“Een hele koude douche, diep door de ondergrens gezakt”

“Een hele koude douche”, zo vatte René Trost de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam in het kort samen. Zijn team ging maandagmiddag op bezoek bij Sparta met 6-0 onderuit. Na afloop verschenen hij en Nathan Rutjes voor de camera’s van FOX Sports.

“We komen hier met de beste bedoelingen”, benadrukte Trost nog maar eens. “De laatste twee wedstrijden win je en je ziet daarin een stijgende lijn. Dit tekent zich dus helemaal niet aan; je voelt dat hier best wat mogelijk is. Vandaag zak je echter weer heel diep door de ondergrens. We maakten nergens aanspraak op. In de eerste helft geef je alles weg en dan is de tweede helft alleen nog maar voor de statistieken. Dit is zeer pijnlijk.”

Gebrek aan duelkracht
Op de vraag waar het in de eerste helft mis ging, konden zowel Trost als Rutjes geen goed antwoord geven. Rutjes noemde het een stroomversnelling. “Ik vroeg me in de rust af wat er gebeurd was. Je bevindt je in een uitzichtloze situatie. Het was duidelijk dat we niet in de duels kwamen. We zijn ook nog gewaarschuwd: Mahmudov mocht voor de 1-0 al twee keer schieten, dan moet er een belletje gaan rinkelen. We konden dat in het veld echter niet managen.”

Ook Trost benoemde het gebrek aan duelkracht, maar zag ook een gebrek aan scherpte. “Sparta komt er heel simpel doorheen met een paar makkelijke acties. Zij schieten goed van een meter of twintig. Wij stonden daarnaar te kijken en grepen niet in. Het is wel heel moeilijk om nu al de vinger op de zere plek te leggen.”

Onzichtbaar strijdplan
Voor aanvang was er echter wel degelijk een strijdplan gemaakt, volgens de trainer. “Zij spelen met twee diepe spitsen. Als een daarvan uitzakt moet je óf coachen óf zelf druk geven. Wij lieten ze maar vrijlopen en lieten ze inspelen. Daarop zijn we gepakt. Hun loopacties zijn goed, maar dat hebben we op beelden laten zien”, benadrukt hij het voorbereidend werk. “Dat probeer je op te lossen met een extra centrale verdediger, zodat een eventuele vrije man overgenomen kon worden. Dat is echter ook niet gelukt. Wat dat betreft waren ze heel sterk en daardoor konden ze simpel vier goals maken in de eerste helft.”

In de tweede helft probeerde Roda de schade nog te beperken – voor wat het waard was -, maar uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 6-0. Rutjes: “Je probeert er dan nog iets moois van te maken. Misschien kan je nog goals maken of in ieder geval de schade beperkt houden, want je hebt de situatie niet goed onder controle. Ook dat loopt niet goed, want ze schieten gewoon weer twee à drie keer achter de linie weg.”

De draad oppakken
Het is nu zaak voor Roda om de draad weer op te pakken, want zondag moet men alweer optreden tegen Helmond Sport. “Dit is een tik, die je moet zien te verwerken. Hier ben je zeker niet trots op en dat verwerken is nu moeilijk, maar we moeten het toch maar zien te doen. Heel vervelend”, aldus Trost. Rutjes is positiever: “Ik ben wel een positief ingestelde jongen. Voor zondag ga ik niet oh jee’en. Laten we die wedstrijd benutten om er weer iets moois van te maken, want ik denk niet dat het slechter kan dan vandaag.”

Volgens Trost gaat vooral het verwerken van de manier waarop energie kosten. “Je kan hier verliezen; stel je bent gelijkwaardig en je verliest met 2-1. Dat is heel iets anders dan 6-0 en dat is het hele vervelende. We waren een vogeltje voor de kat en niet in staat om enige weerstand te bieden. Dat is verontrustend. Dit is groot en het zou niet mogen, maar het is ook niet de eerste keer dat dit gebeurt.”

Tot slot gaf de geplaagde trainer aan begrip te hebben voor de beslissing van een bus met supporters om naar huis te gaan in de rust. “Daar kan ik me niets bij voorstellen. Natuurlijk zijn ze niet blij, wat moet je daar anders over zeggen?”

Foto: Roda JC Live