Abominabele tweede helft zorgt voor eerste thuisverlies

Gisteravond verloor Roda JC Kerkrade voor de eerste keer sinds haar terugkeer in de Eredivisie een thuisduel. In het eigen Parkstad Limburg Stadion was Excelsior volkomen onnodig met 1-2 te sterk voor de gastheren. Roda JC Live blikt terug op de meest teleurstellende avond uit het seizoen tot nu toe.

Waarom niet op de aanval?
Na het keurige gelijkspel in Utrecht, waar Roda JC de wedstrijd in de tweede helft redelijk onder controle had, zag trainer Darije Kalezic geen redenen om zijn elftal te wijzigen. Wel moest noodgedwongen Jens van Son de positie van de geblesseerde Farshad Noor innemen. Op zich is dat een logisch besluit, want dat is de meest op Noor lijkende speler in de selectie. Toch plaatsten veel supporters terecht hun vraagtekens bij het inzetten van Van Son, want nu een directe concurrent op bezoek kwam, leek winst belangrijk én realistisch. Opteren voor een aanvallende oplossing als Mitchel Paulissen of Daniel de Silva was dan ook bepaald geen vreemde keuze geweest. Desondanks koos Kalezic ervoor om vast te houden aan de behoudende speelstijl.

In de wedstrijd werd duidelijk dat die keuze misschien niet een al te beste was. De creativiteit en het gigantische loopvermogen van Noor werden gemist op rechts, want Van Son komt nou eenmaal het beste tot zijn recht in een verdedigende rol. En laat een verdedigende rol op het middenveld nou niet noodzakelijk zijn tegen Excelsior, dat zelf juist verdedigend speelt en op de counter loert.

Desalniettemin leek er na 30 minuten helemaal niets aan de hand voor de Kerkradenaren. Roda leidde 1-0 door een intikkertje van Juric, die overigens de enige was die de hele wedstrijd lang een uitstekende pot speelde. De Australiër stond bij een afvallende bal precies op de juiste plaats om de bal in te tikken. Het is waarschijnlijk niet toevallig dat hij dat kunstje tegen FC Utrecht ook al flikte. Daarna kreeg Roda aardig wat kansen om de voorsprong uit te bouwen, maar twee knappe reddingen van Excelsior-goalie Muyters voorkwamen dat, en anders ontbrak net dat laatste goede zetje aan de aanval.

Totale ineenstorting
Het past geheel bij de filosofie van Excelsior dat uit een sterke counter de 1-1 viel. Een corner van Hicham Faik werd snel uitverdedigd door de gasten en nog geen vijftien seconden later lag de bal aan de andere kant bij de cornervlag. Het verdient hier vermelding dat vrijwel alle corners van Faik in de wedstrijd redelijk tot goed op maat waren; het verdedigingswerk van Excelsior was echter uiterst gedisciplineerd. Dat bleek het verdedigingswerk van Roda niet te zijn, want miscommunicatie tussen Van Leer en zijn verdediging leidde tot de gelijkmaker. De bal, die op 4 meter van de goal werd ingekopt, had gewoon voor de doelman moeten zijn, maar die twijfelde op het laatste moment. Daardoor kon Griffiths niet meer voorkomen dat Fischer de gelijkmaker tegen de touwen kon koppen.

Wat er in de vijftig minuten na die treffer gebeurde, valt nauwelijks te beschrijven. Roda was onmiddellijk na de goal compleet de draad kwijt, maar ook in de rust konden de spelers zich blijkbaar niet opnieuw opladen. Het resulteerde in een tweede helft van Kerkraadse zijde, die met recht een wanvertoning genoemd mag worden. Roda creëerde welgeteld een halve kans, terwijl Excelsior kansen genoeg had om de voorsprong te pakken, en uit te breiden. Dat het uiteindelijk ‘slechts’ 1-2 werd, was vooral te danken aan het feit dat de Rotterdamse aanvallers zich geen raad wisten met de kansen. De winnende treffer viel uiteindelijk uit een loepzuivere vrije trap van Jeff Stans, die de bal werkelijk perfect in de rechter kruising krulde.

