Achtergrond | De voorbereiding: cijfers en feiten

Afgelopen zaterdag speelde Roda JC Kerkrade haar laatste vriendschappelijke wedstrijd in de aanloop naar de start van de Eredivisie. Op bezoek bij Topklasser JVC Cuijk werd de oefenreeks afgesloten met een 2-5 zege. Hoog tijd dus om de balans op te maken; wat kunnen we zeggen van de prestaties? Wie was er trefzeker? Wat viel er op? Roda JC Live loopt de voorbereidingsweken met u door.

Met een handvol nieuwelingen in de spelersgroep begon Roda JC zich zo’n maand geleden voor te bereiden op haar terugkeer in de Eredivisie. Zoals dat gebruikelijk is bij een profclub, wordt de intensiteit in de voorbereidingsweken wat betreft trainingsarbeid en tegenstanders geleidelijk opgebouwd. Roda speelde haar eerste oefenduel op zaterdag 4 juli, toen men het op Sportpark Anselderlaan opnam tegen Laura Hopel Combinatie.
LHCROD kaartDe Eygelshovense tweedeklasser wist natuurlijk van tevoren al hoe laat het was, maar wist bij vlagen nog aardige dingen te laten zien tegen de profs uit Kerkrade. Na een 0-5 ruststand ging het in de tweede helft, waarin een geheel ander elftal binnen de lijnen stond, iets minder hard. Door treffers van Palacios en Swinkels werd het uiteindelijk 0-7.

GULROD kaartEen week later werd de voorbereiding voortgezet op bezoek bij FC Gulpen, dat haar 75-jarig bestaan opluisterde met een krachtmeting tegen de promovendus. Tegen de zesdeklasser uit het Heuvelland kende Roda weinig genade; met een eindstand van maar liefst 0-26 werd er een recordzege aan de clubhistorie toegevoegd. Nieuweling Gibril Sankoh maakte zijn eerste speelminuten in dienst van de Koempelclub, maar kreeg het achterin dus niet al te druk.

EVVROD kaartNa de twee ‘demonstratiewedstrijden’ in Eygelshoven en Gulpen, mocht Roda op 18 juli voor het eerst serieus aan de bak. EVV, de meest behoudend spelende ploeg in de Topklasse, maakte haar reputatie waar en kwam in de eerste helft zelfs op een 1-0 voorsprong. Roda, dat met testspeler Begzadic in de aanvalslinie begon, kon lange tijd geen vuist maken, wat ook gold voor de Bosnische aanvaller. Een andere, ingevallen testspeler, Farshad Noor, liet zich van zijn beste kant zien door de gelijkmaker binnen te schieten, waarna Rigino Cicilia met een knappe individuele actie in de absolute slotfase zijn ploeg voor een blamage behoedde.

RODALE kaartOp de dag dat het ernstig zieke clubicoon Dick Nanninga het leven laat, zijn de vrienden van Alemannia Aachen te gast in een met ruim 9.000 supporters gevuld Parkstad Limburg Stadion. Roda, dat met haar tweede keus aan de aftrap verschijnt, heeft in de eerste helft de beste kansen maar kan deze niet in doelpunten omzetten. Regionnalligist Alemannia verschijnt regelmatig gevaarlijk voor de neus van Bram Verbist, en komt in het slotkwartier op voorsprong wanneer Gibril Sankoh zijn eigen doelman passeert. Ondanks dat Kalezic in het laatste gedeelte van de wedstrijd zijn sterkste elftal laat spelen, lijden de Kerkradenaren hun eerste nederlaag in de oefencampagne.

GROROD kaartDe op het oog zwaarste krachtmeting in de voorbereidingsweken wordt op zondag 26 juli gespeeld in het Groningse Haren, waar de geel-zwarten het opnemen tegen bekerwinnaar FC Groningen. Kalezic start nu wel met de in zijn ogen sterkst mogelijke opstelling, waarbij Van Leer opnieuw onder de lat staat en verder de basisplek van Edwin Gyasi in de punt van de aanval opvalt. Ook Farshad Noor, die nog steeds contractloos is, speelt vrijwel de gehele wedstrijd. Het duel verloopt voor de Kerkradenaren niet volgens plan; plaaggeest Bryan Linssen bezorgt Grunn de openingstreffer, waarna Tom van Hyfte geblesseerd uitvalt en Arjan Swinkels in de tweede helft een rode kaart krijgt na een overtreding in het eigen zestienmetergebied. Het Limburgs tiental ziet Michael de Leeuw de score verdubbelen, waarna invaller Cicilia in de slotfase iets terugdoet.

