Voorbeschouwing | Aartsrivalen treffen elkaar onder hoogspanning

De eerste van twee échte finales wordt morgenavond afgewerkt in een uitverkocht Stadion De Geusselt. Aartsrivalen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade moeten gaan uitvechten wie er in het komend seizoen, naast VVV-Venlo, de Limburgse eer in de Eredivisie gaat hooghouden. Roda JC Live blikt vooruit op wat Roda’s voorlaatste kunststukje van het seizoen moet worden.

Kemphanen
Het heeft alles in zich om een memorabel tweeluik te worden. Het affiche Roda versus MVV is, samen met Heerenveen versus Cambuur en Willem II versus NAC, waarschijnlijk de meest zwaarbeladen denkbare confrontatie tussen een Eredivisie- en Jupiler League-club op dit moment.  De mijnwerkers tegen de hoofdstedelingen, geel-zwart tegen rood-wit, Koempels tegen Sterrendragers, Beppie tegen Jack en ‘hoondervel’ tegen ‘sjevraoje’: de lijst met tegenstellingen lijkt onuitputtelijk. Als het aan Roda JC ligt, blijft dat voorlopig een rivaliteit met een ploeg die in de Jupiler League uitkomt. Zekerheid dat dat gaat lukken is er allerminst, want twee jaar geleden gingen de Kerkradenaren, naast een 2-0 thuiszege in het Parkstad Limburg Stadion, nog faliekant de boot in op bezoek in De Geusselt (3-1). Het bleek echter een eenjarig uitstapje in de eerste divisie door een sensationele play-off-campagne in mei 2015. Mei 2017 moet daar een vervolg op worden.

MVV: Unieke kans op terugkeer
Het uitstapje van de Maastrichtenaren in de Jupiler League duurde vooralsnog ietsje langer: 17 jaar, om precies te zijn. De eeuwwisseling bleek weinig positiefs met zich mee te brengen voor MVV, dat met op dat moment 19 Eredivisie-seizoenen achter de kiezen zou afdalen naar het op-een-na-hoogste niveau. In de eerste jaren na de degradatie zakte de ploeg zelfs weg naar het rechterrijtje van de Jupiler League, maar in de afgelopen 10 seizoenen eindigden de rood-witten steevast tussen plek 5 en 11 in diezelfde competitie. Een echte jump naar de Eredivisie bleek er echter niet in te zitten. Tot vorige week. De gedoodverfde promovendus Cambuur werd het slachtoffer van Maastrichtse veerkracht en door een goal van Verheijdt in blessuretijd (inderdaad, dat rijmt) verschafte de ploeg van coach Ron Elsen een droomfinale tegen de rivaal uit Kerkrade. Het optimisme is dan ook bijzonder groot. Stadion De Geusselt is al láááánk en breid uitverkocht voor het treffen van morgenavond en de return in Kerkrade zal eveneens gevolgd kunnen worden in het thuisstadion van de rood-witten, waar schermen worden neergezet. Maastricht ruikt de Eredivisie, dat is duidelijk. Maar zo ver is het nog niet.

Roda JC: Scherven bijeen rapen en hoop verzamelen
Die ongeremde positiviteit die aan de Maas waarneembaar is, is in Parkstad ver te zoeken. Roda JC overleefde weliswaar de confrontatie met Helmond Sport, maar daar moet bij gezegd worden dat het dus ging om Helmond Sport (en niet Real Madrid) en dat het voetbal 180 minuten lang niet om aan te gluren was. Toegegeven, twee dubieuze rode kaarten zorgden ervoor dat Roda cumulatief 90 minuten lang met een man minder op het veld stond, maar in die andere 90 minuten oogde het elftal net zo broos, ongeïnspireerd en krachteloos. De druk werd deze week opgevoerd toen Yannis Anastasiou een weekje eerder met vakantie mocht en bekend werd dat talisman Huub Stevens – niet voor niets bekend als de Knurrer aus Kerkrade – Roda het licht moet zien te brengen. Daarmee staat er nu een trainers-trio voor de groep dat in de afgelopen twee jaren fysiek en mentaal bijna bezweek onder de druk die de sport met zich meebrengt: Roda is wat dat betreft niet de meest geschikte werkgever om nu verantwoording te moeten dragen. De hoop is dat de komst en kunde van Stevens een schokeffect met zich meebrengt en dat er in het tijdsbestek van een paar dagen nog het maximale uit de spelersgroep wordt geperst. In dat kader mag Roda niet klagen dat de route naar handhaving ‘slechts’ langs de nummers 13 en 7 van de Jupiler League voert.

