Voskamp: “Eindelijk belonen we onszelf voor het goede spel”

“We hebben de afgelopen weken prima gevoetbald,” zei Johan Voskamp over het spel van Sparta tegen FC Eindhoven en N.E.C., “maar vandaag hebben we onszelf eindelijk beloond.” Zo vatte hij de eclatante 6-0-overwinning van Sparta op Roda JC Kerkrade samen. Hij en trainer Alex Pastoor verschenen na afloop voor de camera’s van FOX Sports.

Pastoor was uiteraard tevreden. “We waren dodelijk effectief en het was leuk om naar te kijken. Dat laatste is het vaker, maar het is ook wel eens leuk als we dan scoren. In de eerste helft controleerden we de wedstrijd. We bepaalden het tempo en gaven niets weg, we creëerden kans op kans. Zij hebben één kans gehad in die helft. In de loop van de eerste helft gaan ze dan ook steeds beter voetballen. Dan kan je als trainer rustig zitten en genieten.” Wel was de pas onlangs geïnstalleerde trainer van Sparta realistisch genoeg om in te zien dat alle factoren mee zaten. “De spelers steken er heel veel energie in en zijn bijzonder fit. Je probeert wel een rode draad in je werk aanbrengen. Als er dan zich bepaalde omstandigheden voordoen, raken de spelers niet in de war en daar werken we elke dag aan. Vandaag zaten die omstandigheden goed mee. Dat brengt dan een grote overwinning met zich mee.”

Ook Voskamp, die met twee goals belangrijk was voor de ploeg als vervanger van Paul Gladon, toonde zich een blij mens. “Dit is lekker, een belangrijke overwinning. Het is het ultieme dat je dan zelf zo belangrijk kan vinden. Ik ben niet bepaald een attractieve speler, maar heb vandaag het team wel kunnen helpen. We hebben ook prima gevoetbald de laatste weken en vandaag hebben we ons eindelijk beloond. Zo veel anders was het niet, we voetballen verzorgd. Nu valt ‘ie eens binnen in plaats van dat ie via de lat net over gaat. Dan kom je op dreef. Er was heel veel beweging bij ons, dus we konden goed tikken. De tweede goal van Mahmudov was daar een goed voorbeeld van. Dat is fijn. Mijn kopgoals vielen uit goede voorzetten.”

Vooraf had Sparta geanalyseerd dat Roda vooral op de counter zou gaan spelen, en daar bleek hij achteraf gelijk in te hebben. “Je ziet aan Roda’s opstelling dat ze graag op de counter willen spelen. Dat werd alleen maar versterkt door de analyse die we vrijdag tegen Achilles ’29 hadden gemaakt, alleen maar op de counter. Ze zouden gaan afwachten. Je bespreekt dan dat het lekker is als je op voorsprong komt, zodat zij even muziek mogen maken. Daardoor kwamen we na de 2-0 wel lastiger in de wedstrijd, dus toen moesten we hoger gaan staan. Dat betaalt zich uit”, zo prees Pastoor zichzelf.

Foto: Roda JC Live