Vooruitblik | Marc Höcher, Reginald Thal en Sander Kleikers

Vanavond barst de titanenstrijd tussen MVV en Roda JC los. In de aanloop naar het cruciale tweeluik tussen de twee Zuid-Limburgse clubs blikt Roda JC Live met enkele prominenten vooruit. We stelden vijf vragen aan Marc Höcher (ex-Roda JC), Reginald Thal (ex-MVV) en Sander Kleikers (Chef Sport bij L1).

Marc Höcher speelde in het seizoen 2014/2015 twee derby’s namens Roda JC tegen MVV, waarbij hij in Kerkrade zelfs de 1-0 scoorde met een prachtige vrije trap. Höcher staat inmiddels onder contract bij Helmond Sport, waar hij in de afgelopen maanden op een zijspoor is beland, en is in Kerkrade regelmatig op de tribune te vinden. Reginald Thal speelde tussen 1984 en 1995 maar liefst 325 profwedstrijden in dienst van MVV. Naast enkele directiefuncties is hij tegenwoordig actief met een eigen consultancybureau. Als analist volgt hij de vier Limburgse profclubs op de voet. Sander Kleikers is al ruim 15 jaar een bekend gezicht in het Limburgs medialandschap. Hij is Chef Sport bij de provinciale omroep L1, waar hij als journalist, presentator, programmamaker en commentator bovenop de actualiteit bij Roda JC en MVV zit.

Wat maakt de derby tussen Roda JC en MVV nu zo bijzonder?

Marc Höcher: “Binnen de lijnen vond ik de rivaliteit persoonlijk wel meevallen, waarschijnlijk omdat er weinig jongens uit de regio op het veld stonden. Je wordt wel door supporters met de neus op de feiten gedrukt rondom zulke wedstrijden. Mensen spreken je aan, komen naar de trainingen; dan weet je dat het andere wedstrijden zijn dan tegen pakweg NEC.”

Reginald Thal: “Toen ik zelf nog op het veld stond, leefde zo’n wedstrijd ook heel erg onder de spelers. Veel kwamen zelf uit deze regio. Nu is het toch vooral een duel dat onder de fans van beide clubs enorm leeft.”

Sander Kleikers: “Er was natuurlijk geen mooier affiche mogelijk dan dit. Nog nooit stond er zoveel op het spel bij een onderlinge derby tussen deze twee ploegen. De sportieve rivaliteit is enorm en dat maakt dit een bijzondere strijd.”

Wat is het sterke punt van dit MVV?

Marc Höcher: “MVV is een elftal in balans. Met Helmond Sport hebben we dit seizoen twee keer tegen hen gespeeld en met name in de tweede wedstrijd vond ik ze heel sterk. Ze hebben voetballende kwaliteiten, maar staan als team ook goed in de organisatie. Daarnaast zijn ze met specialist Ciranni en de kopsterke spelers ook gevaarlijk bij standaardsituaties.”

Reginald Thal: “MVV staat bij wijze van spreken voor de hemel, en Roda voor de hel. De druk ligt echt bij Roda, daar is het een kwestie van ‘moeten’. Dat zou een voordeel moeten zijn voor MVV.”

Sander Kleikers: “In eigen huis is MVV heel sterk. Er zit een bloedfanatieke aanhang in een uitverkochte Geusselt vanavond. Dat fanatisme zal ook overslaan op het elftal. En het vooruitzicht dat er voor het eerst in 17 jaar in de Eredivisie gespeeld kan gaan worden, helpt mee.”

En waar zal Roda haar slag moeten slaan?

Marc Höcher: “De Roda-spelers zullen vooral moeten beseffen waar ze voor spelen. Ik heb in 2014 meegemaakt wat een degradatie teweegbrengt, het heeft een gigantische impact voor het clubpersoneel en de supporters. Ze zullen wat dat betreft echt uit een ander vaatje moeten tappen.”

Reginald Thal: “MVV heeft een matig tot slechte tweede seizoenshelft achter de rug. De keeper van de tegenstander was keer op keer de uitblinker, dat zegt wel genoeg, denk ik. Kwalitatief zou Roda bovendien een voorsprong moeten hebben.”

Sander Kleikers: “Roda heeft dit jaar laten zien over een heel stabiele verdediging te beschikken, dat is de kracht van het elftal. Daar zullen ze gebruik van moeten maken, om vervolgens met snelle uitbraken tot scoren proberen te komen via bijvoorbeeld Ajagun. Een uitdoelpunt is goud waard, en Roda heeft het voordeel dat ze het in eigen huis kunnen afmaken.”

Gaat de trainerswissel bij Roda een positief effect hebben?

Marc Höcher: “Je kunt alleen maar hopen dat het goed uitpakt. Afgelopen zondag zag ik in het stadion wel dat spelers uitstraalden dat ze klaar waren met hun trainer, ik kreeg niet het idee dat zij alles eruit haalden. Huub Stevens is dan toch een trainer die respect heeft afgedwongen met zijn carrière. Dat doet normaal gesproken wel iets met een spelersgroep.”

Reginald Thal: “Rick Plum en René Trost zijn in de afgelopen jaren al eens fysiek onder de druk bezweken. Maar ik denk dat dit een domme zet is. Huub Stevens is weliswaar een man die een spelersgroep op scherp kan zetten, maar deze ingreep veroorzaakt alleen maar meer onrust.”

Sander Kleikers: “De komst van Huub Stevens zou wel eens een bijzonder belangrijke factor kunnen blijken. Die gaat met zijn autoriteit echt wat teweegbrengen bij zijn spelers en óók bij de supporters. Een mentale boost voor de club.”

Wie van de twee gaat er uiteindelijk volgend seizoen in de Eredivisie spelen?

Marc Höcher: “Ik zie Roda absoluut als winnaar uit de bus komen. Ze hebben de vereiste kwaliteiten, die moeten ze alleen juist benutten. In Maastricht moet het team de schade beperken, maar over twee wedstrijden moet het te doen zijn. Zondag ben ik erbij in het Parkstad Limburg Stadion!”

Reginald Thal: “Roda heeft natuurlijk al jaren het geluk dat ze, ondanks het slechte gevoerde beleid, keer op keer ontsnappen. Maar, om er een cliché in te gooien: de bal is rond, het kan écht alle kanten op. Ik hoop vooral op een feest waarbij supporters achter hun éígen club gaan staan.”

Sander Kleikers: “Pfoe, dat is ontzettend lastig om te voorspellen. Het zijn twee ploegen die enorm aan elkaar gewaagd zijn. Wat bepalend gaat zijn, is wie er het best met de spanning weet om te gaan.”

Header: Roda JC Live