrijdselectie’ en dat zal nog enkele weken zo blijven. Daarnaast ontbreekt derde doelman Nick Wolters met een knieblessure en is middenvelder Marcos Gullón naar verwachting de rest van het seizoen uitgeschakeld. Hij kampt met liesklachten en zal begin volgende week geopereerd worden. Daar staat tegenover dat Ard van Peppen en Tom van Hyfte weer inzetbaar zijn, nu zij hun schorsing hebben uitgezeten. De eerstgenoemde zal terugkeren in het basiselftal ten koste van Bryan Verboom, de laatstgenoemde krijgt zeer waarschijnlijk een plekje op de bank. Coach Yannis Anastasiou toonde zich tevreden over de prestaties van zijn middenveld in de laatste twee wedstrijden, en daar was geen rol voor Van Hyfte weggelegd.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Ananou, Kum, Van Peppen – Gnjatic, Auassar, Ajagun – Rosheuvel, Schahin, Paulissen.

Dennis Higler is de man in het zwart (of paars, grijs, groen of blauw) in het Kyocera Stadion. De heren De Vries en Goossens mogen in sneltreinvaart langs de zijlijnen flitsen, waar collega Martens als vredestichter tussen de beide coaches mag fungeren. Aftrap is om 14:30 uur.

Roda JC Live zal – zoals altijd – vanuit het stadion een live wedstrijdverslag verzorgen via Twitter (www.twitter.com/rodajclive) en een foto-verslag maken via het Snapchat-account (‘RodaJClive’).

Header: Roda JC Live