Achtergrond | De sportieve trots op Urk

Aankomende dinsdag treedt Roda JC Kerkrade aan in de volgende ronde van het KNVB-Bekertoernooi. Hiervoor mag het een aardige weg afleggen, want de loting heeft bepaald dat de Kerkradenaren zijn gelinkt aan SV Urk. Het bezoek aan deze eigenzinnige amateurclub leent zich prima voor een interessant bekerduel. Voordat het zover is, gaan we eerst wat dieper in op de club. Wat maakt SV Urk een bijzondere club?

SV Urk is van oorsprong een fusieclub, ontstaan in 1940 door het samengaan van U.S.V. en S.G.O. De club speelde enkele jaren later, aan het einde van de jaren veertig, voor het eerst mee met een standaardelftal in het amateurvoetbal. Na tot begin jaren negentig op lagere niveaus te hebben geacteerd, debuteerde het in 1990 op het hoogste amateurniveau van Nederland, destijds de eerste klasse. Handhaving op dit niveau ging voor de Urkers niet zonder slag of stoot, maar de club slaagde er wel in om zich de eerste klasse eigen te maken. In 1995/96 werd zelfs de afdelingstitel in de eerste klasse gewonnen en mocht de ploeg zich opmaken voor de strijd om de nationale amateurtitel. Hierin werd een tweeluik met SVV Scheveningen, de latere landskampioen, verloren. Wel wist de ploeg zich te kwalificeren voor de nieuw geïntroduceerde hoofdklasse, die de top van het amateurvoetbal letterlijk naar een hoger niveau moest tillen. Urk speelde rond de eeuwwisseling een hoofdrol in het nationale amateurvoetbal en won de eigen hoofdklasse-afdeling in 1999/00. Daarbij werden meerdere nationale records, zoals het aantal overwinningen en punten in één seizoen, verbrijzeld. De nationale titel werd wederom misgelopen, ditmaal in de finales tegen VV Katwijk.

In de jaren die volgden na de afdelingstitel in de Hoofdklasse werd eigenlijk de basis gelegd van het SV Urk in het heden. De club wilde de financiële wedloop in de top van het amateurvoetbal niet achterna lopen en maakte bewust de keuze om het eerste elftal te voeden met spelers uit de eigen jeugdopleiding. Dit leidde enerzijds tot een lichte sportieve neergang en het pendelen tussen de Hoofdklasse en eerste klasse. Anderzijds is SV Urk tegenwoordig een team met zo goed als enkel jongens uit het eigen dorp. In Urk spreekt men niet van jongens uit Urk maar ‘op’ Urk, verwijzend naar de geschiedenis van het vissersdorp. Voordat de Noordoostpolder werd aangelegd was Urk een eiland in de Zuiderzee. Ondanks dat die tijden inmiddels ver achter ons liggen is men op Urk nog net zo eigenzinnig en trots – misschien zelfs licht in zichzelf gekeerd – en kan daardoor nog steeds gezien worden als een soort eiland. De focus op de eigen jeugd maakt dat SV Urk een belangrijke spil is in het maatschappelijke leven van de inwoners van Urk en wedstrijden worden voor amateurbegrippen prima bezocht. Elke Urker heeft linksom of rechtsom wel een link te leggen naar een speler in het eerste of een lager elftal van de sportvereniging. De nauwe onderlinge banden zijn ook zichtbaar op de velden en leidt er in de praktijk toe dat de spelers van huis uit heel veel voor elkaar over hebben. SV Urk staat daarom bekend als een club waar de elftallen bijzonder fel zijn in de duels en die altijd volle bak de wedstrijden in gaan – met name in de regionale kraker tegen rivaal Flevo Boys uit Emmeloord.

Samenvattend wacht Roda JC Kerkrade volgende week een tegenstander die misschien sportief van een lagere orde is maar waar de huid, of in dit geval de vis, duur wordt verkocht. SV Urk is een trotse vereniging uit een trots vissersdorp dat misschien niet meer bij de absolute top van het amateurvoetbal behoord, maar die om z’n unieke sociale betekenis absoluut een voorbeeldvereniging kan zijn voor velen. Roda JC Live kijkt zonder meer uit naar het duel op Sportpark de Vormt en is live aanwezig om verslag te doen.