RODMER kaartWas Groningen-uit de laatste zware oefentegenstander? Daar leek het wel op, doordat het aangekondigde oefenduel met Chievo Verona om duistere redenen geen doorgang vond. Blijkbaar had de club nog een troefkaart achter de hand, want plotseling blijkt zij op vrijdag 31 juli een besloten wedstrijd te spelen tegen Mersin Idman Yurdu, dat als zevende eindigde in de Turkse competitie. Met de Australische versterking Rostyn Griffiths 90 minuten binnen de lijnen kan de Kerkraadse promovendus zich prima meten met de tegenstander en levert een eigen doelpunt van de Turken zelfs een 1-0 voorsprong op. Deze wordt vervolgens twee minuten later op knullige wijze weer weggegeven, maar de contouren van het ‘nieuwe’ Roda lijken steeds duidelijker te worden.

JVCROD kaart‘Ter vervanging van het afgelaste duel tegen Chievo’ regelt de Kerkraadse clubleiding een tegenstander van een iets ander kaliber voor de laatste oefenwedstrijd; topklasser JVC Cuijk ontvangt de geel-zwarten op eigen veld. Roda verschijnt zonder de spelers die een dag eerder tegen Mersin Idman Yurdu speelden op het kunstgrasveld, maar heeft met JVC beduidend minder moeite dan competitiegenoot EVV. Jacobs en Palacios zorgen in de eerste helft voor de doelpunten, waarna een Doppelpack van Cicilia in de tweede helft de score vergroot naar 0-4. De stand krijgt voor Cuijk een iets draaglijker uiterlijk wanneer invaller een penalty benut en vervolgens ook de 2-4 binnenkopt, maar het laatste woord is aan Roda’s zelf opgeleide Lars Peters, die beheerst de 2-5 binnenwerkt.

Overall performance
Roda speelde tussen de vele trainingen door dus in totaal zeven oefenwedstrijden, waarvan er vier werden gewonnen, twee werden verloren en één resulteerde in een gelijkspel. De Kerkradenaren lieten 42 doelpunten noteren en incasseerden 7 tegentreffers. De volgende spelers maakten respectievelijk de meeste speelminuten en waren het meest trefzeker:Voorbereiding statistiekenMet vier verdedigers in de top-8 qua speelminuten, lijkt het eens te meer duidelijk hoe de defensie er bij de competitiestart uit zal zien; daarover valt niet veel te discussiëren. Dat de naam van Farshad Noor in beide lijstjes opdoemt, is even logisch als opmerkelijk; de middenvelder annex verdediger die vorig jaar nog voor Jong PSV uitkwam, was tijdens de gehele voorbereidsperiode transfervrij en is dat nog steeds; echter, wanneer Roda hem geen contract aanbiedt (en dat heeft de club tot op heden nog niet gedaan), kan zij niet over hem beschikken wanneer de Eredivisie begint. Niet alleen cijfermatig laat Noor een goede indruk achter; hij maakte over het algemeen een goede indruk tijdens de gespeelde oefenwedstrijden en is bovendien op meerdere posities inzetbaar. Bovendien is het geen jongen die een vorstelijk salaris kan eisen. Enfin, u begrijpt vast wel waar we naartoe wille

Werk aan de winkel
Het is echter geen rozengeur en maneschijn die de reeks oefenwedstrijden typeert. Bovenstaande cijfers mogen er prima uitzien, maar we moeten ook concluderen dat de eerste twee oefenduels veredelde trainingspartijtjes waren die een vertekend beeld creëren. De echte tests wist Roda immers niet met een overwinning af te sluiten; dat er met 2-1 verloren wordt van het kwalitatief sterkere Groningen zullen we niet lang van wakker liggen, en over de 1-1 tegen Mersin Idman Yurdu zullen ook geen kamervragen worden gesteld. De gestolen zege bij EVV en de zeperd in eigen huis tegen Alemannia, geven wel aan dat dit Roda nog niet op het niveau is waarop het zou willen en misschien wel moeten zijn. In alle genoemde duels viel bovendien op dat de ploeg veel moeite had om tot scoren te komen; kennen we dat kwaaltje niet nog van afgelopen seizoen? In ieder geval: bekijk het onderstaande lijstje eens.Voorbereiding topscorers reeelRoep om scorend vermogen
We presenteren u hierbij de doelpuntenmakers in de vijf duels tegen ploegen uit de Topklasse of hogere competities (alle oefenduels met uitzondering van de eerste twee). Negen doelpunten (eenmaal betrof het een eigen doelpunt) in deze vijf wedstrijden is natuurlijk aan de karige kant, zeker wanneer we bedenken dat er vijf daarvan in het laatste oefenduel tegen JVC Cuijk vielen. Daarnaast zijn deze doelpuntenmakers stuk voor stuk spelers die niet in aanmerking lijken te komen voor een basisplaats bij de competitiestart; waar zijn namen als Jansen, Paulissen en Höcher gebleven? Alleen Rigino Cicilia heeft in de afgelopen weken bewezen over voldoende scorend vermogen te beschikken. Is hij dan – zolang aankopen uitblijven – toch de beste optie voor de spitspositie op dit moment, al dan niet als koppel met Edwin Gyasi? We gaan snel zien hoe Kalezic erover denkt. Eén ding is duidelijk; zonder extra doelpunten wordt het lastig om het hoofd boven water te houden.

Header: Pro Shots