Negatieve uitblinkers
Spelers die met name door het ijs zakten in die tweede helft waren Gibril Sankoh en Richmond Boakye. Sankoh speelde überhaupt al geen sterke wedstrijd, maar wat hij in de tweede helft liet zien, kan echt niet. De meest simpele ballen werden zo maar ingeleverd bij de Kralingers, en ook fatsoenlijke dekking was in een aantal gevallen teveel gevraagd. Het leek op een compleet concentratiegebrek.

In de aanval wist Richmond Boakye ook al geen potten te breken. Waar zijn compagnon Juric zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde en duidelijk alles gaf om er het beste van te maken, kwam Boakye totaal niet in het spel voor. Uit de dekking lopen lukte geen moment en als hij dan aan de bal kwam, presteerde hij het om er vrijwel altijd iets fouts mee te doen. In potentie is de spits een gigantisch talent en een absolute meerwaarde voor de Kerkradenaren, maar wat hij zaterdagavond op de mat legde, voegde niets toe.

Het gaat echter veel te ver om alles toe te schrijven aan Sankoh en Boakye. De andere verdedigers (Dijkhuizen, Swinkels, Werker en Van Peppen) en Juric speelden een prima wedstrijd, maar daarbuiten deelde vrijwel het hele middenveld in de misère. De meest simpele passes kwamen niet aan, het tempo lag bijzonder laag en niemand liep vrij. Het zag er allemaal bijzonder statisch uit.

Scheidsrechter Van den Kerkhof mag dan een bijzonder zwakke wedstrijd gefloten hebben, het neemt niet weg dat het verlies volledig terecht is en dat Roda het aan zichzelf te wijten heeft. Wanneer Roda behoudend countervoetbal mag spelen, gaat het prima, maar zelf het initiatief nemen, kan nog niet. Dat bleek al tegen Cambuur en dat blijkt nu weer tegen Excelsior. Dat is, zoals trainer Kalezic zei, de volgende stap in het proces, en het is belangrijk dat die stap over twee weken tegen ADO Den Haag al voor een groot stuk gezet is. Dan is er namelijk nog steeds niets aan de hand.

De cijfers
Biergooiers – 1: ongelofelijk hoe eigen ‘supporters’ de club zo kunnen benadelen; Roda hangt een boete van duizenden euro’s boven het hoofd en dat kan de club nu juist niet gebruiken in de precaire financiële situatie.

Van Leer – 5: hij had de gelijkmaker moeten hebben en moet dus alerter worden op hoge ballen in de vijf. Voor de rest keepte hij een degelijke wedstrijd.

Dijkhuizen – 6,5: speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen en was, samen met uiteindelijk Werker, het lichtpunt in de verdediging.

Sankoh – 4: grossierde in foute passes en liet bij enkele grote kansen voor Excelsior een speler van de Kralingers volledig ongedekt. Dat kan echt niet op dit niveau.

Swinkels – 6: onopvallend, maar hij is wel een zekerheidje. Het is te hopen dat we hem niet te lang kwijt zijn, nadat hij uitviel vanwege een nare botsing.

Van Peppen – 6,5: degelijk.

Griffiths – 7: blijft ijzersterk en een echte killer op het middenveld. De enige middenvelder die naar behoren presteerde.

Van Hyfte – 5,5: compleet onopvallend.

Van Son – 5,5: kon er weinig aan doen dat hij in een rol moest spelen, die niet bij deze wedstrijd paste. Veroorzaakte door een oliedomme overtreding wel de vrije trap waaruit de 1-2 viel.

Faik – 6: veel passes kwamen niet aan, maar leverde wel een aantal panklare corners en vrije trappen af.

Juric – 7,5: met afstand de beste speler aan Roda-zijde. Speelde zijn beste pot van het seizoen.

Boakye – 3,5: deed alles fout wat maar fout kon.

Werker – 6,5: sterke, noodgedwongen invalbeurt van de jonge verdediger, die liet zien dat hij het niveau van de kelder van de Eredivisie in ieder geval voor één helft aan kan.

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

  1. Van die 7,5 voor Juric mag toch wel 1 punt af. Zo sterk vond ik Tomi ook weer niet.

Comments are closed.