Aanwinstloos Roda JC start voorbereiding op Kaalheide

Nog zonder aanwinsten begint Roda JC maandag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ondanks dat de doelstelling vorig seizoen is behaald, is er in Kerkrade absoluut geen sprake van een rustige zomer. De weg naar het nieuwe seizoen kent nog veel onzekerheden.

Het is duidelijk dat het team dat maandag op de training verschijnt niet representatief zal zijn voor de ploeg die begin augustus de competitie gaat starten. Dat is al een flinke streep door de rekening, want de tandem Jeffrey van As en Jurgen Streppel wilde graag voortbouwen op het team van vorig seizoen. Budgettaire onzekerheid belet dat vooralsnog.

Op 15 juni moest Roda JC de begroting indienen bij de KNVB. In die begroting is het spelersbudget flink ingekrompen ten opzichte van vorig jaar. Algemeen directeur Martijn Wismans is er samen met zijn commerciële team niet in geslaagd om de sponsorinkomsten hoog genoeg te krijgen. Mede door de coronacrisis kan het spelersbudget daarom niet op peil blijven. Ook het aantal verkochte seizoenkaarten (1573 op zondag) blijft achter bij de verwachtingen, ondanks dat de stadions vanaf augustus weer voor 100% gevuld mogen zijn, zij het met toegangstesten. Het maakt de doelstelling voor dit seizoen, het halen van de top 5, lastig haalbaar.

De budgettaire problematiek heeft ervoor gezorgd dat Van As lang niet zo vroeg kon beginnen met het formeren van een elftal als hij had gewild. Het enige dat tot nu toe te noteren valt in de Kerkraadse transferzomer zijn een handjevol verlengers en vooral een hoop vertrekkers. Loek Hamers mag aansluiten bij de selectie en ook spits Jimmy Vijgen blijft langer verbonden aan de club. Daarnaast is de optie in het contract van Richard Jensen gelicht. Tot zover de Kerkraadse ‘daadkracht’ op de transfermarkt tot nu toe. Daar staat tegenover een hele rits aan vertrekkers, waaronder sterkhouders Erik Falkenburg en Danny Bakker. Zij keren zeker niet meer terug in het Roda-shirt. Dat geldt ook voor Jan Hoekstra en Miguel Santos, waardoor de Roda-selectie momenteel welgeteld één keeper kent.

Alsof die onmacht op de transfermarkt nog niet genoeg is, rommelde het ook weer eens bovenin bij de club. Na een jaar met relatieve rust is er wrevel ontstaan tussen technisch directeur Van As en Martijn Wismans, die intern als lichtgewicht wordt beschouwd. Hij schijnt niet bij machte te zijn om tegen Van As en Streppel op te kunnen boksen.

Clubman René Trost verliet zijn post in de raad van commissarissen, volgens de officiële lezing om zich te focussen op het trainen van twee jeugdelftallen. Ingewijden weten echter dat het niet botert met Joop Janssen, de voorzitter van de RvC die gepokt en gemazeld is in het Amerikaanse bedrijfsleven. Janssen zou te autoritair te werk gaan, volgens de rest van de RvC. Feit is dat na het vertrek van Trost geen betaaldvoetbalervaring meer aanwezig is in het toezichtorgaan, dat de Phoenix Groep nou juist zo belangrijk vindt .

Dat er nog veel moet gebeuren in het Parkstad Limburg Stadion moge duidelijk zijn. Maar hoge verwachtingen hebben lijkt op de korte termijn zeker niet reëel. Een deel van de voorbereiding die zo nodig is om in de competitie sterk uit de startblokken te schieten lijkt daardoor weer weg te vallen voor trainer Jurgen Streppel. Is er dan ook nog positief nieuws? Het aanleggen van het gras gaat voortvarend. Op dat gras speelt Roda JC op 13 augustus thuis tegen Excelsior – een week eerder gaan de Kerkradenaren op bezoek bij De Graafschap.

Foto: Roda JC Live