De beide elftallen bij de meest recente ontmoeting in De Geusselt. (Pro Shots)

Recente vorm
MVV begon uiterst voortvarend in het seizoen, maar kende in de tweede seizoenshelft een behoorlijke terugval. Zeges waren niet meer zo vanzelfsprekend als vóór de jaarwisseling en er werden veel gelijke spelen geboekt, ook tegen mindere tegenstanders. De laatste 8 competitieduels leverden welgeteld 0 overwinningen op voor de rood-witten, een schraal aantal voor een ploeg die het hele seizoen in de top heeft meegedraaid. De getoonde veerkracht tegen Cambuur dwong des te meer respect af, aangezien die ploeg juist wél een daverende tweede seizoenshelft afgewerkt had. Bovendien is de ploeg onverslaanbaar in eigen huis: de laatste nederlaag in De Geusselt dateert van 28 oktober 2016, toen met 1-2 van FC Volendam verloren werd. Hoopgevend voor Roda: Gyliano van Velzen zorgde in dat duel voor beide assists. Zelf slaagde Roda er afgelopen donderdag bij Helmond voor het eerst in een half jaar in om op vreemde bodem te winnen, maar verder is de goede vorm ver te zoeken. Lijn in het spel ontbreekt en eigenlijk is doelman Benjamin van Leer de enige speler die wekelijks doet waarvoor ‘ie aangenomen is: presteren. Het zal een regelrechte overlevingsstrijd worden voor de Kerkradenaren, waarbij het doel de middelen heiligt.

Wedstrijdinformatie: MVV behoudt standaarden, Roda zonder legertje spelers
MVV-coach Ron Elsen heeft genoeg keuzes voor zijn elftal, maar speelt veelal met dezelfde 11 namen. Afwezig zijn de langdurig geblesseerden Florian Loshaj en Shermar Martina, terwijl centrale verdediger Steven Pereira moet toekijken vanwege een schorsing. Zijn plek zal ingevuld worden door ras-Sjeng Nick Kuipers, die juist terugkeert van een schorsing.

Vermoedelijke opstelling MVV: Geens – Ciranni, Kuipers, Martina, Labylle – Ippel, Nys, Nwakali – Pedro, N’Koyi, Schroijen.

Aan Roda-zijde ontbreken er wat meer namen. Om uiteenlopende redenen ontbreken De Winter (blessure), Ananou (interlands), Kum (blessure), Gullón (blessure), El Makrini (schorsing), Paulissen (schorsing), Raykov (disciplinair), Papazoglou (disciplinair) en Church (niet speelklaar). Bovendien is Tom van Hyfte mogelijk niet inzetbaar, hij liep afgelopen zondag een hersenschudding op. Nathan Rutjes, Ognjen Gnjatic en Gyliano van Velzen lijken door hun sterke optredens aanspraak te maken op een basisplaats. Henk Dijkhuizen en Celestin Djim zijn aan de wedstrijdselectie toegevoegd.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Werker, Gnjatic, Verboom – Auassar, Rutjes, Ajagun – Rosheuvel, Schahin, Van Velzen.

De wedstrijd begint om 19:45 uur. Uiteraard verzorgt Roda JC Live weer een live wedstrijdverslag via Twitter: www.twitter.com/rodajclive.

LEES OOK ALS VOORUITBLIK OP DEZE WEDSTRIJD: